РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 12.06.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _дванадесети май  2014 г. в състав:

 

                          Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_92_ по описа  за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 108 от ЗС.    

В исковата молба се твърди, че ищците са собственици на лек автомобил „Форд *” с рег. № *. Твърди се, че ищците през 2010 заменили посочения автомобил с друг „Ауди *” собственост на Д.Д., като било постигнато само съгласие за това и автомобилите били заменени без да е спазена за това изискуемата от закона форма за прехвърляне правото на собственост, че в последствие отношенията им с Д. се обтегнали и той не изпълнил допълнителни договорки с тях, поради което в крайна сметка владението на автомобила „Ауди *” му било върнато, а ищците поискали обратно техния автомобил. Поисканият обратно автомобил не им бил върнат, тъй като Д. се е разпоредил с него без тяхно знание и съгласие предоставяйки го за ползване на други лица. Твърди се, че към момента автомобила се намира във владението на ответника В.В..

Моли се съда да постанови решение, с което да приеме за установено, че ищците са собственици на процесния автомобил и да осъди ответника да им върне владението на същия.

Ответникът е представил отговор на исковата молба, с който оспорват предявения иск изцяло като неоснователен и недоказан и като такъв, моли съда да го отхвърли. Твърди се, че ответникът не е имал каквито и да било взаимоотношения с ищците, както и че към момента нито владее, нито държи автомобила.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

За да бъде уважен иск с правно основание чл. 108 от ЗС следва ищцовата страна да проведе пълно главно доказване на юридическия факт, от който извежда твърдяното право на собственост, на факта, че вещта към момента се намира във владение или държане на ответника и че последния я владее или държи без основание. С доклада по делото на ищцовата страна са дадени указания за подлежащите на доказване от него факти. По делото има представено доказателство, че процесния автомобил е собственост на ищците, но видно от показанията на разпитания по делото свидетел Б.Г., е че процесния автомобил към момента нито се владее, нито се държи от ответника по делото.

Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск е неоснователен и недоказан и като такъв следва да бъде отхвърлен.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ предявения иск с правно основание чл. 108 от ЗС, предявен от М.Г. с ЕГН **********, с постоянен адрес:*** и Л.Х.-Г. с ЕГН **********,   с постоянен адрес:*** против В.В. с ЕГН **********,***  за отстъпване собствеността и предаване владението върху лек автомобил „Форд *” с рег. № *, като неоснователен и недоказан.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: