Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр.Левски, 04.08.2014 г.

 

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          РАЙОНЕН СЪД гр.ЛЕВСКИ, І-ви граждански състав в  открито заседание на двадесет и втори юли през две хиляди и четиринадесета година в състав:

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: Наташа Панчева

 

При секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдия  Панчева гражданско дело №303 по описа на съда за 2014 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Иск с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД.

          Постъпила e искова молба от М.Н. от *** чрез адвокат В. Н. *** против М.М. ***, чрез адвокат Е.Р. *** с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД, с който се иска развалянето на договор за издръжка и гледане, обективиран в НА №* *** и иск по чл.537, ал. 2 от ГПК, с който се иска  да бъде отменен  обезсилен НА №* *** досежно 5/8 идеални части от имота, като ищеца твърди, че ответника не изпълнява задълженията си по договора.

В срокът по чл.131 е постъпил писмен отговор от ответника по делото , в който са направени правопогасяващи възражения, направено е частично признание на иска за 4/8 ид. части за имота и възражение за изпълнен договор по отношение на 1/8 идеална част, но и за погасяването по давност на  правото на иск на  ищеца в качествотото му на наследник на покойната си съпруга З., и на останалите наследници да подадат иск за разваляне на договора обективирен в цитирания нотариален акт. В съдебно заседание ищецът приема направеното оспорване на искът касаещ 1/8 идеална част от процесния имот и прави признание за погасяването по давност на правото на иск.

          

         Ищецът от М.Н. редовно призован по делото се явява лично и се представлява от й адв.  В. Н. ***  с редовно пълномощно по делото.

Ответникът  по делото М.Н. редовно призован по делото се явява лично и се представлява от Е.Р. ***  с редовно пълномощно по делото.

 Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства и доводите на страните, намира за установено следното:

         Съдът намира, че е сезиран с иск с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД, по силата на който с който същият желае да промени по съдебен ред породеното между страните по силата на Нотариален  акт № * ***, с която се иска  разваляне на сключения между ищеца и ответника договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка, обектииран в НА * *** и по силата на който ищецът (и съпругата му З.Н.) са прехвърлили на ответника срещу задължението за гледане и издръжка  имот имота  находящ се в * представляващ ЖИЛИЩНА СГРАДА, ХАМБАР И ВТОРОСТЕПЕННИ ПОСТРОЙКИ, построени в общинско дворно място представляващо  УПИ * в кв.* по плана на *** при съседи: *, срещу задължението на ответника да гледа и издържа родителите си, прехвърлителите до смъртта им за своя собствена сметка като им осигури квартира, храна, дрехи, отопление, заплащане на консумативните им разходи, грижи при болест и немощ, както и всичко друго необходимо за един спокоен и нормален живот, като прехвърлителите си запазват правото да ползват и обитават до смъртта си една стая от жилищната сграда в източната,с общо ползване на сервизни помещения, като след смъртта им това право преминава върху приобретателя.

         Ищецът, чрез процесуалния си представител, направи искане съдът да постанови решение по реда на чл.237, ал.1 ГПК – при признание на иска от страна на ответника.

         Разпоредбата на чл.237 от ГПК предвижда възможността ищецът да поиска от съда да прекрати съдебното дирене и да поиска постановяването на решение при признание на иска. В този случай съдът постановява решението си, като в мотивите му е достатъчно да се укаже, че същото е постановено при признание на иска.

Съдът намира, че в конкретния случай са налице предпоставките за произнасяне с решение по чл.237, ал.1 от ГПК. В първото по делото проведено съдебно заседаниие, преди приключване на съдебното дирене лично ответника направи признание на искът на ищцеца предявен срещу ответника по чл.87, ал.3 от ЗЗД по отношение на 4/8 идеални части от имота, а ищецът направи признание на  възражението на ответника, касаещ погасяването по давност на правото на иск  по отношение на 1/8 идеална част от имота и не поддържа искът си в тази му част, поради което и същият следва да се отхвърли в тази му част.

Спазени са и изискванията на чл.237, ал.3 ГПК, тъй като признатото право не противоречи на закона или на добрите нрави, а от друга страна е такова, с което страната може да се разпорежда: да се развали по съдебен ред договор за издръжка и гледане, обективиран в нотариален акт Нотариален акт № * ***, касаещ 4/8 идеални части от прехвърления имот. С оглед направеното признание на иска, съдът намира претенцията за основателна и доказана и следва да се уважи, ведно със законните от това последици.

 Ето защо, съдът постановява настоящото решение при признание на иска, като на основание чл.237, ал.2 ГПК не е необходимо да излага мотиви за това.

Ищецът по делото не е наравил искане за присъждане на разноски по делото, а и в съдебното заседание не е представил и списък на разноските. Ответника по делото е направил с отговора по чл.131 от ГПК искане за присъждане на разноски, а и преди приключване на съдебното дирене е представил и списък на разноските по чл. 80 от ГПК. По делото са представени доказателства за направени от  ответника разноски в размер на сумата от 301,00 лева, като с оглед направеното признание на иска за 4/8 идеални части от имота и  изхода на процеса  за отхвърляне  на иска по отношение на 1/8 идеална част от имота следва да се възложат на  ищеца по делото.

Водим от горното и на основание чл.237 от ГПК, съдът

            

                                                    Р Е Ш И:     

 

РАЗВАЛЯ на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение да гледане и издръжка, обективиран в Нотариален акт №* *** и по силата на който М.А. *** с ЕГН ********** (и съпругата му З.Н.) са прехвърлили на М.М. ***, с ЕГН ********** *** с ЕГН ********** срещу задължението за гледане и издръжка  имот имота  находящ се в *, представляващ ЖИЛИЩНА СГРАДА, ХАМБАР И ВТОРОСТЕПЕННИ ПОСТРОЙКИ, построени в общинско дворно място представляващо  УПИ * в кв. * по плана на *** при съседи: *, срещу задължението на ответника да гледа и издържа родителите си, прехвърлителите до смъртта им за своя собствена сметка като им осигури квартира, храна, дрехи, отопление, заплащане на консумативните им разходи, грижи при болест и немощ, както и всичко друго необходимо за един спокоен и нормален живот, като прехвърлителите си запазват правото да ползват и обитават до смъртта си една стая от жилищната сграда в източната, с общо ползване на сервизни помещения, като след смъртта им това право преминава върху приобретателя,  по отношение на 4/8 идеални части  от този имот.

ОТХВЪРЛЯ  предявения от М.А. *** с ЕГН-**********, чрез адвокат В. Н. *** иск против М.М. ***, с ЕГН **********, с който се иска разваляне на сключения между ищеца и ответника договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка, обектииран в нотариален акт №* *** и по силата на който М.Н. от *** (и съпругата му З.Н.) са прехвърлили на ответника срещу задължението за гледане и издръжка, имота  находящ се в ***, представляващ ЖИЛИЩНА СГРАДА, ХАМБАР И ВТОРОСТЕПЕННИ ПОСТРОЙКИ, построени в общинско дворно място представляващо УПИ * в кв.* по плана на *** при съседи: *,срещу задължението на ответника да гледа и издържа родителите си, прехвърлителите до смъртта им за своя собствена сметка като им осигури квартира, храна, дрехи, отопление, заплащане на консумативните им разходи, грижи при болест и немощ, както и всичко друго необходимо за един спокоен и нормален живот, като прехвърлителите си запазват правото да ползват и обитават до смъртта си една стая от жилищната сграда в източната,с общо ползване на сервизни помещения, като след смъртта им това право преминава върху приобретателя,  по отношение на 1/8 идеална част от процесния имот.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.2 от ГПК М.А. *** с ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на М.М. *** , с ЕГН-********** *** ЕГН-**********, сумата от 301,00 лева (триста и един лев).

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва чрез Районен съд гр.Левски  пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено. 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: