РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.07._ 2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _ четиринадесети  юни_ 2016 г. в състав:

 

                                             Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _И.П._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № ­­_80_ по описа  за _2015_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск за делба ІІ-ра фаза.

С решение №41 от 31.03.2016 г. Районен съд гр.Левски е  възстановиЛ на основание чл.30, ал.1 ЗН запазена част от наследството, оставено от общия наследодател П.А.Д., поч. на * г., в размер на 1/3 (една трета) идеални части в полза на М.П.К. с ЕГН **********, като намаляЛИЛ извършеното дарение, обективирано в нотариален акт №* ***, с който П.А.Д. и М.П.Д. даряват дъщеря си А.П.Б. *** с идентификатор * съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1201 кв.м. и трайно предназначение „урбанизирана”, ведно  с  построените  на територията на поземления имот еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74.00 кв.м. и идентификатор * и постройка на допълващото застрояване с площ от 70.00 кв.м. и идентификатор * до размера на горепосочената запазена част.

ВРЪНАЛ ИЗЦЯЛО В НАСЛЕДСТВОТО процесния поземлен имот в *** с идентификатор * съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на ***, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1201 кв.м. и трайно предназначение „урбанизирана”, ведно  с  построените  на територията  на  поземления имот еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74.00 кв.м. и идентификатор * и постройка на допълващото застрояване с площ от 70.00 кв.м. и идентификатор * и ДОПУСНАЛ ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между: М.П.К. *** с ЕГН **********   и А.П. *** с ЕГН **********  върху следния имот:

Поземлен имот в *** с идентификатор * съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на ***, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1201 кв. м. и трайно предназначение „урбанизирана", ведно с построените на територията  на  поземления  имот еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74.00 кв.м. и идентификатор * и постройка на допълващото застрояване с площ от 70.00 кв.м. и идентификатор *,

Разпоредил от допуснатия до делба имот да се образуват три равни дяла, при квоти 1/3 ид.част от имота за ищцата М.П.К.  и 2/3 идеални части за съделителката А.П.Б..

ДОПУСНАЛ също ДА СЕ ИЗВЪРШИ СЪДЕБНА ДЕЛБА между: М.П.К. *** с ЕГН ********** и А.П. *** с ЕГН **********  върху следните имоти:

1./ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (нива) с идентификатор * съгласно кадастралната  карта и кадастралните регистри на ***, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 10 099 кв. м. и трайно земеделско предназначение, находящ се в местността „Т." при съседи на имота *;

2/. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (нива) с идентификатор * съгласно  кадастралната  карта и кадастралните  регистри  на  ***, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 15 012 кв. м. и трайно земеделско предназначение, находящ се в местността „К." при съседи на имота *.

3/. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (овощна градина) с идентификатор *  съгласно, кадастралната  карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1000 кв.  м.  и трайно земеделско предназначение, находящ се в местността „Д." при съседи на имота *.

Разпоредил от допуснатите до делба имоти да се образуват два равни дяла, при квоти между съделителите в размер на 1/2 ид.ч.за М.П.К. и ½ ид.част за А.П.Б..

Съдът с Определение №359 от 2.04.2016 г. насрочил делото във втората фаза по извършването на делбата

         ИЩЦАТА М.П.К., редовно призована по делото не се явява. Представлява се по делото от адвокат Т.С. ***, с редовно пълномощно по делото, който изразява становище по извършването на делбата, като съдът разпредели имотите съобразно заключението на вещото лице.

         ОТВЕТНИЦАТА А.П.Б., редовно призована по делото, не  се явява лично по делото.  

Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност съгл. чл.235, ал.1 от ГПК, обсъди доводите и възраженията на страните, намира за установено следното:

От заключението на вещото лице М.К.Ч., и допълнителното такова, което не е оспорено от страните и съдът приема като вярно, обективно и компетентно, се установява, че действителната  пазарната цена на процесните имоти е 36 000 лв.,за застроеният имот, а стойността на един дял е 12 000,00  лв., а стойността на земеделските земи е 22 400,00 лева, а стойността на един дял е 11 220,00 лева.

Вещото лице е съставило проект за разделяне на делбените имоти, който съдът  кредитира,като съобразен с правата на страните и изискванията на земеразделянето,както и поради това, че не касае разделяне на нивите и образуването на нови такива същият не подлежи на одобрение , като предлага да се образуват два дяла              Дял първи

Нива Нива Ов.гр

10,099 дка     IV кат.   м. "Т."            *    За        8 079,20 лв.

15,012 дка     III кат.   м. "К."     *    За      13 510,80 лв.

1,000 дка     IV кат.   м. "Д."            *    За                   850,00 лв.

За уравнeние следва да получи от дял ВТОРИ- 780,00 лв.

                                                                                           ОБЩО:     23 220,00 лв.

Дял втори

Жилищен имот находящ се в *, съставляващ - ДВОРНО
МЯСТО с идентификатор * с площ 1 201 кв.м. ДВУЕТАЖНА
ЖИЛИЩНА СГРАДА строена 1960 год. с идентификатор * със
застроена площ 74 кв.м. и СТОПАНСКА ПОСТРОЙКА С ИДЕНТИФИКАТОР* със застроена площ 70 кв.м за36 000 лв.

За уравнение на дяловете  следва да заплати на дял ПЪРВИ 780 лв.                                                                                                      ОБЩО: 35 220 лв.

Съдът е предявил на страните проекта за разделителен протокол, но до спогодба не се стигна.

Съдът  намира, че съсобствеността между страните следва да бъде прекратена чрез разпределение на делбените имоти на основание чл.353 от ГПК, тъй  като дяловете на страните не са равни и тегленето на жребие е невъзможно, съобразно заключението на вещото лице и предявения в съдебно заседание проект за разделителен протокол. Тъй като нито една от страните не е изразила желание за поучаване на конкретен  дял  съдът намира, че ищцата М.П.К. следва да получи дял ІІ ри от заключението на вещото лице, а ответницата дял първи.

При този изход на делото съделителите следва да бъдат осъдени да заплатят по сметка на ЛРС държавна такса върху дяловете както следва ищцата следва да заплати в полза на РС Левски сумата от 140.88 лева, а ответницата сумата от 92,80 лева. Ищцата е останала задължена за разноски  в размер на сумата от 100,00 лева за възнаграждение на вещото лице по допълнителното заключение. Следва ищцата да бъде осъдена да заплати на основание чл.77 от ГПК  сумата от 100,00 лева, с които е останала задължена за разноски по делото, като се постанови принудителното  им събиране.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

РАЗПРЕДЕЛЯ на основание чл.353 от ГПК допуснатите до делба недвижими имоти, както следва:

А.П. *** с ЕГН-********** ПОЛУЧАВА ДЯЛ І-ВИ – включващ:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (нива) с идентификатор * съгласно кадастралната  карта   и   кадастралните  регистри   на  *, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 10 099 кв. м. и трайно земеделско предназначение, находящ се в местността „Т." при съседи на имота *; на стойност : 8 079,20 лева.

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (нива) с идентификатор * съгласно  кадастралната  карта  и  кадастралните  регистри  на  ***, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от      15 012 кв. м. и трайно земеделско предназначение,находящ се в местността „К." при съседи на имота * на стойност 13 510,80 лева.

     ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (овощна градина) с идентификатор  *  съгласно, кадастралната  карта  и  кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1000 кв.  м.  и трайно земеделско предназначение, находящ се в местността „Д." при съседи на имота *. на стойност 850,00 лв , или имоти на стойност 22 400.00лева, като за уравнение на дела си   следва да получи  от дял ІІ- ри –сумата 780.00 лв.(седемстотин и осемдесет лева )дял на обща стойностслед уравнението от  23 220.00 лева.

М.П.К. *** с ЕГН-**********    ПОЛУЧАВА ДЯЛ ІІ- РИ включващ:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ в *** с идентификатор * съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на *, одобрени със Заповед * на Изпълнителния директор на АГКК с площ от 1201 кв. м. и трайно предназначение „урбанизирана", ведно с построените на територията на поземления имот еднофамилна двуетажна жилищна сграда на площ от 74.00 кв.м. и идентификатор * и постройка на допълващото застрояване с площ от 70.00 кв.м. и идентификатор *, при съседи: * на стойност 36 000 лв., като за уравнение на дяловете  следва да заплати на дял ПЪРВИ сумата 780.00 лв. обща стойност на дела след уравнението: 35 220 лева.

ОСЪЖДА М.П.К. *** с ЕГН-********** да заплати на А.П. *** с ЕГН ********** за уравнение на дела й сумата 780,00  лева (седемстотин и осемдесет лева).

ОСЪЖДА М.П.К. *** с ЕГН-********** да заплати по сметка на РС Левски  държавна такса върху делът си в размер на сумата от 140,88 лева (сто и четиридесет лева и осемдесет и осем стотинки ).

ОСЪЖДА А.П. *** с ЕГН **********, да заплати по сметка на РС Левски  държавна такса върху делът си в размер на сумата от 92,88 лева ( деветдесет и два лева и осемдесет и осем стотинки ).

ОСЪЖДА М.П.К. *** с ЕГН ********** да заплати по сметка на РС Левски  сумата 100.00 лева(сто лева ), като постановява на  основание чл.77 от ГПК  ПРИНУДИТЕЛНОТО СЪБИРАНЕ на сумата от 100,00 лева.

РЕШЕНИЕТО  може да се обжалва Плевенски окръжен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                                           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: