РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _10.06._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети май_ 2016 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретарите _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_100_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищците са прехвърлили на сина си И.Т. /първия ответник/ по време на брака му с Г.О. /втората ответница/ недвижими имоти – подробно описани срещу задължението на синът им да поеме изцяло грижите по гледането и издръжката им. Твърди се, че синът им заминал да работи в чужбина първо със съпругата си, като в последствие взел и децата си, като се връщат само от време на време в България. Твърди се също така, че ищците са възрастни хора и не могат да се справят сами, че се нуждаят от грижи и издръжка, каквито не получават съгласно сключения договор.

Молят съда да постанови решение, с което на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД да развали по отношение на ответниците сключения алеаторен договор с нотариален акт № * ***, поради виновното неизпълнение на насрещното задължение на ответниците за гледането и издръжката на ищците съгласно договора.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор от страна на ответниците. Същите не са изразили становище, не са направили искания и не са представили доказателства.

 

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото нотариален акт № * ***, вписан в службата по вписвания  гр. Левски с вх. Рег. № * *** е, че на 17.08.2006 г. Ю.Ю.Т. и С.И.Т. са прехвърлили на сина си И.Ю.Ю. подробно описаните недвижими имоти срещу задължението на И.Ю.Ю. да поеме изцяло грижите по издръжката и гледането на своите родители до края на живота им.

          По делото е представено препис-извлечение от акт за сключен граждански брак, от което се установява, че И.Ю.Ю. е сключил граждански брак  на *** с Г.И.О., която след брака е приела да носи фамилното име Ю. – т.е. имотите са прехвърлени по време на брака на двамата ответници.

          Видно от показанията на разпитаните по делото свидетели е, че ответниците живеят в чужбина, че ищците имат нужда от гледане и издръжка, но поради отсъствието на ответниците от страната сами поемат изцяло издръжката си, като от време на време се ползват и от помощта на друг човек.      Съдът дава вяра на показанията на разпитаните свидетели. Същите са непротиворечиви, последователни и взаимно допълващи се.

          Ответниците не са оспорили предявения иск и не са представили каквито и да било доказателства установяващи да изпълняват поетите задължения с договора.

          Съдът преценявайки всички представени по делото доказателства – преценени по отделно и в тяхната съвкупност, приема, че от около 10 години ответниците не изпълняват поетите задължения за полагане на съответните грижи и издръжка по сключения между страните договор. Същите не са предложили парично изпълнение на задължението си, нито са инициирали производство за трансформация на задължението за издръжка, поради което са изпаднали в забава, последица от която е виновно неизпълнение на задължението и разваляне на договора. При това положение предявеният иск с правно основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И:

          РАЗВАЛЯ на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД сключения алеаторен договор - обективиран в нотариален акт  № * ***, вписан в службата по вписвания  гр. Левски с вх. рег. № * *** между  Ю.Ю.Т. ***, ЕГН ********** и С.И.Т. ***, ЕГН ********** и И.Ю.Т. ***, ЕГН ********** по време на брака му с Г.И. ***, ЕГН **********, съгласно който Ю.Ю.Т. и С.И.Т. са прехвърлили на И.Ю.Т. следните недвижими имоти:

          - Урегулиран поземлен имот, находящ се в строителните граници на ***, с площ от 900 кв.м., който съгласно плана на * от 1991 г. е с № ***, заедно с построените в него: жилищна сграда, лятна кухня и второстепенни постройки, при съседи: *.

          - Урегулиран поземлен имот, находящ се в строителните граници на ***, с площ от 850 кв.м., който съгласно плана на * от 1991 г. е с № ***, незастроен, при съседи: *,

поради виновно неизпълнение на насрещното задължение на  И.Ю.Т. и съпругата му Г.И. Ю.  за гледането и издръжката на Ю.Ю.Т. и С.И.Т. съгласно договора.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. ПЛЕВЕН в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: