Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _10.06._  2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр. Левски в съдебно заседание на _тринадесети май  две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело №_151_ по описа за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание по чл.45 от ЗЗД.

В исковата си молба ищецът твърди, че с присъда по нохд 175/2015 г. ответницата е призната за виновна в това, че за времето от 07.12.2012 г. до 07.11.2013 г. включително, в гр. Елена, обл. В. Търново и в гр. Левски, обл. Плевен, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си и за друго лице имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у различни лица, едно от които е той, за това, че на неустановен ден, през юни 2013, въвела в заблуждение И.А.П. ***, че ще му „уреди” работа при мъжа й на летището в Мюнхен и квартира, като за целта и нужно да се изпратят 350 евро на мъжа й, за да капарира квартирата, за което й дал сумата от 250 лв. Твърди се, че присъдата е влязла в законна сила, както и че в резултат на деянието му е нанесена щета в размер на 250 лв.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответницата да му заплати сумата от 250 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от м. юни 2013 г. до окончателното й изплащане.

Ответницата е представила отговор на исковата молба, в който оспорва твърденията на ищеца относно даването на сумата, като заявява, че той е бил редовно призован по наказателното дело и не е предявил претенции, както и, че през периода за който твърди, че й е дал сумата, тя е била извън страната.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          По делото е приложено нохд 175/2015 г. на РС Левски, от което се установява, че действително по същото е постановена влязла в сила присъда, с която П.И.Г. е призната „за виновна в това, че за времето от 07.12.2012 г. до 07.11.2013 г. включително, в гр. Елена, обл. Велико Търново и в гр. Левски, обл. Плевен, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си и за друго лице – И.Г.Д. /еднократно по т.9 от диспозитива/ имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у различни лица, като с това им причинила на тях и на други лица /по т. 4 от диспозитива/ имотна вреда, както следва: ….На неустановен ден, през юни 2013 г., въвела в заблуждение И.А.П. ***, че ще му „уреди” работа при мъжа й на летището в Мюнхен и квартира, като за целта е нужно да се изпратят 350.00 евро на мъжа й, за да капарира квартирата, като му причинила вреда в размер на 250.00 лв.;...” и на основание чл. 209 ал.1 във връзка с чл. 26 ал.1 от НК във връзка с чл. 373 ал.2 от НПК, във връзка с чл. 58а от НК й е наложено съответно наказание лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК е отложено изтърпяването на наложеното наказание със съответен изпитателен срок.

          Влязлата в сила присъда е задължителна за гражданския съд. Причинената вреда на ищеца в претендирания размер от 250 лв. е установена с влязлата в сила присъда. По делото не са представени каквито и да било доказателства осъденото лице да е репарирало причинените имуществени вреди. Предвид изложеното, съдът приема, че предявеният иск за главницата е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен. По отношение на претендираната законна лихва, тъй като видно от постановената присъда е, че деянието е извършено на неустановен ден през месец юни 2013 г., то законната лихва следва да се дължи от първия ден след изтичане на месеца, в който е причинено увреждането, а именно -01.07.2013 г.

          На основание изложеното, съдът

                                                Р Е Ш И :

ОСЪЖДА П.И.Г. - Д. ***, ЕГН ********** да заплати на И.А.П., ЕГН ********** ***, сумата от 250 лв. – главница – представляваща стойност на причинените му имуществени вреди в резултат на деянието, за което е постановена влязла в сила присъда по нохд № 175/2015 г. на РС Левски, ведно със законната лихва върху главницата, считано от 01.07.2013 г. до окончателното изплащане на сумата.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: