РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _06.07._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _шести юни_ 2016 г. в състав:

 

                       Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_168_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 23 ал.1  от СК.

В исковата молба се твърди, че страните са бивши съпрузи, че по време на сключения между тях граждански брак  с договор за покупко-продажба на недвижим имот, обективиран в нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ***, том ***, рег. № ***, дело № *** от *** г. на ***, И.Ц.О. е закупил самостоятелен обект в сграда – апартамент № ***, означен с идентификатор № ***, находящ се в ***, която в кадастъра е означена като сграда ***, с предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент, състоящ се от една стая, кухня, баня с тоалетна, брой нива на обекта – 1, с площ на жилището от *** кв.м., ведно с принадлежащото избено помещение № ***, с полезна площ от *** кв.м., както и с *** % идеални части от общите части на сградата и от общите помещения, в едно с припадащата им се част от правото на строеж върху дворно място, представляващо поземлен имот, който съгласно действащата кадастрална карта на ***, одобрена със заповед № ***/*** г. на ИД на АГКК е означен с идентификатор № *********.

Твърди се, че с влязло в сила решение № *** от *** г., постановено по гр.д. ***/*** г. на РС Левски, сключеният между И.Ц.О. и С.Л.О. граждански брак е прекратен с развод по взаимно съгласие, като споразумението между страните е уредило единствено и само правото на ползване върху недвижимия имот, но не и правото на собственост.

Твърди се, че имота е закупен, а в последствие ремонтиран и обзаведен, изцяло със средства, които са дарени на ищеца от неговата майка, поради което ищеца счита, че ищецът чрез пълна трансформация на лично имущество /парични средства/ дарено му от неговата майка еднолично е придобил собствеността върху описания недвижим имот.

Моли се съда да постанови решение, с което да признае за установено по отношение на страните, че И.Ц.О. е изключителен собственик на процесния имот. Ищецът претендира и направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е постъпил писмен отговор, не е изразено становище по предявения иск, не се представят доказателства и не са направени доказателствени искания.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представения по делото нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № *** том ***, рег. № *** дело № *** от *** г. е, че на *** г. И.Ц.О. е закупил процесния недвижим имот – представляващ апартамент № ***, находящ се в ***, състоящ се от една стая, кухня, баня с тоалетна, с площ от *** кв.м., ведно с принадлежащото избено помещение № *** с полезна площ от *** кв.м., както и с *** % идеални части от общите части на сградата и от общите помещения, ведно с припадащата се част от правото на строеж върху дворното място за сумата от 6500 лв. – изплатена изцяло и в брой на продавачите.

Представено е решение № ***/*** г. влязло в законна сила на *** г. по гр.д. ***/*** г. по описа на РС Л., видно от което е, че е прекратен гражданския брак между И.Ц.О. и С.Л.О.  - сключен на *** г. в ***, поради постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие и е утвърдено постигнато между страните споразумение.

Представени са: копие от пълномощно, с което М.А.О. е упълномощила синът си И.Ц.О. да разполага с влоговете й в ***, както и извлечение от сметките на М.А.О. в *** за периода от *** г. до *** г., от които се установява, че периодично упълномощения от нея И.О. е теглил различни по размер суми, както и за извършени тегления на АТМ и плащания извършени чрез ПОС терминали.

В съдебно заседание в качеството на свидетели са разпитани М.О., П.В. и Р.И. от показанията на които се установява, че процесния имот е закупен от И.О. с пари дарени му от неговата майка М.О. за закупуването, ремонта и обзавеждането на жилището. От показанията на свидетелите се установява също така, че през процесния период ответницата е била безработна и същата няма близки, които да са я подпомагали с пари и да са давали както за закупуването на жилището, така и за неговия ремонт. Свидетелите В. и И., които са без родство със страните по делото и незаинтересовани от неговия изход категорично заявяват, че са присъствали на тегления на пари от И.О., които е превеждала неговата майка за закупуване на жилището, в последствие за ремонта и неговото обзавеждане, като всички пари са му дарени от неговата майка, която през този период е била в ***. Показанията на тези свидетели са в съответствие и с показанията на М. О., която заявява, че лично е давала парите /на ръка и чрез преводи/ като дарение на синът си, за да си купи, ремонтира и обзаведе жилище. Последната свидетелка – като майка на ищеца е заинтересована от изхода на делото,  но съдът дава вяра на показанията й, тъй като същите са съответни не само от посочените гласни доказателства на свидетелите без родство със страните по делото, но и с представените по делото писмени доказателства /пълномощно и извлечение от движението по сметките на О./.

Предвид всички представени по делото писмени и гласни доказателства, съдът приема, че предявеният иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

При този изход на делото следва да бъде осъдена ответницата да заплати на ищеца направените деловодни разноски в размер на 996,33 лв. – съгласно представения списък на разноските.

На основание изложеното, съдът

                                      Р Е Ш И:

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО на основание чл. 23 ал.1 от СК по отношение на С.Л.О., с ЕГН **********,***, че И.Ц.О., с ЕГН **********,***, Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН СОБСТВЕНИК  на следния недвижим имот: самостоятелен обект в сграда – АПАРТАМЕНТ № ***, означен с идентификатор № *********, находящ се в ***, която по кадастър е означена като сграда № ***, във вход ***, на *** етаж, с предназначение на самостоятелния обект: жилище, апартамент, състоящ се от една стая, кухня, баня с тоалетна, брой нива на обекта – 1, с площ на жилището от *** кв.м., при граници и съседи съгласно документа за собственост: *, ведно с принадлежащото ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № ***, с полезна площ от *** кв.м., както и с *** % идеални части от общите части на сградата и от общите помещения, в едно с припадащата им се част от правото на строеж върху дворно място, представляващо поземлен имот, който съгласно действащата кадастрална карта на ***, одобрена със заповед № ***/*** г. на ИД на АГКК е означен с идентификатор № ******.

ОСЪЖДА С.Л.О., с ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ на И.Ц.О. с ЕГН **********,*** направените деловодни разноски в размер на 996,33 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: