РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _15.08._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в закрито заседание на _петнадесети август_ 2016 г. в състав:

 

                                   Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                               Съдебни заседатели:

                                                  Членове:

 

при участието на секретаря _ _ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело № ­­_295_ по описа  за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.250 ГПК – допълване на решение в частта за разноските.

Постъпила е молба от ищеца  по делото  чрез пълномощникът й адвокат Ф.П., с която моли, съда да измени решението си в частта за разноските, като се присъдят такива.

В изпълнение на чл. 248 ал. 2 ГПК и по чл. 250 ал. 2 ГПК, съдът е разпоредил препис от молбата да се връчи на другата страна – ответника  – съделител. Същия не е  депозирал отговор по молбата по чл.248 от ГПК .

Съдът счете, че за произнасяне по молбата, не е необходимо призоваването на страните в открито съдебно заседание.

Съдът се е произнесъл с решение № 107 от 07.07.2016 година по искането на ищеца за изменение на решението в частта за издръжката.

Според чл. 80 ГПК страната, която е поискала присъждане на разноски, представя на съда списък най-късно до приключване на последното заседание в съответната инстанция. Този списък съдържа изброяване на всички разходи, които страната е направила и които счита, че следва да й бъдат присъдени. Условията, от които зависи съществуването и надлежното упражняване на процесуалните права съставляват процесуални предпоставки. Те са определяни обикновено с императивна правна норма и обуславят правната валидност на предприетото процесуално действие. За наличието или липсата им, съдът следи служебно. Представянето на списък по чл.80 ГПК е процесуална предпоставка от кръга на абсолютните за развитие на производството по изменение на решението в частта му за разноските, за които съдът след служебно. Изричната норма на чл.80 от ГПК, както и задължителните указания по т.9 от Тълкувателно решение №6 от 06.11.2013г. по тълк.дело №6/2012г. на ОСГТК на ВКС, предвиждат, че страната, която е поискала присъждане на разноски, представя на съда списък на разноските, в противен случай тя няма право да иска изменение на решението/определението в частта му за присъдените в нейна полза разноски чрез пререшаване на въпроса за размера им.

При направената проверка по делото съдът  констатира, че списък по чл.80 от ГПК не е приложен по делото, липсата му (списък за разноски) съставлява процесуална пречка да се иска изменение на решението в частта за разноските чрез пререшаване на въпроса за размера им, но не рефлектира върху искането за допълване на решението при пропуск на съда да се произнесе по отговорността за тях. Производството по делото е приключило с решение, като е проведено било и последното съдебно заседание. В задължение на съда е било да се произнесе и по направените разноски (чл.236, ал.1, т.6 от ГПК). Видно от решението по делото е, че няма произнасяне с решението и в частта за разноските. Правото на разноски на ищеца произтича от разпоредбата на чл.78, ал.1 от ГПК.Съдът не се е произнесъл с решението си за направените по делото разноски,които са в размер на сумата от 300 лева възнаграждение за един адвокат  и които съгласно правилото на чл.78, ал.1 от ГПК следва да се възложат на ответника по делото.

           Водим от горното, съдът

                                                          

Р Е Ш И:

 

           ДОПЪЛВА на основание чл.250 от ГПК във връзка с чл.236, ал.1, т.6  от ГПК Решение №107 от 07.07 2016 година постановено по гр.д. №295 по описа на Районен съд Левски за 2016 година в частта за разноските  като

           ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответника И.Б.И. *** с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на И.И. *** ЕГН **********, направените съдебно – деловодни разноски в размер на 300 лева –възнаграждение за един адвокат.

Решението да се счита неразделна част от решение №107 от 07.07.2016 година постановено по гр. дело №295/2016 г. по описа на ЛРС на 2016 година.

Решението  на основание чл.250, ал.3 ГПК, подлежи на обжалване пред ПлОС, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: