Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр.ЛЕВСКИ, _14.06. 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на четиринадесети май 2019 г. в състав:

 

                             Председател: _ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА_

                           

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело № ­_124_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

        

Производството е по реда на чл.318 от ГПК, вр. чл.49 от СК.

…………………………………………………………………………………………………

Мотивиран от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

         ПРЕКРАТЯВА с развод на основание чл.49 от СК сключения на 23.05.2004г. в гр.Белене, граждански брак между Й.И.М., ЕГН:**********, с адрес: *** и В.М.М., ЕГН:**********, с адрес:с***, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

ПРЕДОСТАВЯ на основание чл.59 от СК упражняването на родителските права по отношение на непълнолетно дете М. Й. М., с ЕГН:********** и на непълнолетното дете И. Й. М., с ЕГН:********** на техния баща Й.И.М. с ЕГН:**********.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето М. Й. М., с ЕГН:********** и на детето И. Й. М., с ЕГН:**********  на адреса на бащата Й.И.М.,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим за осъществяване на лични отношения на майката В.М.М., ЕГН:********** с непълнолетното дете М. Й. М., с ЕГН:********** и с непълнолетното дете И. Й. М., с ЕГН:**********, както следва:

- всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя, с право на преспиване на децата при майката, по настоящия й адрес в с.Ореш;

- вторият ден от Коледните празници - от 09,00ч. до 18,00ч. на следващия ден с право на преспиване при майката;

- вторият ден от Новогодишните празници от 09,00ч. до 20,00ч.;

- 2 часа от рождените дни на децата - 25.05 за детето Милена и 12.05 за детето Ивана от 14,00ч. до 16,00 ч.;

- по 2 часа от 14,00 ч. до 16,00 ч. за именните дни на децата, определени от каноните на църквата,

- 20 дни от лятната ваканция, когато отпускът на бащата не съвпада с този на майката, със задължение на майката да взима лично децата от адреса им по местоживеене и да ги връща лично на същия адрес в рамките на горепосочения срок от време.

ОСЪЖДА на основание чл.143 от СК В.М.М., ЕГН:**********, с адрес:с*** да ЗАПЛАЩА на непълнолетното си дете М. Й. М., ЕГН:**********,  ежемесечна издръжка в размер на 140 лв. /сто и четиридесет лева/, считано от 25.02.2019г. – датата на подаване на исковата молба, до настъпване на обстоятелства, обуславящи нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 ОСЪЖДА на основание чл.143 от СК В.М.М., ЕГН:**********, с адрес:с*** да ЗАПЛАЩА на непълнолетното си дете И. Й. М., ЕГН:**********,  ежемесечна издръжка в размер на 140 лв. /сто и четиридесет лева/, считано от 25.02.2019г. – датата на подаване на исковата молба, до настъпване на обстоятелства, обуславящи нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ПРЕДОСТАВЯ на основание чл.56 от СК ползването на семейното жилище, находящо се в гр.***на Й.И.М.,  ЕГН:**********.

ПОСТАНОВЯВА на основание чл.53 от СК след развода В.М.М. да носи предбрачното си фамилно име К..

ОСЪЖДА Й.И.М., ЕГН:**********, с адрес: *** да заплати по сметка на РС-Левски окончателна държавна такса за развод в размер на 20 /двадесет/ лева.

ОСЪЖДА В.М.М., ЕГН:**********, с адрес: *** да заплати по сметка на РС-Левски окончателна държавна такса за развод в размер на 20 /двадесет/ лева, както и държавна такса върху присъдения размер издръжката в общ размер на 139,60 лв. /сто тридесет и девет лева и шестдесет стотинки/.

РЕШЕНИЕТО в частта относно допуснатия развод е окончателно на основание чл.325 от ГПК. В останалата му част решението подлежи на въззивно обжалване пред Плевенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: