РЕШЕНИЕ

гр. ЛЕВСКИ, _09.08_ 2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _осми август 2019 г. в състав:

                                                  Председател: _СТОЙКА МАНОЛОВА_

                             

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Манолова гр. дело № _424_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Постъпила е молба с правно основание чл. 19 от ЗГР.

В Районен съд - Левски е постъпила молба от Я.П.П., с ЕГН**********, с адрес: ***, чрез пълномощник адв. Анатоли Антонов от АК – Разград.

В молбата се твърди, че от раждането и до настоящия момент ищцата отраснала и живее в семейството на майка си С. П. Д., че майка й и баща й са се разделили докато е била на една година, че майка й не предявявала искове за издръжка, като такава не е заплащана от баща й. Сочи, че не се е виждала и чувала с баща си, който я е припознал и носи неговата фамилия П.. Твърди, че в момента учи в СУ „***”, че на 02.03.2019 г. е навършила пълнолетие, че през учебната 2019/2020 г. й предстои дипломиране.

Изявява желание да смени фамилното си име на фамилията на майка си – Д., тъй като израснала със съзнание, че е от фамилията Д., която фамилия се ползвала с уважение в обществото.

 Моли съда да постанови решение, с което да допусне промяна във фамилното име от П., на Д..

Заинтересованата страна Община Левски не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

Заинтересованата страна РП – Левски не е представила отговор на  молбата в дадения им едномесечен срок от получаване на копие от същата и от доказателствата, не е направила доказателствени искания и не е представила писмени доказателства.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          От представените по делото писмени доказателства се установява,  че молителката е родена на ***г*** от майка С. П. Д. и баща: П. Т. П.. Представено е свидетелство за съдимост на Я.П., от което е видно, че молителката не е осъждана.

В съдебно заседание са разпитани свидетели, от показанията на които се установява, че фамилията Д. е уважавана и известна фамилия, ползват се с уважение в обществото. Установява се, че бащата на молителката за един дълъг период от време от около 17 години не се е интересувал от дъщеря си, не е полагал грижи за нея, нито е проявявал интерес към нея.

Показанията на свидетелите са последователни, логични, непротиворечиви, дадени добросъвестно, кореспондиращи със събраните писмени доказателства. Свидетелката Д. е майка на молителката, но показанията й кореспондират с тези на свидетелката И., която е без родство и в този смисъл незаинтересована от изхода на делото, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Предвид представените писмени доказателства по делото и показанията на разпитаните свидетели, съдът приема, че молбата е основателна и като такава следва да бъде уважена.

          Налице са предпоставките на чл. 19 от ЗГрР, при които би била допустима промяна на фамилното име на молителката. Налице са „важни обстоятелства” по смисъла на закона, предвид и желанието на молителката да носи фамилно име Д..

          Предвид представените писмени доказателства по делото и гласните доказателствени средства, съдът приема, че молбата е основателна и като такава следва да бъде уважена.

         

          На основание изложеното, съдът

 

                                                 Р Е Ш И :

 

          ДОПУСКА на основание чл.19 от ЗГР да бъде извършена промяна във фамилното име на Я.П.П., ЕГН **********,***, което се променя от П.  на Д..

          СЛЕД ВЛИЗАНЕ на решението в  законна сила препис от същото да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Левски за отразяване на промяната в регистрите на населението.

 

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

         

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: