О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №

 

          Районен съд гр. Левски в закрито заседание на  _двадесет и осми юни_ две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                             

изслуша докладваното от съдия Манолова гр.д. №_798_ по описа за _2018_г., и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството по делото е образувано по искова молба от „Х.” ЕООД, със седалище и адрес на управление: гр. П., обл. П., представлявано от управителя Й. М. Й., против „Е.Б” ЕАД, със седалище и адрес на управление: гр. Б., ул. Л. К. №1, с която е предявен иск за сумата от 10 000 лв. – частичен иск от общо дължима сума в размер на 31452 лв., представляваща незаплатени парични задължения по фактури за извършени СМР – изкопни работи със земекопна и транспортна техника на обект „К.на с. Т., община Д., по договор за изработка от 20.01.2013г., както и законната лихва върху тази сума, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното й изплащане.

На 28.06.2019г. е депозирана молба от ищеца „Х.” ЕООД, със седалище и адрес на управление: гр. П., обл. П., представлявано от управителя Й. М. Й., с която е направено искане за увеличаване размера на предявения иск от 10 000 лв. на 31 452 лв. Представя доказателства за платена държавна такса по сметка на ОС – Плевен в размер на 858.08 лв. за разликата от 10 000 лв. – предявения иск пред РС – Левски до увеличения размер на иска.

          В конкретния случай е предявен осъдителен иск с цена на иска 31 452 лв., със законната лихва върху тази сума, считано от подаване на исковата молба. Цената на иска е над 25 000 лв., което обуславя компетентността на ОС – Плевен за разглеждане на спора по правилата на родовата подсъдност.

          Това налага прекратяване на образуваното пред РС – Левски производство и изпращането му по подсъдност на ОС - Плевен.

Следва да бъде отменено определението, с което делото е насрочено за с.з. 

 

          Мотивиран от горното и на основание чл. 118, ал.2, вр. чл. 119, ал.1, вр. чл.104, т.4 от ГПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №798/2018 г. по описа на РС – Левски.

          ОТМЕНЯ определението, с което делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 04.07.2019г. от 10:30 часа.

          ИЗПРАЩА делото, съобразно правилата на родовата подсъдност на Окръжен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред ПОС в седмичен срок от съобщаването му.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: