О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   

 

 

гр. Левски, 03.09.2019г.

 

РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛЕВСКИ, в закрито заседание на трети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                                      

като разгледа докладваното от съдията Николаева гр.д. №544 по описа за 2019г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от А.М.О., със съгласието на своята майка Д.А.П.,***, против М.О. ***, с правно основание чл.127а, ал.1 от СК.

Съгласно разпоредбата на чл.127а, ал.2 от СК, когато родителите не постигнат съгласие относно въпросите свързани с пътуването на детето в чужбна и издаване на необходимите документи за това, спорът между тях се решава от районния съд по настоящия адрес на детето.

Видно от посоченото в исковата молба, както и от служебна справка в НБД „Население” се установява, че детето е с настоящ адрес ***.

Съдът следи служебно за интересите на детето, съответно и за местната подсъдност на спорове, по които се засягат права или интереси на детето, доколкото се касае за специална местна подсъдност, дерогираща общите правила за местната подсъдност, уредени в ГПК. Предвидена е особена местна подсъдност, за която съдът следи служебно, предвид императивния характер на нормата, без да е необходимо възражение на ответника.

Предвид на изложеното, съдът намира, че не е местнокомпетентен да се произнесе по предявеният иск, а такъв се явява районният съд по настоящият адрес на детето - Районен съд – Павликени.

Производството пред Районен съд - Левски следва да се прекрати, а делото да се изпрати на Районен съд - Павликени по подсъдност.

          Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№544/2019г. по описа на Районен съд – Левски.

          ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – Павликени.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване на основание чл.121 от ГПК с частна жалба пред Окръжен съд – Плевен в едноседмичен срок от връчването му.

                                                        

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: