РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _03.06._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _четвърти май_ 2011 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретарите _В.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_591_ по описа  за _2010_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Предявен е иск с правно основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищците са съпрузи, че с нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка № * на РС Левски са прехвърлили на синовете си И.И. и Н.И. – по време на брака им съответно с Т.И. и С.И. срещу задължение на същите да ги гледат и издържат, като им осигурят спокоен и нормален живот до смъртта им. Твърдят, че ответниците не изпълняват поетите задължения, а те се нуждаят от грижи.

          Молят съда да постанови решение, с което да развали на основание чл. 87 ал. 3 от ЗЗД сключения между тях и ответниците И.И. и Н.И. договор за издръжка и гледане, сключен с нотариален акт № *, както и да се отмени нотариалния акт. Претендират и направените деловодни разноски.

Ответницата Т.И., чрез процесуалния си представител е изразила становище, че оспорва изцяло предявеният иск, както по отношение на неговата допустимост, така и по отношение на неговото основание.

Ответниците С.И. и Н.И. са представили  отговор на исковата молба и изразяват становище, че предявеният иск е основателен и считат, че същия следва да бъде уважен.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Видно от представения по делото нотариален акт № * е, че действително на 03.12.1992 г. ищците са прехвърлили на прехвърлили на синовете си И.И. и Н.И. срещу задължение на същите да ги гледат и издържат, като им осигурят спокоен и нормален живот до смъртта им.  

          Представени са копия от удостоверения за сключен граждански брак, от които се установява, че прехвърлянето на имота е станало  по време на брака на И.И. с Т.И. и по време на брака на Н.И. със С.И..

          В съдебно заседание е разпитан един свидетел, от показанията, на който се установяват твърденията в исковата молба, а именно, че ищците имат нужда от гледане и издръжка, но ответниците не изпълняват поетите задължения. Съдът дава вяра на показанията на този свидетел. Същият е без родство със страните по делото и не е заинтересован от неговия изход.

Предвид изложеното, съдът приема, че предявения иск е основателен и доказан и като такъв следва да бъде уважен.

          Налице е неизпълнение на поетите задължения от страна на приобретателите, поради което следва да бъде развален сключения между страните алеаторен договор, а н.а. следва да бъде отменен.

          При този изход на делото и предвид направеното искане, следва да бъдат осъдени ответниците да заплатят на ищците направените деловодни разноски общо в размер на  835,82 лв., от които 26,47 лв. заплатени като д.т. при завеждане на делото, 400 лв., заплатени като възнаграждение за един адвокат, 5 лв. заплатени като д.т. за издаване на съдебно удостоверение, 400 лв. заплатени като депозит за назначаване на особен представител на ответниците, както и 4,35 лв. преводна такса.

          На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И :

          РАЗВАЛЯ на основание чл. 87 ал.3 от ЗЗД сключения алеаторен договор /обективиран в нотариален акт № * на РС Левски/ между Ц.А. ***, с ЕГН **********, Р.А. ***, с ЕГН **********,***, И.И. с ЕГН ********** и Н.И. ***, с ЕГН **********, съгласно който Ц.А. и Р.А. са прехвърлили при равни права на  синовете си И.И. по време на брака му с Т.И. с ЕГН ********** и Н.И. по време на брака му със С.И., с ЕГН ********** притежавания от тях недвижим имот, находящ се в *, представляващ ½ идеална част от дворно място, цялото от 1900 кв.м., с реално ползване на западната му половина, заедно с построените в същата западна половина двуетажна жилищна сграда, лятна кухня, второстепенни постройки, съставляващо парцел *, при граници: *, срещу задължението на приобретателите по договора да гледат и издържат родителите си, като им осигурят спокоен и добър живот, какъвто са водили, поради НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договора.

          ОТМЕНЯ нотариален акт * на РС Левски.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 115 ал.2 от ЗС съдът дава на Ц.А. и Р.А. шест месечен срок  от влизане в законна сила на решението да се отбележи същото в Служба по вписванията гр. Левски.

ОСЪЖДА И.И. ***,  с ЕГН **********, Т.И. *** с ЕГН **********, Н.И. ***, с ЕГН ********** и С.И.,***, с ЕГН ********** да заплатят на Ц.А. ***, с ЕГН **********, Р.А. ***, с ЕГН ********** направените деловодни разноски в размер на 835,82 лв.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: