Р Е Ш Е Н И Е

 

гр.Левски, 27.05.2014 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

           Районен съд гр.Левски, І граждански състав, в публично съдебно заседание на двадесет и седми май през две хиляди и четиринадесета година в състав:                                          

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Наташа Панчева 

 

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдия Панчева гр. дело №263 по описа за 2014 год. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 542 и сл. от ГПК.

В Районен съд гр.Левски е постъпила молба от С.К. ***, в която твърди, че е син на З.К., ЕГН **********. Твърди се, че майката на молителя е страдала от сърдечно заболяване, преживяла инфаркт. Твърди се, че * год. в *** майката на молителя е починала, за което от АИППИМП * е било издадено съобщение за смърт №* год. Твърди се, че молителят се е забавил и поради незнание не е представил в срок в общината цитираното по-горе съобщение за смърт, поради което на З.К., ЕГН ********** не е бил издаден надлежен акт за смърт. В заключение молителят моли съда да постанови решение, с което да установи факта на смъртта на З.К., ЕГН **********, и разпореди издаването на акт за смърт на починалото лице.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски ангажира становище, че молбата е основателна и следва да бъде уважена.

Кметство * не е взело становище по молбата.

Заинтересованата страна ОКЗГ гр.Левски не е взела становище.

          Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено следното:

          От приложеното по делото съобщение за смърт издадено от АИППИМП * е видно, че е било издадено съобщение за смърт №* год., издадено от д-р Г.И..

От показанията на разпитания свидетел Й.К. се установява по безспорен и категоричен начин, че лицето З.К., ЕГН ********** е починало на * год. в *** в домът си в 07:30 часа.

От приложеното по делото удостоверение №* от * г. на Кметство * е видно, че по отношение на посоченото по-горе лице няма съставен акт за смърт.

          С оглед на така установената фактическа обстановка съдът намира, че следва да бъде признато за установено, че на * г. в *** е починало лицето З.К., ЕГН **********, и за смъртта му не е съставен надлежен акт за смърт. Поради това следва да бъде разпоредено на длъжностното лице по гражданското състояние при Кметство * *** да издаде акт за смърт на починалото лице. В този смисъл депозираната молба от С.К. се явява основателна и следва да бъде уважена.

          По изложените съображения и на основание чл.546 от ГПК, съдът

 

Р       Е      Ш      И:

 

          ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че на * год. в * *** в домът си, в 07:30 часа е починало лицето З.К., ЕГН **********, и за смъртта й не е съставен надлежен акт за смърт.

          РАЗПОРЕЖДА на длъжностното лице по гражданското състояние  при Кметство * ***, да състави акт за смърт на починалото лице.

          Решението може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в четиринадесетдневен срок от днес.

 

  

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: