Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Левски, 02.06.2016 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски, І-ви граждански състав, в публичното заседание на тридесети май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НАТАША ПАНЧЕВА

 

при секретаря И.П. като разгледа докладваното от съдията  Панчева  гр.д. №671 по описа за 2015 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Делба на недвижим имот, втора фаза по извършване на делбата.

С влязло в сила решение  №43 от 05.04.2016 г., постановено по същото дело Районен съд гр.Левски е допуснал да се извърши делба между между съделителите А.Н.С. *** с ЕГН ********** и П.  П.С. *** с ЕГН **********, на следният съсобствен недвижим имот, представляващ: Жилищна сграда от 100.00 кв.м., лятна кухня от 50.00 км.м., второстепенна постройка от 20.00 км., второстепенна постройка от 20.00 кв.м, второстепенна постройка от 8.00 кв.м., второстепенна постройка от 42.00 кв.м.  и , второстепенна постройка от 39.00 кв.м. построени върху общинско дворно място (бивше държавно) ,за което е отреден  УПИ *** по плана на село ****, цялото с площ от 1142.кв .м. по скица , а по нотариален акт  1000 кв.м. при граници и съседи  от две страни улици , И. Х.А.

Делбата е допусната при 3 равни дяла, при следните квоти за съделителите: 2/3 ид.части за съделителя П.  П.С. *** с ЕГН ********** и 1/3 ид. част за съделителя А.Н.С. *** с ЕГН **********.

По делото е прието заключение на съдебно- техническа експертиза, на ВЛ инж. М.Ч. , от което се установява, че имотът- предмет на делбата е неподеляем. При това положение и с оглед на обстоятелството, че никой от съделителите не е поискал поставяне на имота в неин дял, съдът приема, че единственият законосъобразен начин, чрез който следва да се извърши делбата и ликвидира съсобствеността между страните, е този, предвиден в разпоредбата на чл. 348 от ГПК, поради което делбеният имот следва да се изнесе на публична продан при цена 6 000 лева. От получената при проданта цена следва да се образуват 3  равни дяла,  от които 2 дяла за ответницата и един дял за ищеца по делото. Съделителите следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си по сметка на ЛРС както следва: А.Н.С. 80,00 лева и П.П.С. 160,00 лева.

На основание чл.355 от ГПК ответницата следва да бъде осъдена да заплати на ищеца припадащата й се част от направените деловодни разноски в размер на сумата от 200 лева.

             Водим от горното, съдът

 

Р      Е       Ш       И:

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот:

Жилищна сграда от 100.00 кв.м., лятна кухня от 50.00 км.м., второстепенна постройка от 20.00 км., второстепенна постройка от 20.00 кв.м., второстепенна постройка от 8.00 кв.м., второстепенна постройка от 42.00 кв.м. и второстепенна постройка от 39.00 кв.м.  построени върху общинско дворно място (бивше държавно), за което е отреден  УПИ *** по плана на село ****, цялото с площ от 1142 кв.м. по скица, а по нотариален акт 1000 кв.м. при граници и съседи  от две страни улици, И. Х. А. при първоначална  цена от 6 000 лева (шест хиляди лева).

От получената при публичната продан цена да се образуват 3  равни дяла при  от които: един дял за ищеца А.Н.С.  и два дяла за ответницата П.  П.С..

ОСЪЖДА на основание чл. 355 от ГПК П.  П.С. *** с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на съделителя А.Н.С. *** с ЕГН ********** сумата от 200.00 лева (двеста лева) направени по делото разноски.                  

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК П.П.С. *** с ЕГН- ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на съдебното ведомство ВСС - Районен съд гр.Левски държавна такса в размер 160.00 лева (сто и шестдесет лева). 

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.6 от ГПК А.Н.С. *** с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на съдебното ведомство ВСС Районен съд гр.Левски  държавна такса в размер на 80.00 лева( осемдесет лева ).

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Плевенския окръжен съд в 14-дневен срок от връчването му на страните.

 

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: