РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.04._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публично съдебно заседание на _двадесет и седми март_ 2017 г. в състав:

 

                 Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № _15_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 245 ал.2 във вр. с чл. 128 т.2 от КТ, по чл. 224 от КТ и по чл. 86 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищецът е работил при ответника по трудов договор на длъжността „шлосер”, с място на  полагане на труд в цех, находящ се в гр. Л. обл. П. Твърди се, че със заповед от 01.11.2016 г. е прекратено трудовото правоотношение между страните, като е следвало да му бъде изплатено обезщетение по чл. 224 ал.1 от КТ за неизползвания от него платен годишен отпуск за 2016 г. за 8 дни. Твърди се също така, че ищецът не е получил пълния размер на дължимите му се трудови възнаграждения за м. ноември 2015 г., както и за месеците  юли, август, септември и октомври 2016 г. Твърди се, че дължимите му се суми за неизплатени трудови възнаграждения и обезщетение за 8 дни неизползван и полагаем му се платен годишен отпуск е общо в размер на 1912,38 лв.

 Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 1912,38 лв., представляваща общ сбор от неизплатени трудови възнаграждения за периода от м. ноември 2015 г. до м. октомври 2016 г. вкл. и обезщетение по чл. 224 ал.1 от КТ за 8 работни дни, законната лихва върху главницата, считано от завеждане на делото до окончателното изплащане на сумата, както и сумата от 82 лв., представляваща общ сбор на лихви за забавено плащане на дължимите му се трудови възнаграждения, считано от датата на дължимостта на всяко едно от трудовите възнаграждения до датата на предявяване на настоящия иск.

Претендират се и направените деловодни разноски.

Ответникът в едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не е представил отговор на исковата молба, не е изразил становище по предявените искове, не е представил доказателства и не е направил доказателствени искания.

Представител на същия не се явява в съдебно заседание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          По делото е представено копие от трудов договор и от заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, от които се установява, че между страните е съществувало трудово правоотношение, възникнало на 18.10.2015 г. и прекратено, считано от 01.11.2016 г.

          За установяване дали на ищеца са заплатени всички дължими му се суми, произтичащи от трудовото правоотношение, и ако са останали неплатени суми, какъв е техния размер по делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза. От заключението на вещото лице /неоспорено от страните и прието от съда като пълно и компетентно изготвено/ се установява, че на ищеца са останали неизплатени суми за трудови възнаграждения за м. ноември 2015 г., и за периода от м. юли 2016 г. до м. октомври 2016 г., както и че на същия към възнаграждението за м. октомври 2016 г. е начислено и обезщетение за 11 дни платен неизползван годишен отпуск, като общо дължимата сума е 1392,35 лв. В заключението си вещото лице е посочило и размера на дължимите се суми като лихва за забавено плащане до датата на подаване на исковата молба, който е общо 77,46 лв.

          Както бе посочено по-горе, заключението на вещото лице не е оспорено от страните по делото и е прието от съда като пълно и компетентно изготвено. При това положение, предявените искове се явяват основателни и доказани до размера на посочените от вещото лице суми, като за разликата над тях, до първоначално предявените - следва исковете да бъдат отхвърлени.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените от него деловодни разноски в размер на 500 лв. – заплатени като възнаграждение за един адвокат. Следва да бъде осъден ответникът да заплати по сметка на РС Левски направените деловодни разноски в размер на 100 лв. за заплатеното от бюджета на съда възнаграждение на вещото лице, както и да заплати д.т. върху размера на уважените искове, а  именно д.т. в размер на 58,79 лв.

          Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

          ОСЪЖДА  ***** АД с ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.В.3, ж.к. ***, Завод *** бл. ***, ***, ДА ЗАПЛАТИ на А.А.М. ***, ЕГН ********** сумата от 1392,35 лв., главница, представляваща общ сбор от неизплатени трудови възнаграждения и обезщетение по чл. 224 ал.1 от КТ за периода от м. ХІ.2015 г. до м. Х.2016 г. вкл., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба – 10.01.2017 г. до окончателното им изплащане.

          За разликата над присъдената сума от 1392,35 лв. до предявената от 1912,38 лв. отхвърля предявените искове като неоснователни.

ОСЪЖДА  ***** АД с ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.В., ж.к. ***, Завод *** бл. ***, ***, ДА ЗАПЛАТИ на А.А.М. ***, ЕГН ********** сумата от 77,46 лв., представляваща лихва за забава върху неизплатените трудови възнаграждения и обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, за периода от дължимостта на всяка една от сумите до датата на предявяване на иска – 10.01.2017 г.

За разликата над присъдената сума от 77,46 лв. до предявената от 82 лв. отхвърля предявените искове като неоснователни.

ОСЪЖДА  ***** АД с ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.В., ж.к. ***, Завод *** бл. ***, ***, ДА ЗАПЛАТИ на А.А.М. ***, ЕГН ********** направените деловодни разноски в размер на 500 лв.

ОСЪЖДА  ***** АД с ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.В., ж.к. ***, Завод *** бл. ***, ***, ДА ЗАПЛАТИ държавна такса в размер на 58,79 лв., както и деловодни разноски по сметка на РС Левски в размер на 100 лв.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД гр. Плевен в двуседмичен срок от връчването му на  страните.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: