РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _26.05._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публично съдебно заседание на _двадесет и втори май_ 2017 г. в състав:

 

                 Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

при участието на секретаря _Я.Д._ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № _123_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание чл. 245 ал.2 във вр. с чл. 128 т.2 от КТ и по чл. 86 от ЗЗД.

В исковата молба се твърди, че ищецът е бил в трудово правоотношение с ответника, който не му е изплатил изцяло дължимите му се трудови възнаграждения  за периода м. ноември 2015 г. до м. януари 2017 г..

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати дължимите суми – конкретизирани по вид и размер,  ведно със законната лихва върху същите до завеждане на исковата молба – посочени по размер и период. Претендират се и направените деловодни разноски.

В едномесечния срок по чл. 131 от ГПК не  е постъпил писмен отговор от страна на ответника, който не е изразил  становище по предявените искове, не е представил доказателства и не са направени доказателствени искания.

Представител на същия не се явява в съдебно заседание.

          Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          По делото е представено копие от трудов договор и допълнителни споразумения към него, от които се установява, че между страните е съществувало трудово правоотношение за полагане на труд от ищеца в предприятието на ответника, находящо се в гр. Левски, и същия е бил назначен на длъжността шлосер.

          За установяване дали на ищеца са заплатени всички дължими му се суми, произтичащи от съществувалото трудово правоотношение за положения труд, и ако са останали неплатени суми, какъв е техния размер по делото е назначена съдебно-счетоводна експертиза. От заключението на вещото лице /неоспорено от страните и прието от съда като пълно и компетентно изготвено/ се установява, че на ищеца са останали неизплатени суми за възнаграждения за периода от м. ноември 2015 г. до м. февруари 2017 г., като общо дължимата сума е 2858,49 лв. В заключението си вещото лице е посочило и размера на дължимите се суми като лихва за забавено плащане до датата на подаване на исковата молба, който е общо 97,61 лв.

          Както бе посочено по-горе, заключението на вещото лице не е оспорено от страните по делото и е прието от съда като пълно и компетентно изготвено. При това положение, предявените искове се явяват основателни и доказани до размера на посочените от вещото лице суми, като за разликата над тях, до първоначално предявените - следва исковете да бъдат отхвърлени.

          Тъй като сумите, които се дължат на ищеца представляват възнаграждение за работа и в съдебно заседание е направено искане за постановяване на предварително изпълнение на решението по чл. 242 от ГПК, съдът намира, че същото е основателно и следва да бъде уважено.

          При този изход на делото следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца направените от него деловодни разноски в размер на 430 лв. – заплатени като възнаграждение за един адвокат. Следва да бъде осъден ответникът да заплати по сметка на РС Левски направените деловодни разноски в размер на 100 лв. за заплатеното от бюджета на съда възнаграждение на вещото лице, както и да заплати д.т. върху размера на уважените искове, а  именно д.т. в размер на 118,24 лв.

          Воден от горното, съдът

Р Е Ш И :

ОСЪЖДА *************************** ДА ЗАПЛАТИ на И.С.Н. ***, ЕГН ********** сумата от 2858,49 лв., главница, представляваща общ сбор от неизплатени възнаграждения за положен труд за периода от м.ХІ.2015 г. до м.ІІ.2017 г. вкл., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба – 22.02.2017 г. до окончателното им изплащане, както и сумата от 97,61 лв., представляваща лихва за забава върху неизплатените  възнаграждения за периода от дължимостта на всяка една от сумите до датата на предявяване на иска – 22.02.2017 г.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 242 ал.1 от ГПК постановява предварително изпълнение на решението в частта, касаеща присъдените главница и лихви за възнаграждения.

ОСЪЖДА ***************** ДА ЗАПЛАТИ на И.С.Н. ***, ЕГН ********** направените деловодни разноски в размер на 430 лв.

ОСЪЖДА **************** ДА ЗАПЛАТИ държавна такса в размер на 118,24 лв., както и деловодни разноски по сметка на РС Левски в размер на 100 лв.

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в двуседмичен срок от датата на обявяването му - 26.05.2017 г., на основание чл. 315 ал.2 от ГПК.

 

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: