РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.03._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _единадесети март_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова гр. дело № ­­_9_ по описа за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск за делба – първа фаза по допускането на делбата.

В исковата молба се твърди, че страните са съсобственици на недвижим имот, който не могат доброволно да си поделят. Моли се съда да постанови решение, с което да допусне делба върху процесния недвижим имот.

В срока по чл. 131 от ГПК е представен отговор на исковата молба и е изразено становище, че предявеният иск е допустим и основателен, че следва да се допусне делба върху имота при два равни дяла – по един за всеки от съделителите.

Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че страните са съсобственици на процесния недвижим имот. Същите са бивши съпрузи и са придобили недвижимия имот на 22.10.2008 г. - по време на брака си, като брака е сключен на 08.07.2006 г. и е прекратен с влязло в сила съдебно решение на 28.11.2017 г. по гр.д. 817/2017 г. на РС С.

При това положение следва да бъде допусната делба върху процесния имот между страните при квоти съгласно закона, а именно при два равни дяла – по един за всеки от съделителите.

На основание изложеното, съдът

Р Е Ш И:

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между А.А.А., ЕГН **********,*** и М.И.Д., ЕГН **********,*** върху следния недвижим имот, който съгласно документа за собственост – нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № ********************, вписан в Службата по вписвания гр.Л. с вх. рег. № 4461 от 22.10.2008 г. и посочената в този нотариален акт Схема №7538/25.09.2008г. на Служба по геодезия, картография и кадастър гр.П., представлява: САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА - АПАРТАМЕНТ №10 /десет/, с предназначение: жилище, апартамент, с идентификатор № ******************, ведно с принадлежащото към апартамента ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ №10 /десет/ със застроена площ от 3.74 /три цяло и седемдесет и четири стотни/ кв.м., при съседи: *****************, както и 0.824 % /нула цяло и осемстотин двадесет и четири хилядни процента/ идеални части от общите части на сградата и от отстъпеното право на строеж в квартал 51 /петдесет и първи/ по плана на града, а съгласно Схема № 15-419189-25.06.2018г. на СГКК гр.П. имота представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***************************, намиращ се в сграда №6, разположена в поземлен имот с идентификатор ********************** с предназначение на самостоятелен обект - жилище, апартамент, ***************************.

ОТ ДОПУСНАТИЯ до делба недвижим имот да се образуват  два равни дяла, от които един равен дял за А.А.А. и един равен дял за М.И.Д..

ДЕЛБАТА следва да се извърши с помощта на вещо лице, което след внасяне на депозит от ищеца в размер на 200 лв. да даде заключение относно реалната пазарна стойност на имота, стойността на дяловете на съделителите, както и да се произнесе относно възможността за реално поделяне на имота съобразно дяловете на страните.

След влизане в сила на решението по допускане на делбата в законна сила да се уведоми ищцовата страна да внесе в 1 седмичен срок определения депозит, като се укажат сметката и задължението за представяне на вн.б. в РС Левски,  и след внасяне на определения депозит да се призове вещо лице.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в двуседмичен срок от връчване на копие от същото на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: