ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр. Левски, 03.06.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ЛЕВСКИ, в закрито заседание на трети юни през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛАЕВА

                                                     

като разгледа докладваното от съдията Николаева гр.д. №106 по описа за 2019г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от А.Б.А. *** против К.Б.А. от с.гр., с която е предявен иск за делба I фаза, съединен на основание чл.343 ГПК с конститутивен иск за намаляване на извършено дарение и възстановяване на запазена част от наследството.

С определение от 22.05.2019г. съдът е насрочил делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 18.06.2019г. от 10,00ч.

По делото е постъпила молба от страните по делото, с която заявяват, че са постигнали споразумение и са решили спора, предмет на делото извънсъдебно. Със същата молба ищецът А.Б.А. заявява, че се отказва изцяло от исковата си претенция за намаляване на дарение и оттегля исковата си претенция за делба. Ответникът К.Б.А. заявява, че е съгласен с направеното оттегляне на иска за делба.

Предвид на изложеното, съдът намира, че са налице предпоставките за прекратяване на производството по делото на основание чл.233 ГПК по иска за редукция на дарение и на основание чл.232 ГПК по иска за делба.

Съгласно разпоредбата на чл.233 ГПК ищецът може да се откаже изцяло или отчасти от спорното право във всяко положение на делото.

Съгласно чл.232 ГПК ищецът може да оттегли исковата си молба до приключване на първото заседание по делото без съгласието на ответника. Предвид спецификата на иска за делба, в който всички съделители имат едновременно качеството на ищци и ответници, за прекратяване на делото поради оттегляне на иска е нужно съгласието на всички страни в процеса, каквото в случая е налице.

С оглед на изложеното, на основание чл.253 ГПК съдът следва да отмени определението си за насрочване на открито съдебно заседание за разглеждане на делото и да прекрати производството предявените искове с правно основание чл.30, ал.1 от ЗН и чл.34 ЗС, вр. чл.341 ГПК.

С депозираната до съда молба страните са посочили, че желаят разноските по делото да останат така, както са направени. Предвид липсата на претендирани от ответника разноски, такива не следва да бъдат присъждани на основание чл.78, ал.4 ГПК.

Мотивиран от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.253 от ГПК постановеното по делото Определение №556 от 22.05.2019г., с което е насрочено открито съдебно заседание на 18.06.2019г. от 10,00ч.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№106/2019г. по описа на Районен съд – Левски по предявения иск за делба с правно основание чл.34 ЗС, вр. чл.341 ГПК, на основание чл.232 ГПК поради оттегляне на иска, и по предявения иск за редукция на дарение и възстановяване на запазена част от наследство с правно основание чл.30, ал.1 от ЗН, поради отказ от иска на основание чл.233 ГПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок от връчването му на страните пред Плевенски окръжен съд.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: