РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, 13.10. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и шести септември 2011 г. в състав:

 

                           Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                    Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря _В.Д.  и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н.д. № 276 по описа за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Я.П. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №706/24.06.2011 г. на Началник РУП – гр.Левски.

            В жалбата се твърди, че е съставен акт за установяване на административно нарушение в противоречие със закона, поради което, както самия акт, така и издаденото въз основа на него наказателно постановление се явяват незаконосъобразни.

            В съдебно заседание, процесуалният представител на жалбоподателката излага доводи за допуснати нарушения на процесуалните правила, както при съставянето на акта, така и при издаването на наказателното постановление, изразяващи се в липсата на конкретно и точно описание на обстоятелствата, при които се твърди, че са извършени вменените нарушения от жалбоподателката. Счита, че това е довело до съществено нарушаване правото на защита на П., което прави издаденото наказателно постановление незаконосъобразно и в двете му части.

Моли съда да постанови решение, с което изцяло да отмени издаденото наказателно постановление, или да го измени и в двете му части, като на П. бъдат наложени административни наказания в предвидения от закона минимум.

            Ответника по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в 7-мо дневния срок по чл.59 от ЗАНН и се явява процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество жалбата срещу наказателното постановление е основателна.

Административно – наказателното производство против Я.П. е започнало със съставянето на акт за установяване на административно нарушение №706 от 05.06.2011 г. От същия е видно, че е съставен на жалбоподателката за това, че на 05.06.2011 г., около 01:00 часа, в гр.Левски, ул.”Малчика”, пред дом №9, като водач на МПС – лек автомобил „Фият *” с рег.№ *, управлява, като при разминаване с насрещно паркиран лек автомобил „Ауди *” с рег.№ *, не осигурява достатъчно странично разстояние между пътните превозни средства, като удря МПС – лек автомобил „Ауди *” и прави ПТП с материални щети. Отразено е още, че след това водачът напуска мястото на произшествието, без да установи какви са последиците от него и се укрива, до установяването й на 05.06.2011 г. в 16:00 часа.        

За описаните в акта две деяния, квалифицирани като административни нарушения на чл.44, ал.1 и чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП, на Я.П. са наложени: на основание чл.179, ал.2, във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.6 от ЗДвП -  административно наказание глоба в размер на 200 лева и са отнети общо 9 контролни точки, и на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП - административно наказание глоба в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

Съдът намира, че при съставянето на акта и издаването на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, които налагат цялостна отмяна на обжалвания санкционен акт.

От съдържанието на цялата преписка по случая не се установява по несъмнен и безспорен начин наличието на виновно извършени административни нарушения, именно от жалбоподателката. И в съдебната фаза на процеса, ответната страна не ангажира доказателства в подкрепа на описаната в наказателното постановление фактическа обстановка. Това се дължи на опорочаване на административно – наказателното производство срещу П., още в неговата начална фаза - съставянето на акта, поради което последният не може да се ползва с установената в закона доказателствена сила.

При съставянето на акта не са разпитани свидетели – очевидци в нарушение на чл.40, ал.1 от ЗАНН, въпреки че такива е имало, както се установява от събраните по делото гласни доказателства. Актът е съставен от свидетеля С., който не е възприел непосредствено извършените деяния. Свидетелят по акта – В.А., е посочен като свидетел – очевидец, присъствал при установяване на нарушението, а от неговите показания става ясно, че не е такъв свидетел. Нещо повече, при съставянето на акта са взети предвид единствено данните, посочени от него, а последният, като участник в ПТП е заинтересована страна по случая и само, въз основа на тези данни е недопустимо ангажирането на административно – наказателната отговорност на П..

В конкретния случай от събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява единствено обстоятелството, че на посочените в акта и в наказателното постановление дата, час и място, лек автомобил „Фият *”, * на цвят, се е ударил в паркиран лек автомобил „Ауди *” и напуснал местопроизшествието. Впоследствие били установени от свидетели – очевидци марката и цвета на автомобила, причинил ПТП.  Не се установява обаче по безспорен начин, че именно жалбоподателката е управлявала автомобила, т.е. авторството на деянието и неговата вина. Нито в акта, нито в наказателното постановление се съдържат  данни за свидетели – очевидци, както на извършените деяния, така и на техния извършител. Това от своя страна е пречка, чрез надлежна проверка деецът да бъде безспорно установен. Издаването на наказателното постановление, само въз основа на саморъчно дадените сведения от жалбоподателката и нейния приятел И.Г., без същите да са подкрепени от други доказателства, не може да обоснове извод, че на инкриминираната дата лично П. е управлявала автомобила, причинила е ПТП, напуснала е местопроизшествието, без да установи какви са последиците от него и се е укрила. Тази неустановеност въобще на виновно извършени административни нарушения на ЗДвП от жалбоподателката е довело до липса на пълно и точно описание на конкретната фактическа обстановка, поради което съдът намира за основателно направеното възражение от процесуалния представител на П., че нито в акта, нито в издаденото на негова основа наказателно постановление се съдържа изрично и конкретно описание на фактите и обстоятелствата, при които са извършени вменените на П. две нарушения на ЗДвП. В обжалваното наказателно постановление липсват констатации относно механизма на настъпване на произшествието, относно лицата претърпели имуществени вреди, както и в какво се изразяват последните. Тези пропуски, наред с непосочване на доказателствата, които потвърждават извършените нарушения, техният извършител и неговата вина, са довели до нарушаване на императивната разпоредба на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Нарушението е съществено, тъй като води до липса на предмет на доказване и накърнява правото на защита на жалбоподателката. В този смисъл издаденото наказателно постановление е необосновано и незаконосъобразно, и следва да бъде изцяло отменено.

Водим от горните мотиви, съдът:

 

                                                                Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №706/24.06.2011 г. на Началник РУП – гр.Левски, с което на Я.П. ***, с ЕГН **********, са наложени на основание чл.179, ал.2, във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.6 от ЗДвП -  административно наказание глоба в размер на 200 лева и са отнети общо 9 контролни точки, за нарушение на чл.44, ал.1 от ЗДвП, и на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП - административно наказание глоба в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, за нарушение на чл.123, ал.1, т.5 от ЗДвП, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                                

        

 

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: