ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                     №…..

 

гр. ЛЕВСКИ, _06.12. 2011г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в закрито заседание на  шести декември_  през 2011 година в състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЙКА МАНОЛОВА

                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря __ и в присъствието на прокурора _ , като разгледа докладваното от съдия Манолова ч.н.д._458_ по описа на съда за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.244, ал.5 от НПК.

                 

В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от С.С. *** против постановление на РП гр. Левски от 14.11.2011г. за спиране на наказателното производство по досъдебно производство № 276/ 2011г. по описа на прокуратурата.

Жалбата е подадена чрез Районна прокуратура гр. Левски в законоустановения срок и е внесена в РС гр. Левски ведно с досъдебното производство.

Жалбоподателят има качеството на пострадал от престъплението, предмет на досъдебното производство, поради което съдът приема, че жалбата е подадена от активно легитимирана страна.

Твърди се в жалбата, че описаното съдебно производство против неизвестен извършител никога няма да има завършен вид по съображения, изложени в същата. Жалбоподателят сочи, че по жалбите, написани от него до МВР, наказанията се насочват против него, като по този начин МВР развращава и насърчава нарушителите. Изразява становище, че за лицата от криминалния контингент не се събират доказателства и не се следят.    

Съдът, като прецени изложеното в жалбата, намира за установено следното:

 С постановление от 28.09.2011г. Районен прокурор при РП – Левски е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител затова, че на неустановен ден в периода 16.08.2011г. до 19.08.2011г. в с. Петокладенци, общ. Белене, отнел от владението на С.С. ***. чужди движими вещи: 1 бр. медна пръскачка, 4 бр. автомобилни гуми, 1 бр. компресор, 1 бр. електрожен и 1 бр. газова бутилка, негова собственост, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 194, ал.1 от НК.

Изготвена е справка от И.Д. мл. ПИ при РУП – Белене във връзка с получения сигнал от С.. Извършена била  проверка, от която се установило, че металната врата и решетките не са взломявани, че ключът за вратата винаги е стоял на вратата или на процеп на тухла до вратата на видимо място, което от своя страна е създадена предпоставка за безпрепятствено влизане. Снети са били сведения от А.П., Р.М. и П.Н.. От извършената проверка и проведения с тях разговор се установило, че същите нямат отношение към случая. За описаните вещи С. не можел да представи документи за произход и за собственост, тъй като същите били закупени от него преди много време.

В качеството на свидетел е бил разпитан и С.С..

С постановление от 28.09.2011г. районният прокурор е възложил на Началник РУП – Белене и съответните органи на МВР да установят и издирят извършителя, като на основание чл. 215, ал.2 от НПК, след като оперативно  - издирвателните органи от МВР преценят, че са събрани достатъчно данни, уличаващи определено лице в извършване на престъплението, незабавно да уведомят наблюдаващия прокурор и да предадат събраните материали на разследващия орган.

С обжалваното постановление от 14.11.2011г. прокурорът е спрял наказателното производство по досъдебно производство №276/2011г. по описа на РП – Левски, след като е приел, че в хода на проведеното разследване извършителят на престъплението не бил разкрит. Със същото постановление прокурорът е разпоредил началникът на РУП – Белене да определи служител от оперативните служби, който да изготви и приложи към досъдебното производство план и да извърши оперативно – издирвателни действия по разкриване извършителя на престъплението.

Разпоредбата на чл. 244, ал.1, т.2 от НПК дава правомощие на прокурора да спре наказателното производство в случаите, когато извършителят не престъплението не е разкрит. Спирането има временен характер. При отпадане на основанията за спиране, наказателното производство се възобновява.

С оглед на гореизложеното, съдът намира че атакуваното постановление се явява законосъобразно. Ето защо същото следва да бъде потвърдено.                                                                 

         Предвид гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА на основание чл. 244, ал.5 от НПК постановлението на Районна прокуратура гр. Левски от 14.11.2011г. с което на основание чл. 199 и чл. 244, ал.1, т.2 от НПК е спряно  наказателното производство по досъдебно производство №276/2011г., водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 194, ал.1 от НК, до откриване на извършителя на престъплението.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: