РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,19.11.2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на тридесет и първи октомври 2012 г. в състав:

 

                           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                      Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря В.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №534 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от И.П. ***, с ЕГН **********, против наказателно постановление №13/12.09.2012 г. на ВНД Началник на РУП – гр.Левски.

            Жалбата съдържа само твърдения за незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление, без да се сочат конкретни основания за това.

            В съдебно заседание, жалбата се поддържа от процесуалния представител на жалбоподателя – адв.А.А. ***. В представени писмени бележки по делото, моли съда да постанови решение, с което изцяло да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно. Алтернативно моли съда, ако не намери основания за цялостна отмяна на санкционния акт, да постанови решение, с което да го измени, като намали размера на наложеното на жалбоподателя административно наказание глоба, към предвидения в закона минимум от 100 лева.

Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема становище по същата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в 7-мо дневния срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН и се явява процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Административно – наказателното производство против И.П. е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №13/26.08.2012 г. за това, че на същата дата, около 04:00 часа, в *, като организатор на тържество не спазва разпореждане на полицейски орган от 26.08.2012 г., след като е предупреден по надлежния ред. Посочена е като нарушена разпоредбата на чл.55 от ЗМВР. Жалбоподателят е отказал да му бъде предявен и връчен съставения акт, като това обстоятелство е удостоверено с подписа на един свидетел.  

Въз основа на направените констатации в акта, наказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление, с което на основание чл.270, ал.1 от ЗМВР е наложил на П. административно наказание глоба в размер на 500 лева, за нарушение на чл.55 от същия закон, изразяващо се в това, че на посочените в акта дата, час и място, като организатор на тържество не спазва разпореждане на полицейски орган от 26.08.2012 г., след като е предупреден по надлежния ред. 

Съдът констатира, че още при съставяне на акта е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, а именно на императивната разпоредба на чл.42, т.2 от ЗАНН. Същото се изразява в непосочване на обстоятелствата, при които е извършено административното нарушение. В акта е отразено само, че П. не е изпълнил разпореждане на полицейски орган, след като е предупреден по надлежния ред. Никъде обаче в акта не е отразено, какво точно разпореждане е било отправено към жалбоподателя. Последното е пречка да се прецени дали вече е бил предупреден по надлежния ред.

От същата непълнота страда и издаденото наказателното постановление, тъй като дословно възпроизвежда текста на акта, в частта относно направеното описание на нарушението. По този начин е допуснато нарушение и на разпоредбата на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН.

Допуснатият пропуск прави обвинението напълно неконкретизирано, което от своя страна е достатъчно основание за цялостна отмяна на издадения санкционен акт. То съществено накърнява правото на защита на наказаното лице, до степен последното да не може да разбере за извършването на какво нарушение е наказан и да организира защитата си срещу него. Без значение е обстоятелството, че към преписката е приложено самото разпореждане на полицейски орган, видно от което е, че всъщност И.П. е бил предупреден на 26.08.2012 г., в 02:40 часа, от полицейски служител П.П., като организатор на тържество, да не нарушава нощната тишина след 23:00 часа. Приложените към преписката писмени доказателства и събраните гласни доказателства в съдебната фаза на производството, не могат да запълнят допуснатите пропуски при съставяне на акта и издаването на наказателното постановление. Изричното непосочване на обстоятелствата, при които е извършено нарушението в акта и наказателното постановление е опорочило цялото производство по ангажиране на административно - наказателната отговорност на жалбоподателя. Същото обаче е подчинено изцяло на императивни правила, несъблюдаването на които ги прави незаконосъобразни. В този смисъл издаденото наказателно постановление е необосновано и незаконосъобразно издадено, и следва да бъде изцяло отменено като такова.

Водим от горните мотиви, съдът

     

    Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №13/12.09.2012 г. на ВНД Началник на РУП – гр.Левски, с което на И.П. ***, с ЕГН **********, е наложено на основание чл.270, ал.1 от ЗМВР, административно наказание глоба в размер на 500 лева, за нарушение на чл.55 от същия закон, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Административен съд гр.Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

                                                

        

  

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: