ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   17.10.  2012 г.

Левченски районен съд в публично съдебно заседание на  седемнадесети октомври  2012 г.  в състав:

 

                   Председател:МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                Съдебни заседатели: А.М.

                                                       Д.П.

 

при участието на секретаря  И.П.  и прокурора _Диана Мицканова  сложи за разглеждане _ч.н.д. 528  по описа  за _2012_ год., докладвано от съдия _Димитрова.

На именното повикване в _10.45_ часа се явиха:

ОСЪДЕНИЯТ П.С. – редовно призован – явява се лично и с адв.С. *** с пълномощно към досъдебните производства по Н.О.Х.Д.№520/2012 г. и Н.О.Х.Д.№521/2012 г. и двете по описа на РС-Левски.

ЗА РП ЛЕВСКИ – явява се прокурор Диана Мицканова.

 

                            ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо председател, моля да се даде ход на делото.

АДВ.С. – Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ С. – Да се даде ход.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в дн.с.з., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНИЯ:

П.С. ***, ЕГН **********.

 

         На страните се разясняват правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

Съдът докладва актуална справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини за съдимост по отношение на осъдения П.С., както и н.о.х.д. №520/2012 г. и н.о.х.д. №521/2012 г. и двете по описа на РС-Левски.

Дава възможност на страните да вземат становище по приемането им като писмени доказателства по делото.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи, няма да сочим нови доказателства. Моля да се приемат писмените доказателства.

АДВ.С. – Не правя отводи. Да се приемат справката за съдимост и бюлетините. Няма да сочим други доказателства.

ОСЪДЕНИЯТ С. – Каквото каза адвоката ми. Да се приемат справката за съдимост и бюлетините.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА справка за съдимост, ведно с копия от бюлетини за съдимост по отношение на осъдения П.С., както и н.о.х.д. №520/2012 г. и н.о.х.д. №521/2012 г. и двете по описа на РС –Левски.

 

                            ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

 

ПРОКУРОРЪТ – Ув. г-жо председател, считам, че депозираната молба от осъдено лице за определяне на едно общо наказание е основателна. Няма да соча други доказателства.

АДВ.С. – Поддържам молбата. Други доказателства няма да соча.

ОСЪДЕНИЯТ С. – Други доказателства няма да соча.

 

 

ПО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ:

ПРОКУРОРЪТ – Да се приключи съдебното следствие. АДВ.С. – Да се приключи съдебното следствие.

ОСЪДЕНИЯТ С. – Да приключва делото.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

ПРОКУРОРЪТ – Ув.г-жо председател, считам, че депозираното искане от страна на осъдения П.С. за извършване на групиране на наложените му наказанията по н.о.х.д. №521/2012 г. и по н.о.х.д. №520/2012 г. и двете по описа на РС-Левски, е основателно. Изпълнени са изискванията на закона, поради което моля да групирате двете наказание по цитираните по-горе две дела като определите едно общо най-тежко наказание, а именно пробация за срок от шест месеца, което да бъде изпълнено по посочения от осъдения адрес ***, същото включва в себе си мерките по чл.42а, ал.2, т.1 от НК задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност на провеждането й два пъти седмично и по чл.42а, ал.2, т.2 от НК задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Към така определено общо най-тежко наказание моля, да присъедините наложеното му на основание чл.343г от НК лишаване от право да се управлява МПС за срок от два месеца, считано от датата на отнемане на свидетелството по административен ред. Моля да се произнесете в този смисъл.

АДВ.С. – Моля, да приемете, че молбата на подзащитния ми е основателна. Двете престъпления, за които има влезли в сила присъди са извършени при условията реална съвкупност, което предпоставя приложението на условията на чл.25, във вр. с чл.23 от НК, следва да се извърши групиране на наказанията му. Няма какво да добавя повече съм това което каза представителя на РП-Левски.

 

ПРАВО НА ЗАЩИТА НА ОСЪДЕНИЯ П.С. – Поддържам това, което каза адвокатът ми. Наясно съм. Нямам какво да добавя.

ПОСЛЕДНА ДУМА НА ОСЪДЕНИЯ П.С. – Моля съда да ми направи кумулация.

 

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с определение след съвещание.

         Съдът се оттегли на тайно съвещание.

 

След съвещание съдът, като прецени молбата на осъдения за определяне на едно общо, най – тежко наказание и становището на представителя на прокуратурата, намира за установено следното:

П.С. е осъден както следва:

 

1.Със споразумение №76/03.10.2012 г., постановено по н.о.х.д. №521/2012 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 03.10.2012 г., на П.С. е наложено за извършено деяние на 20.09.2012 г., на основание чл.343б, ал.1, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, наказание пробация, със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т1 от НК – Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, изразяваща се в периодично явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице с периодичност на провеждането й – два пъти седмично, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***;

- по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***;

- На основание чл.343г от НК, осъденият С. е лишен от право да управлява МПС за срок от два месеца, считано от датата на отнемането му по административен ред.

 

2. 1.Със споразумение №79/04.10.2012 г., постановено по н.о.х.д. №520/2012 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 04.10.2012 г., на П.С. е наложено за извършено деяние на 20.09.2012 г., на основание по чл.197, т.3, във вр. с чл.195, ал.1, т.4, пр.1, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл.18, ал.1 от НК, наказание пробация, със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т1 от НК – Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, изразяваща се в периодично явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, с периодичност на провеждането й – два пъти седмично, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***;

- по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***;

Налице е усложнена форма на множество престъпления, като деянията и по двете осъждания са извършени в условията на реална съвкупност, преди С. да е осъждан, за което и да е от тях. Това налага групирането да се извърши, съобразно принципа на най-благоприятното за осъдения съчетание.

В конкретния случай са налице предпоставките на чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК, поради което следва да се определи едно общо наказание по отношение на С., най – тежкото от тях, а именно наказание пробация, със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т1 от НК – Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, изразяваща се в периодично явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, с периодичност на провеждането й – два пъти седмично, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***;

- по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***.

Към така определеното общо, най – тежко наказание следва на основание чл.23, ал.2 от НК, да се присъедини наложеното на П.С., с протоколно определение №76/03.10.2012 г., с което е одобрено споразумение по н.о.х.д. №521/2012 г. по описа на РС – Левски, наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от ДВА МЕСЕЦА, считано от датата на фактическото отнемане на свидетелството му за управление.

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.25 ал.1, вр. чл.23 ал.1 от НК по отношение на П.С., с ЕГН **********, едно общо наказание, измежду наложените му с протоколно определение №76/03.10.2012 г., с което е одобрено споразумение по н.о.х.д. №521/2012 г. по описа на РС – Левски, влязло в законна сила на 03.10.2012 г. и с протоколно определение №79/04.10.2012 г., с което е одобрено споразумение по н.о.х.д №520/2012 г. по описа на РС - Левски, влязло в законна сила на 04.10.2012 г., най – тежкото от тях, а именно наказание пробация, със следните пробационни мерки:

- по чл.42а, ал.2, т1 от НК – Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, изразяваща се в периодично явяване и подписване на подсъдимия пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, с периодичност на провеждането й – два пъти седмично, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***;

- по чл.42а, ал.2, т.2 от НК – Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, която да се изпълнява по посочения от подсъдимия настоящ адрес ***.

ПРИСЪЕДИНЯВА на основание чл.23, ал.2 от НК, към така определеното общо, най – тежко наказание по отношение на П.С., наложеното му наказание с протоколно определение №76/03.10.2012 г., с което е одобрено споразумение по н.о.х.д. №521/2012 г. по описа на РС – Левски - лишаване от право да управлява МПС за срок от ДВА МЕСЕЦА, считано от датата на фактическото отнемане на свидетелството му за управление.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

Протоколът написан в с. з. и приключи в 11.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

                                                                                     2.