Мотиви към присъда №37/06.08.2012 г., постановена по НОХД №292 по описа за 2012 г. на Районен съд-гр.Левски

 

Срещу подсъдимия Ц.К. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че в периода 05.03.2012 г. – 05.05.2012 г. в гр.Левски, обл. Плевен, чрез използване на техническо средство – клещи, при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1082.36 лв., от владението на собствениците В.Л. ***, А.Т., с ЕГН **********, Ц.С., с ЕГН **********, А.М., с ЕГН **********, В.Л., с ЕГН **********, Г.Г., с ЕГН ********** и С.Г.а, с ЕГН **********, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, както следва:

            На неустановен ден в периода 05.03.2012 г. – 15.03.2012 г. в с.Българене, обл. Плевен, от жилищен дом на ***, чрез използване на техническо средство – клещи, отнел от владението на А.Т.,***, чужда движима вещ – 30 метра меден кабел – рекордоман със сечение 6 кв.мм. на стойност 39 лв., собственост на Т., без негово съгласие, с намерение да ги присвои.

            На 20.03.2012 г. в с.Асеновци, обл.Плевен, от жилищен дом, надохящ се на ***, чрез използване на техническо средство – клещи, отнел от владението на Ц.С., ЕГН ********** от с.с., чужда движима вещ – 20 м. меден проводник – рекордоман на стойност 28 лв., собственост на С., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

            На 20.03.2012 г. в с.Асеновци, обл.Плевен, от жилищен дом, надохящ се на ***, чрез използване на техническо средство – клещи, отнел от владението на А.М., ЕГН ********** от ***, чужда движима вещ – 4 бр. по 40 м. кабел – рекордоман на стойност 224 лв., собственост на М., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

            На 21.03.2012 г. в гр.Левски, обл.Плевен, от двора на „Хлебозавод” - Левски, отнел чужда движима вещ – 1 бр. велосипед със скорости „Шимано”, с фабр. №* на стойност 179 лв. от владението на В.Л. от ***, негова собственост, без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои.

            За времето от 17.00 ч. на 15.04.2012 г. до 9.00 ч. на 16.04.2012 г. в с.Изгрев, обл. Плевен, от жилищен дом, находящ се на ***, отнел от владението на Г.Г., ЕГН ********** чужда движима вещ – 2 бр. прожектори с датчици за движение на обща стойност 40 лв.; 10 метра захранващ кабел на стойност 10.50 лв.; 1 бр. амуниция на стойност 180 лв.; 1 бр. велосипед без предна капла на стойност 45 лв., или всичко на обща стойност 275.50 лв., собственост на Г., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

На 05.05.2012 г. в с.Асеновци, обл. Плевен, от филиал на детска градина „Слънце”, находяща се на ул.”Александър Стамболийски” №3, отнел от владението на собственика – директора Н.Х. *** чужди движими вещи – 1 бр. кафе машина, марка „WAGRAM” за 1 бр. кафе на стойност 85 лв.; 1 бр. мобилен телефон, марка „NOKIA” 1208 – 48 лв.; 2 бр. бурканчета от сладко от ягоди за 6 лв.; 2 бр. пакета с брашно „Мелко” по 0.500 кг – 1.92 лв.; 2 бр. пакети с боб по 1 кг. за 5.50 лв.; 1 бр. пакет с макарони на стойност 0.76 лв.; 1 бр. пакет леща на стойност 2.71 лв.; 2 бр. пакета със спагети на стойност 4.20 лв.; 3 бр. пакетчета с червен пипер по 50 грама на стойност 1.44 лв.; 1 бр. пакет с шарена сол 40 грама на стойност 0.17 лв.; 17 бр. глави лук на стойност 1.40 лв. и 23 бр. картофи на стойност 1.30 лв., или всичко на обща стойност 157.86 лв., без съгласието на Х., с намерение противозаконно да ги присвои.

Престъпление по чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с 29, ал.1, б.”а” и „б”, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

По искане на подсъдимия и назначеният му на основание чл.372, ал.2 от НПК служебен защитник, делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие – чл.370 и следващите от НПК, като е открита процедура по предварително изслушване на страните.

Подсъдимият Ц.К. по време предварителното изслушване, след разясняване на правата по чл.371, т.1 и т.2 от НПК, признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласява да не се събират доказателства за тези факти.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа повдигнатото обвинение срещу подсъдимия. Пледира, предвид факта, че е проведено съкратено съдебно следствие, същият да бъде признат за виновен и осъден, като му бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години и шест месеца, при условията на чл.55 от НК.

Подсъдимият Ц.К. лично, и чрез служебния си защитник, моли съда да му наложи наказание за извършеното престъпление при условията на чл.55 от НК, предвид наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства, а именно наказание лишаване от свобода за срок от една година и осем месеца.

            Съдът, като съобрази, че действията по разследването са извършени при условията и по реда на НПК, както и обстоятелството, че с протоколно определение съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва направеното самопризнание от подсъдимия, без да се събират доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимият Ц.К. ***, с ЕГН **********.

            В периода от 05.03.2012 г. до 15.03.2012 г., подсъдимият пребивавал в с.Българене, обл.Плевен. На неустановен ден в този период от време, решил да извърши кражба на меден проводник, който да продаде, с цел получаване на парични средства. Отишъл до дома на свидетеля Т., през тъмната част на денонощието, отрязал кабел /рекордоман/ с дължина 30 метра, със сечение 6 кв.мм., откъм улицата на къщата му. Поставил го в чувал, а през деня го продал в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в с.Обнова, обл.Плевен, за което получил сумата от 6.50 лева.

На 20.03.2012 г., подсъдимият К. бил в *** при свой познат – свидетелят Ц.С., от който поискал и взел клещи, тъй като решил да извърши още кражби на меден проводник. По – късно, същият ден вечерта, К. се върнал до дома на свидетеля С., находящ се на ***, и чрез използване на клещите, отрязал 20 метра меден проводник. След това отишъл до съседната къща – на свидетеля А.М.,***, и отново с помощта на същите клещи, отрязал четири броя кабели по 40 метра дълги. Впоследствие обгорил кабелите и ги сложил в чувал.

На следващия ден – 21.03.2012 г. сутринта, отишъл в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр.Левски, обл.Плевен, но там отказали да приемат проводниците. Излизайки от пункта, подсъдимият срещнал свидетеля Р.Р., на който продал проводника за сумата от 30 лева. След това се отправил към автогарата в гр.Левски, за да се качи  на автобус до с.Изгрев, обл.Плевен, но такъв нямало. Поради тази причина започнал да обикаля из района на автогарата. Забелязал в двора на хлебозавода, намиращ се непосредствено до автогарата, велосипед със скорости, марка „Шимано” с фабр. № *, собственост на свидетеля В.Л.. Последният го бил оставил там рано сутринта, без да го заключи. Подсъдимият влязъл в двора на хлебозавода и отнел велосипеда, с който се придвижил до с.Изгрев.

На 15.04.2012 г., К. отишъл при *, която живеела в с.Изгрев, обл.Плевен, за да й иска пари. Същата обаче отсъствала от селото, поради което решил да проникне в някоя къща, откъдето да открадне движими вещи и най – вече медни жици, които да продаде. В периода от 17.00 часа на 15.04.2012 г. до 09.00 часа на 16.04.2012 г., отишъл в къщата на свидетеля Г.Г.,*** и прескочил входната врата. Забелязал прожектори с жици, които счупил и издърпал проводника от тях. След това отишъл в стопанските пристройки и отнел два броя прожектори с датчици за движение, една амуниция и един велосипед без предна капла. Занесъл откраднатите вещи на брега на реката, където обгорил кабела, а колелото изхвърлил. На следващия ден предал обгорения кабел в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр.Ловеч, за което получил сумата от 18.50 лева.

На 04.05.2012 г., подсъдимият отишъл в с.Асеновци, обл.Плевен, за да се срещне с *. След полунощ – на 05.05.2012 г., преминавайки покрай филиала на детска градина „Слънце” на ул.”Александър Стамболийски” №3, забелязал че малкото прозорче в задната част на сградата е счупено. Тъй като бил много гладен, решил да проникне в сградата през него. Влизайки вътре започнал да търси храна. В кухнята намерил бурканче с кисело мляко и го изял. Същото направил и с оставените проби от храната, давана на децата. След това отишъл в мазата и заспал. Събудил се около обяд и се качил на горния етаж, където видял, че имало аларма, чийто кабел срязал с един нож от кухнята. Влязъл в склад с хранителни продукти и напълнил две торби. Взел два бурканчета със сладко от ягоди, два пакета с брашно „Мелко”, два пакета с боб, един пакет с макарони, един пакет леща, два пакета спагети, три пакетчета с червен пипер по 50 гр., един пакет със шарена сол от 40 гр., 17 глави лук и 23 броя картофи. К. забелязал кафе - машина марка „WAGRAM” и телефонен апарат „Нокиа 1208”, които също взел. Излязъл през входната врата на терасата и отнесъл откраднатите вещи в дома на приятелката си – свидетелката В.И., където ги и оставил.      

Изложената фактическа обстановка и направеното от подсъдимия К. самопризнание се подкрепят изцяло от събраните на досъдебното производство доказателства. В хода на разследването, с протокол за доброволно предаване от 22.03.2012 г., подсъдимият предал на служител при РУП – Левски, един брой велосипед – бегач със скорости, със синьо – сива рамка в средата, с амортисьор, с черно кормило. Обяснил, че го е взел от двора на хлебозавода в гр.Левски на 21.03.2012 г. в 11.00 часа. С разписка, велосипедът бил върнат на неговия собственик – свидетелят В.Л. ***.

Подсъдимият предал на 22.03.2012 г. доброволно на служител при РУП – Левски и един брой клещи с червени дръжки, с жълто в краищата, за което бил съставен протокол от същата дата. Саморъчно обяснил, че ги е взел от свидетеля Ц.С. ***. От показанията на свидетеля С. и от обясненията на подсъдимия се установява по несъмнен начин, че същите тези клещи, К. е използвал за отрязването и на проводника към къщата на лицето, което лично му ги е предоставило.

На 23.03.2012 г., Г.Ш. от ***, служителка в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, находящ се в същото село, предала доброволно меден проводник – 0.700 кг., със сечение 6 кв.мм., който срещу разписка бил предаден на А.Т. ***. Същата предала и меден проводник със сечение 4 кв.мм., навит по метър, с обща дължина около 10 метра, като саморъчно обяснила, че го е намерила в сезален чувал след продажба в пункта, на който работи.

С протокол за доброволно предаване от 08.05.2012 г., Р.И. – майка на свидетелката В.И., ***, предала доброволно на служител при РУП – Левски вещите, отнети от К. от филиала на детската градина, а именно хранителните продукти, оставени от него в техния дом, включително и кафе – машината. Лично К. с протокол за доброволно предаване от същата дата – 08.05.2012 г. предал и отнетия от филиала мобилен телефон „Нокиа 1208”, с Имеи №*. Така предадените вещи били върнати срещу разписка на С.Г. – домакин в детската градина.

На 05.05.2012 г. бил извършен протокол за оглед на местопроизшествие – филиал на детска градина „Слънце” в с.Асеновци, обл.Плевен, при който били иззети два броя годни дактилоскопни следи от кофичка от кисело мляко и от пакетче с бисквити. От извършената дактилоскопна експертиза се установява, че и двете са на подсъдимия Ц.К., оставени от палеца му на лявата ръка. По отношение и на извършената кражба от детската градина, направените от подсъдимия самопризнания напълно кореспондират със събраните на досъдебното производство доказателства.  

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява и от показанията на разпитаните на досъдебното производство свидетели, които си кореспондират напълно, както по-между си, така и на данните от извършените процесуално – следствени действия, за които са съставени съответните протоколи. От заключението на вещото лице по съдебно – оценителната експертиза се установява, че стойността на всички отнети от подсъдимия вещи, към момента на извършване на всяко едно от деянията, включени в продължаваното престъпление е в размер на 778.36 лева.

С деянието си подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.196, ал.1, т.2, във вр. с чл.195, ал.1, т.4, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б”, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

            Подсъдимият К. е извършил деянието при условията на опасен рецидив, след като неколкократно е осъждан с влезли в законна сила присъди за умишлени престъпление от общ характер на наказания лишаване от свобода, които е изтърпял ефективно. По последната влязла в законна сила на 04.08.2009 г. присъда, постановена по н.о.х.д. №241/2009 г. по описа на РС – Левски, подсъдимият е изтърпял изцяло наложеното му наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, с начало на наказанието - 05.03.2009 г. Налице са и двете хипотези на чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК.

            Деянието е извършеното от подсъдимия при условията на продължавано престъпление, поради което следва да се приложи и разпоредбата на чл.26, ал.1 от НК. Всяко едно от деянията е извършено през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка, които осъществяват поотделно различни състави на едно и също престъпление – квалифицирана кражба.

Подсъдимият К. е извършил престъплението виновно, при форма на вината пряк умисъл и при еднородност на вината, при което последващите деяния се явяват и от субективна страна продължение на предшестващите.

Подсъдимият К. следва да носи наказателна отговорност по горепосочените текстове от НК. При определяне на наказанието съдът счита, че същото следва да се определи при условията на чл.54, във вр. с чл.58а, ал.1 от НК, тъй като въпреки наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства, приложението на разпоредбата на чл.55, ал.1, т.1 от НК, се явява по – неблагоприятна за К. по следните съображения:

За извършеното престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години. Като смекчаващи вината и отговорността на подсъдимия следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, тежкото му семейно и имотно състояние, както и възстановяването на предмета на престъплението на техните собственици. Въпреки наличието им, съдът счита, че предложеното от защитата наказание лишаване от свобода в размер на една година и осем месеца, не би оказало необходимото поправително и възпитателно въздействие върху К., защото на изброените смекчаващи обстоятелства противостоят отегчаващи вината и отговорността му такива. Видно от справката за съдимост на подсъдимия е, че последният е установил трайни навици да си осигурява парични средства по престъпен начин, въпреки, че е търпял ефективни наказания лишаване от свобода за осъществяваната от него престъпна дейност, които не са оказали върху него никакъв поправителен ефект. Макар и включени в състава на едно продължавано престъпление, големият брой на деянията, извършени през сравнително кратки интервали от време, също водят на извод за упорита престъпна дейност, което разкрива по – висока степен на обществена опасност, както на извършеното деяние, така и на личността на дееца. При това положение съдът намира, че наказанието предложено от прокуратурата - лишаване от свобода за срок от две години и шест месеца, определено под най – ниския предел от три години, при наличието на изброените по – горе смекчаващи обстоятелства и при отчитане наличието на отегчаващите такива, би било справедливо и съответно на извършеното престъпление. Но налагането на наказание в размер на две години и шест месеца, при условията на чл.55, ал.1, т.1, във вр. с чл.58а, ал.4 от НК, се явява по - неблагоприятно за К.. Тъй като делото е разгледано по реда на глава 27 от НПК, и предвид констатацията, че са налице едновременно условията на чл.чл.58а, ал.1 и чл.55 от НК, приложение следва да намери разпоредбата на чл.58а, ал.1 от НК. Безспорно е по – благоприятно за К. определяне на наказание лишаване от свобода за срок от три години, т.е. към неговия специален минимум, което след редукцията по чл.58, ал.1 от НК, а именно след приспадането на 1/3, подсъдимият ще следва да изтърпи реално наказание две години лишаване от свобода, т.е. със шест месеца по – малко, в сравнение с наказанието, определено при условията на чл.55 от НК. Съобразявайки горното, съдът е определил на К. наказание лишаване от свобода за срок от три години, при условията на чл.54 от НК, като на основание чл.58, ал.1 от НК е намалил така определеното наказание с 1/3, и е постановил да изтърпи реално наказание лишаване от свобода за срок от две години при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.  

На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК, съдът е постановил при изтърпяване на наложеното наказание лишаване от свобода да се приспадне времето, през което К. е бил задържан и по отношение на него на досъдебното производство е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”, считано от датата на полицейското му задържане - 07.05.2012 г., съгласно заповед за полицейско задържане на лице с рег. №21/07.05.2012 г., приложена на лист 27 от досъдебното производство.         

По отношение на приложените към делото веществени доказателства, съдът съобразявайки свидетелските показания на пострадалите от престъплението лица и писмените доказателства - протоколи за доброволно предаване от 22.03.2012 г. и 26.03.2012 г., е постановил връщане на един брой клещи с червени дръжки, с жълти краища на техния собственик Ц.С. ***, с ЕГН **********, както и връщане на собственика А.Д. ***, с ЕГН ********** – на меден проводник със сечение 4 кв.мм. навит по метър, с обща дължина 10 метра.

            При този изход на делото, съдът е осъдил на основание чл.189, ал.3 от НПК,  подсъдимият К. да заплати направените по делото разноски в размер на 189.45 лева.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: