Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 25.10.2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на дадесет и пети септември 2013 г. в състав:

 

                           Председател: СТОЙКА МАНОЛОВА

                     Съдебни заседатели:

                              

при участието на секретаря Я.Д. и прокурора ­­_, като  разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.д. №329 по описа за 2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд - Левски е постъпила жалба от Н.В., с ЕГН**********, против наказателно постановление №839/29.07.2013 г. на Директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч.

          Жалбоподателят В. е недоволен от издаденото  против него наказателно постановление, с което му е наложено административно наказание глоба в размер на 275 лв., като счита същото за неправилно и незаконосъобразно, без да се сочат конкретни основания за твърдяната незаконосъобразност на обжалваното наказателно постановление. Такива се сочат от процесуалния представител на жалбоподателя, след приключване на съдебното следствие. Същият моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло издаденото против него наказателно постановление.

Счита, че са събрани доказателства, че дървесината, която е намерен в дома на В., е доставена от свидетеля П. въз основа на съответните позволителни и разрешителни, издадени от Агенция по горите. Счита, че не е установено точното количество на предмета на нарушението, което в акта е посочено, като 10 пространствени куб.м. дърва за огрев, а действително доставените в дома на жалбоподателя са били 6 пространствени куб.м., съгласно събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Сочи, че намерената в дома на жалбоподателя дървесина е законно добита и безспорно се установява с представените писмени доказателства в съдебно заседание и законовото основание, на което жалбоподателят съхранява в дома си дървесината.

Ответната страна по жалбата не се представлява в съдебно заседание и не взема допълнително становище.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което се явява процесуално допустима и следва да бъде разгледана по същество.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Административно наказателното производство е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение №839/01.04.2013 г. за това, че на същата дата, в дома си в *, жалбоподателят съхранява 10 пространствени кубични метра /7 – дъб и 3 – габър/, без да притежава документ, доказващ законовия им произход,  като е посочена за нарушена разпоредбата на чл.213, ал.1, т.2 от ЗГ. Отразено е, че задържаната дървесина е описана в акт №004127. Актът е предявен и връчен лично на жалбоподателя, срещу подпис. Последният вписал като възражение срещу направените констатации, че дървата са придобити от наследствени гори и превозени от С.П..

Въз основа на така съставения акт, наказващият орган издал обжалваното наказателно постановление, с което наложил на В. административно наказание глоба в размер на 275 лева на основание чл.266, ал.1, предл.7 от ЗГ, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.7, т.2 от ЗГ.

Материалите по образуваната административно – наказателна преписка по случая, включващи два съставени на жалбоподателя акта, първият - описания по – горе и втори такъв за това, че съхранява в дома си същото количество дърва за огрев, но без дървесината да е маркирана с контролна горска марка, били изпратени от РДГ – Ловеч на РП – Левски, в която се сочели данни за извършено престъпление от жалбоподателя. С постановление от 24.06.2013 г., прокурор в същата прокуратура отказал да образува наказателно производство и прекратил преписката.

Съдът намира, че вмененото на жалбоподателя административно нарушение е несъставомерно от обективна и от субективна страна.

По делото са събрани писмени и гласни доказателства относно произхода на дървесината, съхранявана в дома на жалбоподателя. По безспорен и несъмнен начин се установява, че жалбоподателят е собственик по наследство на гора, находяща се в землището на *. С решение на Поземлена комисия гр. Левски същата е възстановена на наследниците на В.П.. Видно от представеното удостоверение за наследници, В.П. е оставил като свои наследници един син – Ц.Д. и двама внуци – В.В. и Н.В.. С изрично пълномощно, двама от наследниците Ц.Д. и В.В. упълномощили жалбоподателя да ги представлява пред ДГС – Плевен, във връзка с изготвяне на документи за сеч на оставената им в наследство гора. Пълномощното е представено и прието като писмено доказателство по делото. На основание дадените пълномощия, В. се договорил със свидетеля С.П., който като представител на лицензирана фирма за добив на дървен материал се съгласил да се снабди с необходимите документи за извършване на сечта в наследствената гора на жалбоподателя и неговите роднини. В този смисъл дадените от В. обяснения изцяло кореспондират на показанията на свидетеля П.. Те от своя страна са подкрепени от представените по делото писмени доказателства.

На представител на фирмата на С.П. е издадено позволително №0072344, за извършване на сеч в отдел *, подотдел „*”, имот с кадастрален №*, в землището на *, собственост на физическо лице, в срок от 29.09.2012 г. до 30.11.2012 г., в което е предвидено материалите да бъдат извозени до временен склад – в имота на място.

Видно от представената скица за имот с №*, посочен в издаденото позволително е, че същият е собственост на наследниците на В.П. и представлява широколистна гора, с площ от 12,250 дка в местността „К.”, в землището на *.

Видно от приложеното по делото копие към превозен билет /издадено за отчитане/ Серия АА, №300827 от 13.10.2012 г. е, че свидетелят С.П., в качеството си на продавач и представител на ЕТ „С.” е транспортирал до дома на жалбоподателя Н.В. *** следната дървесина по вид и количество – ясен и дъб, в количество общо от 6,28 пространствени кубични метра. В превозния билет е посочено, че дървесината е добита от имота, посочен в издаденото позволително, че същата е маркирана с КГМ 1712, както и че е транспортирана с превозно средство, с рег. № *, с водач С.П.. 

Свидетелят П. е категоричен, че добитата 6 куб.м. дървесина от собствената на жалбоподателя гора е закарана в дома му. Според показанията му, дървата които все още се намират до оградата в двора на жалбоподателя са там, по същия начин както са ги разтоварили. Категоричен е, че други дървета не е карал на жалбоподателя.

В подкрепа на показанията на свидетеля П. са и тези на свидетеля Х.Р., присъствал на разтоварването на дървата.

Съдът кредитира показанията на свидетелите П. и Р. като достоверни. Същите изцяло се подкрепят от представените по делото писмени доказателства.

Съдът дава вяра на обясненията на жалбоподателя, тъй като същите са последователни, логични, кореспондиращи с писмените доказателства и с показанията на свидетелите П. Р..

На основание изложеното съдът приема за доказано по безспорен и несъмнен начин, че намерените от контролните органи дърва за огрев в дома на В. произхождат от наследствената гора, описана в писмените документи, представени по делото и са добити законно от свидетеля П..

Безспорно е, че в дома си жалбоподателят е съхранявал дървесина, но законно добита от другиго, от имот, преставляващ  наследствена гора, поради което не е осъществил състава на вмененото му нарушение.   

Свидетелят Т. в показанията си сочи, че не могат да определят мястото, откъдето е добита дървесината. И двамата свидетели – служители при ДГС – Плевен заявяват, че са измерили дървата, като Т. е категоричен, че дървесината е била струпана на купчина, което противоречи на показанията на свидетеля П., според когото дървата са били разхвърляни в двора.

На основание горното обжалваното наказателното постановление следва да бъде изцяло отменено на посочените основания, като неправилно и незаконосъобразно.

Водим от горните мотиви, съдът

 

  Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл.63 от ЗАНН наказателно постановление №839/29.07.2013г. на Директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч, с което на Н.В., с ЕГН**********,*** на основание чл.266, ал.1, предл.7 от ЗГ е наложено административно наказание глоба в размер на 275 лева, за нарушение на чл.213, ал.1, предл.7, т.2 от ЗГ, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Плевен в 14 – дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

 

                   СЪДИЯ: