Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 18.11. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на седемнадесети октомври две хиляди и тринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело №_344_ по описа за _2013_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от С.К. ***, ЕГН **********, против НП № 290/16.07.2013г. на началник група ОП в РУП при ОДМВР - Плевен.

          В жалбата се твърди, че по отношение на жалбоподателя са наложени 4 наказания „глоба”, три от които в размер от по 200 лв. и четвъртото в размер на 10 лв., като към две от наказанията кумулативно са наложени и наказания „лишаване от право да управлява МПС” за срок от по 6 месеца.

Сочи, че както актът за установяване на  административно нарушение, така и наказателното постановление се явяват незаконосъобразни.

Моли съда да отмени издаденото против него наказателно постановление като незаконосъобразно.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата се явява частично основателна.

Административнонаказателното производство е започнало със съставяне на АУАН против жалбоподателя С.К., за това че на 24.06.2013г., в 10:20 часа, в гр. Левски, ул. „Христо Ботев”, като водач на МПС лек автомобил  „Опел *”, без рег. номер, на кръстовището с ул. „Райко Даскалов”, нарушил пътен знак „Б-2”, не спира и отнема предимството на правилно движещият се по пътя с предимство МПС – лек автомобил „БМВ -*”, с рег. № *, като го удря и прави ПТП с материални щети. След настъпване на произшествието водачът К. напуснал мястото на произшествието, без да уведоми службите за контрол на МВР и да изпълни дадените им указания. Не представя СУМПС и КТ, с което е нарушил чл. 6, т.1 и чл. 123, ал.1, т.3, б.”В” и чл.140, ал.1, чл. 100 ал.1,т.1 от ЗДвП.

За нарушенията, констатирани с АУАН, началник на група  ОП в РУП при ОДМВР Плевен е издал на 16.07.2013г. НП против К., с което за нарушения на чл. 6, т.1, пр.3 от ЗДвП, чл. 123, ал.1, т.3,б.”в”пр.1 от ЗДвП, чл. 140, ал.1, пр.3 от ЗДВП, чл. 100, ал.1, т.1, предл.1 от ЗДвП, на основание чл. 179, ал.2, във вр. с чл. 179, ал.1, т.5, пр.1, от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лв.; на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца; на основание чл. 175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца; на основание чл. 183, ал.1,т.1, пр. 1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 10 лв.

В показанията си свидетелят П. – участник в ПТП-то,  заявява, че след като е бил ударен автомобилът му, след около 1-2 минути са пристигнали и полицаите.  Жалбоподателят се е намирал на мястото на ПТП, същият се е отдалечил на около 10 метра, като се е върнал след това, но според свидетеля, К. не е бягал.

На жалбоподателя е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца на основание чл. 175, ал.1, т.1, пр. 1 от ЗДвП затова, че автомобилът е без регистрационни табели. Съгласно цитираната разпоредба, наказва се с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.

Безспорно от събраните по делото доказателства – съставения АУАН, издаденото въз основа на него НП, показанията на разпитаните свидетели е видно, че водачът е управлявал моторното превозно средство без регистрационни табели, каквото нарушение е описано както в акта, така и наказателното постановление, но е наказан по т.1 – за управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, каквото нарушение не се твърди да е извършено от страна на жалбоподателя К.. Управлението на автомобил без регистрационни табели е нарушение, предвидено в разпоредбата на чл. 175, ал.1, т.1, пр.2. От една страна се твърди, че автомобилът е без регистрационни табели, но не е наказан за това нарушение, а е санкциониран за това, че автомобилът не е регистриран по надлежния ред, за което нарушение няма депозирани доказателства. Така посоченото нарушение е съществено, поради което следва в тази му част наказателното постановление да бъде отменено.    

 По отношение на К. е наложено и друго административно наказание на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП, а именно -  административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

В съставения акт за установяване на административно нарушение се твърди, че К. е причинил пътнотранспортно произшествие с материални щети, докато в издаденото наказателно постановление се сочи, че е настъпило пътнотранспортно произшествие, без да има твърдение за настъпили материални щети, каквато е констатацията в акта за установяване на административно нарушение. В наказателното постановление се твърди, че извършеното нарушение е, че при наличие на разногласие относно обст. за ПТП, го напуска.

Описаното нарушение е особено съществено, довело е до ограничаване на правото на защита на жалбоподателя, поради което наказателното постановление в тази му част следва да бъде отменено.

По отношение на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. на основание чл. 179, ал.2, във вр. с ал.1, т.1, пр.1, за това че е нарушил пътен знак „Б-2”, като не спира, отнема предимство на правилно движещия се лек автомобил, удря го и прави ПТП, като е вписано, че нарушението е несъобразяване на поведението си с пътните знаци. Разпоредбата на чл.179, ал.2, във вр. с ал.1, т.5, пр.1 от ЗДвП, в последната редакция предвижда наказание глоба от 100 до 200 лв. за този, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал.1 причини пътнотранспортно произшествие. В случая е вменено извършено нарушение по чл. 179, ал.1, т.5  от ЗДвП  - неспазване на предписанието на пътните знаци.

Съдът не споделя становището на защитата на жалбоподателя, че по отношение на подзащитния му е наложено административно наказание за причинено ПТП при неспазване сигналите на пътните светофари, като няма спор, че такова нарушение не е допуснато и не се твърди, че е допуснато.

Съдът счита за безспорно установено, че жалбоподателят не е спазил пътен знак „Б-2”, не е спрял, отнел е предимство на правилно движещия се лек автомобил „БМВ”, ударил го и е причинил ПТП, в какъвто смисъл са събраните по делото доказателства. По отношение на това нарушение е налице пълно единство в описанието както в акта за установяване на административно нарушение, така и в издаденото въз основа на него наказателното постановление. Нарушението се доказва от събраните писмени и гласни доказателства. В тази му част наказателното постановление се явява законосъобразно. Но предвид представената декларация от страна на С.К., че е безработен и не получава възнаграждения по трудов или граждански договор, че се грижи да възрастен човек – инвалид, съдът счита, че наложеното административно наказание глоба в максимален размер е завишено и следва да бъде намалена от 200 лв. на 100 лв., какъвто е минимумът на административното наказание, предвиден в закона.   

Безспорно установено е, че към момента на деянието жалбоподателят не е носел в себе си свидетелство за правоуправление, и в тази му част наказателното постановление се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

По изложените съображения съдът

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ИЗМЕНЯ наказателно постановление №270/16.07.2013г. на началник група ОП в РУП при ОДМВР – Плевен, с което на С.К. ***, ЕГН **********, на основание чл.179 ал.2, във вр. с чл. 179, ал.1, т.5, пр.6 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба, като НАМАЛЯВА размера на наложената глоба от ДВЕСТА лева на СТО ЛЕВА.

ОТМЕНЯ на основание чл. 63 от ЗАНН наказателно постановление №270/16.07.2013г. в частта, в която на С.К. на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца и в частта, в която на основание чл. 175, ал.1, т.1, пр. 1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

ПОТВЪРЖДАВА на основание чл. 63 от ЗАНН наказателно постановление №270/16.07.2013г. в частта, в която на С.К. е наложено на основание чл. 183, ал1, т.1, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                СЪДИЯ: