РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,16.10. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на                         шестнадесети октомври 2013 г. в състав:

         

Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                  Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря В.Д. и прокурора Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. №387 по описа за 2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на В.К. ***, с ЕГН **********, за това, че на 17.09.2013 г., в гр.Левски, обл.Плевен, около 13.00 ч., по ул.”Никола Вапцаров”, управлявал МПС – лек автомобил „ВАЗ *”, с рег. №*, негова собственост, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, наложено му с НП №262/2013 г. на Началник РУП – Павликени, влязло в законна сила на 07.08.2013 г.

Престъпление по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Представителят на РП – Левски, след приключване на съдебното следствие, поддържа внесеното предложение. Излага доводи, че обвинението за извършено престъпно деяние от К. се установява от събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства. Моли съда да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание глоба в размер на 3000 лева.

Обвиняемият К. се явява лично в съдебно заседание, дава обяснения по случая и се признава за виновен по повдигнатото обвинение. Моли съда за минимално по размер наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа  и правна страна:

Обвиняемият В.К. ***, ЕГН **********.

На 17.09.2013 г., служители при РУП – Левски: свидетелите И.М. и М.М., изпълнявали служебните си задължение по предварително утвърден работен график по линия на КАТ, като извършвали контрол по автомобилния транспорт.

На свидетелите направило впечатление, че автомобилът се управлява от служебно познатото им лице, за което знаели, че е неправоспособен водач – обвиняемият К., поради което му извършили проверка на документите. При извършена служебна справка в информационните масиви на МВР било установено, че обвиняемия няма издадено свидетелство за управление на МПС, т.е. че е неправоспособен водач, както и че по отношение на него има издадено наказателно постановление за същото деяние, влязло в законна сила, около месец и половина преди това. За констатираното нарушение, свидетелят М. му съставил акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП, №924266/17.09.2013 г. Като свидетел при съставяне на акта се подписал свидетелят М.. Обвиняемият К. отказал да подпише акта, което обстоятелство било удостоверено с подписа на един свидетел - М.М..

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Видно от акт за установяване на административно нарушение №924266/17.09.2013 г. е, че такъв е съставен против обвиняемия за това, че на посочените дата, час и място управлява процесния лек автомобил, марка „ВАЗ *”, без свидетелство за управление на МПС, като неправоспособен.

Против обвиняемия е било издадено НП №262/2013 г. от началник РУП – Павликени, видно от което е, че е влязло в законна сила на 07.08.2013 г. Със същото му е наложено административно наказание глоба за същото деяние, а именно: за управление на МПС, като неправоспособен водач.

От справката за нарушител от региона, издадена от ОД на МВР – Плевен е видно, че обвиняемият въобще няма издадено свидетелство за управление на МПС, няма нито една категория.

Обвинението се подкрепя и от показанията на разпитаните на досъдебното производство в качеството на свидетели полицейски служители: И.М. и М.М., които съдът кредитира като достоверни.

Съдът намира, че от събраните по делото доказателства се установява по безспорен и несъмнен начин, че К. е извършил престъпното деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК. За извършеното престъпление закона предвижда наказание лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. К. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията по чл.78а, ал.1 от НК.

При определяне размера на административното наказание, което следва да се наложи на обвиняемия, съдът съобрази превеса на смекчаващите вината и отговорността му обстоятелства. Като такива следва да се отчетат признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, младата му възраст, и най – вече тежкото му имотно състояние - обвиняемият е трудово ангажиран по програма *, с минимални доходи, за кратък срок от време. При това положение по отношение на К. следва да бъде наложено административно наказание глоба в полза на държавата, съобразено с имотното му състояние, а именно: в минимален размер от 1000 лева.

Водим от горните мотиви, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА В.К., ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 17.09.2013 г., в гр.Левски, обл.Плевен, около 13.00 ч., по ул.”Никола Вапцаров”, управлявал МПС – лек автомобил „ВАЗ *”, с рег. №*, негова собственост, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, наложено му с НП №262/2013 г. на Началник РУП – Павликени, влязло в законна сила на 07.08.2013 г., поради което и на основание чл.78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА  ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на В.К. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

           

 

                РАЙОНЕН СЪДИЯ: