Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 06.11.2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на                         шести ноември 2013 г. в състав:

         

Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                                  Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря В.Д. и прокурора , като разгледа докладваното от съдия Димитрова н.а.х.д. № 434 по описа за 2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

На основание данните по делото и закона, съдът

 

                                                  Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.78а от НК ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ Р.Р. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.345, ал.1 от НК, за това, че на 14.10.2013 г., в с.Обнова, обл.Плевен, управлявал МПС – лек автомобил „Сеат *”, с рама №*, като си служил с контролни знаци – регистрационни табели № *, издадени за друго МПС – лек автомобил „Опел *”, с рама №*, собственост на М.Й. от ***.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на Р.Р. административно наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

ОТНЕМА на основание чл.53, ал.2, б.”а” от НК в полза на държавата веществените доказателства по делото: два броя РЕГИСТРАЦИОННИ ТАБЕЛИ с № *, които след влизане в законна сила на решението да се предадат на компетентния орган – ОД на МВР – гр.Враца.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

 

           

              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

Мотиви към РЕШЕНИЕ №121/06.11.2013 г., постановено по н.а.х.д. №434 по описа за 2013 г. на Районен съд – Левски;

 

В Районен съд - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на Р.Р. ***, ЕГН **********, за това, че на 14.10.2013 г., в с.Обнова, обл.Плевен, управлявал МПС – лек автомобил „Сеат *”, с рама №*, като си служил с контролни знаци – регистрационни табели № *, издадени за друго МПС – лек автомобил „Опел *”, с рама №*, собственост на М.Й. ***.

Престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

            Обвиняемият Р. се явява в съдебно заседание, признава се за виновен, дава обяснения по случая. Съжалява за извършеното и моли съда да му наложи минимално по размер административно наказание.

Представителят на Районна прокуратура – Левски счита, че обвинението се доказва от събраните по делото доказателства. Моли съда да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание в размера, предвиден в закона, като бъдат отнети в полза на държавата приложените веществени доказателства – два броя регистрационни табели, които да бъдат предадени на компетентния орган.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

Обвиняемият Р.Р. ***, ЕГН **********.

На 14.10.2013 г., около 11:50 часа, свидетелите В.С. и М.А., и двамата служители при РУП – Левски, при изпълнение на служебните си задължения на територията на с.Обнова, обл.Плевен, спрели за проверка лек автомобил „Сеат *”, с рег. № *. Установили, че водач на автомобила е обвиняемия. Свидетелите поискали да представи документите си, при което Р. обяснил, че няма документи на автомобила, тъй като скоро го е закупил от Гърция, но все още не го е регистрирал в Република България. По повод на поставените регистрационни табели заявил, че не са издадени за автомобила, който управлява, а ги е взел от свой приятел. При извършена служебна проверка в информационните масиви на МВР се оказало, че регистрационните табели на процесния автомобил са предназначени за друго МПС – лек автомобил „Опел *”. На обвиняемият бил съставен акт за установяване на административно нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП. По случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Р. с налагане на административно наказание.   

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства. На инкриминираната дата бил извършен оглед на местопроизшествие - процесния лек автомобил, при който били иззети два броя регистрационни табели с № *. Видно приложената по делото писмена справка от информационните масиви на МВР е, че иззетите с протокола за оглед на местопроизшествие два броя регистрационни табели, са издадени за МПС – лек автомобил „Опел *”, с рама №*, собственост на М.Й. ***. Няма данни лекия автомобил, управляван от обвиняемия да е регистриран в страната, след закупуването му от чужбина. Обясненията на Р. в този смисъл, а именно, че за този автомобил, тъй като не е бил регистриран, не са издадени и регистрационни табели, поради което поставил взетите от друго лице такива, макар и издадени за друго моторно превозно средство, кореспондират на всички събрани по делото писмени доказателства и съдът им дава вяра. Те се потвърждават и от показанията на разпитаните по делото в качеството на свидетели полицейски служители, извършили проверката на инкриминираната дата, които добросъвестно и последователно очертават описаната в постановлението фактическа обстановка. Деянието е извършено от обвиняемия виновно, при форма на вината пряк умисъл. Горното се установява от обясненията на обвиняемия в смисъл, че е съзнавал елементите от състава на извършеното престъпление, но въпреки това е искал да управлява автомобила с поставените лично от него регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява, че Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.345, ал.1 от НК. За извършеното престъпление законът предвижда алтернативно два вида наказание: лишаване от свобода за срок до една година или глоба от сто до триста лева. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Р. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от справката за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. При определяне размера на наказанието, съдът взе предвид високата степен на обществена опасност на деянието, на която противостои ниската степен на обществена опасност на дееца, с оглед много добрите характеристични данни за личността му, както и причините за извършването му – липсата на парични средства за регистрация на новозакупения от него лек автомобил. Налице е превес на смекчаващите отговорността и вината доказателства. Като такива следва да се отчетат:  доброто процесуално поведение на обвиняемия, признанието на вината, оказаното пълно съдействие за разкриване на обективната истина по делото, изразеното съжаление за извършеното, трудовата му ангажираност, макар и от няколко месеца, тежкото му семейното положение – Р. издържа семейството си и полага грижи за двете си деца.

Изроените по – горе смекчаващи обстоятелства водят на извод, че извършеното от обвиняемия е случаен факт в неговия живот, който не го очертава, като личност с утвърдени престъпни наклонности. Превеса на смекчаващите отговорността и вината на Р. обстоятелства са мотивирали съда да му наложи административно наказание глоба в полза на държавата в минимален размер, предвиден в разпоредбата на чл.78а от НК, а именно глоба в полза на държавата в размер на хиляда лева.

При този изход на делото, съдът на основание чл.53, ал.2, б.”а” от НК е постановил да се отнемат в полза на държавата, приложените по делото веществени доказателства – два броя регистрационни табели с рег. № *. По отношение на същите съдът е постановил още, след влизане на решението в законна сила да се предадени на компетентия орган – ОД на МВР – Враца. Налични са данни по делото, че същите са издадено за МПС – лек автомобил „Опел *”, с рама №*, собственост на М.Й. ***, който е предаден в пункт за вторични суровини. При бракуване на автомобила, издадените за него регистрационни табели е следвало да се върнат в КАТ от собственика, поради което притежаването им е забранено.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.         

 

     

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: