П Р И С Ъ Д А

№ ________

гр. ЛЕВСКИ, _03.12._ 2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски на _трети декември_ през две хиляди и тринадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

               ЧЛЕНОВЕ:

                                               

при секретаря _Р.П._, в присъствието на прокурора _Диана Мицканова_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.д. №_315_ по описа на съда за _2013 год._, и на основание данните по делото и закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.С., ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 07.02.2013г. в *, от тото - пункт, намиращ се на ***, като подбудител и помагач в съучастие с А.А. с ЕГН ********** ***, последният като извършител, отнел чужди движими вещи - сумата от 230.50 /двеста и тридесет лева и 50 стотинки/, от владението на С.Д., касиер - приемчик към „Български спортен тотализатор” гр.Плевен, собственост на Държавно предприятие БСТ гр.София, без съгласието на изпълнителния директор на държавното предприятие и с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието представлява маловажен случай, поради което и на основание чл.194, ал.3 във вр. с ал.1, във вр. с чл.20, ал.3 и ал.4, във вр. с чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на наказание пробация, със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимия А.А.,  ***, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 07.02.2013г. в *, от тото - пункт, намиращ се на ***, като извършител в съучастие с Д.С., с ЕГН **********,***, последният като подбудител и помагач, отнел чужди движими вещи - сумата от 230.50 лева, 1 бр. мобилен апарат марка „Нокиа”, модел 100 с IMEI * на стойност 40.00 лева, 1 бр. СИМ карта на мобилен оператор „М-тел” с №* на стойност 10.00 лева и 53 бр. лотарийни билети от моментна игра „Дъжд от пари” на стойност 53.00 лева, вещи на стойност 333.50 /триста тридесет и три лева и 50 стотинки/, от владението на С.Д., касиер - приемчик към „Български спортен тотализатор” гр.Плевен, собственост на Държавно предприятие БСТ гр.София, без съгласието на изпълнителния директор на държавното предприятие и с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието представлява маловажен случай, поради което и на основание чл.194, ал.3 във вр. с ал.1, във вр. с чл.20, ал.2, във вр. с чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на наказание пробация, със следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

- задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл.52, във вр. с чл.45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия А.А. с постоянен и настоящ адрес:***, ЕГН **********, и подсъдимия Д.С. ***, към момента с НЕУСТАНОВЕН АДРЕС, ЕГН **********, да заплатят на Регионална дирекция на Български спортен тотализатор гр.Плевен, представлявано от Х.Л. – директор, сумата от 283,50 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 07.02.2013г.

ОТХВЪРЛЯ предявения от Регионална дирекция на Български спортен тотализатор гр.Плевен, представлявано от Х.Л. – директор срещу подсъдимите А.А. и Д.С. граждански иск за разликата до 435,01 лв. като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

          ОСЪЖДА подсъдимите А.А. и Д.С., със снета по делото самоличност, да заплатят държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 50.00 лв.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимите А.А. и Д.С., със снета по-горе самоличност да заплатят солидарно направените по досъдебното производство в полза на ОДМВР Плевен разноски в размер на 55.00 лв.

На основание чл.189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимите А.А. и Д.С., със снета по-горе самоличност да заплатят солидарно в полза на РС гр. Левски направените в съдебното производство разноски в размер на 65.28 лв.

Веществените доказателства: 1 бр. чифт обувки, черни на цвят с надпис на езика „SPORT” след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на собственика – подсъдимия А.А..

 ОТНЕМА в полза на държавата веществените доказателства: 1 бр. отвертка с черна дръжка с дължина 24.5 см. със счупен връх и 1 бр. щанга, които се намират на съхранение при домакин на РУП – Белене.

Веществените доказателства: 1 бр. космоподобно влакно и 3 бр. угарки, подробно описани в протокол за оглед на местопроизшествие от 07.02.2013г., се намират запечатани в прозрачен плик под №121 в описа на ДП след влизане в сила на присъдата да бъдат унищожени.

ПРИСЪДАТА подлежи на жалба и протест пред ПОС в 15 – дневен срок от днес.

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: