ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _07.11. 2013 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Левченски районен съд в открито съдебно заседание на _седми ноември  две хиляди и тринадесета  година в състав:

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора _Диана Мицканова_, като   разгледа докладваното от съдия Манолова н.о.х.дело № _444_ по описа за _2013 год., на основание данните по делото и Закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството по делото е образувано по молба на Районен съд Прага 1, Република Чехия, за трансфер на наказателно производство срещу Е.И., ***, която е обвинена в извършване на престъпление по чл. 205, ал.1”д” от Наказателния кодекс на Република Чехия (кражба).  Молбата на Районен съд Прага 1, ведно с приложените към нея материали по делото са изпратени по компетентност на РС гр. Левски на основание чл. 478, ал.2 от НПК на РБ от МП на РБ.

         В изпълнение на чл. 17 от Европейската конвенция за трансфер на производства по наказателни дела /ратифицирана със закон, в сила за РБ от 01.07.2004г./, съдът преди да вземе решението по искането, в съдебно заседание е информирал обвиняемата за молбата за трансфер на наказателното производство срещу нея, образувано в Република Чехия.

         Представителят на РП – Левски взема становище, че приемане за разглеждане трансферираното производство би довело до множество обективни затруднения и най – вече безпричинно забавяне във времето на производството, което би нарушило правото на справедлив и бърз процес. Предлага съдът да не приема за разглеждане пред себе си трансферираното наказателно производство.

         Защитата на обвиняемата моли съда с определението си да остави без уважение и да не приема молбата а трансфер на Районен съд за Прага 1, тъй като не са налице изискуемите предпоставки - на първо място следва съдът да прецени, че трансферът е в интерес на установяване на истината, и по – конкретно – че най–важните доказателства се намират в замолената страна. Според защитата искането противоречи на основни  принципи на българското наказателно процесуално право, а именно разкриване на обективната истина, и на процес, който да бъде приключен в разумен срок.        

         Обвиняемата Е.И. е редовно призована, явява се и поддържа становището на защитника.

         В съдебно заседание присъства и бащата на непълнолетната обвиняема, който поддържа становището на защитника адв. С..

         Като се запозна с доказателствата, приложени към молбата за трансфер на наказателното производство по дело №47 Tm 11/2012 от 19 март 2013г. на Районен съд за Прага 1,  съдът намира, че не са налице условията за приемане на молбата за трансфер.

         Съдът съобрази разпоредбата както  на чл. 478 от НПК, така и на чл.8 на Европейската конвенция за трансфер на производства по наказателни дела.

         В молбата за трансфер на наказателното производство на чешкия съд е посочено като единствено основание делото да се разгледа в Република България – българското гражданство на обвиняемата.

         От доказателството по делото е видно, че двамата свидетели Х.З. и Я.Б. са разпитани по делото, но разпитът им не е проведен пред съдия. Установява се приложените служебни протоколи за разпит, че и двамата са граждани на Република Чехия и трайно пребивават в своята страна и не се намират към момента временно или трайно на територията на Република България.

         Нито едно доказателство по делото, на които се основава обвинението, не се намират на територията на Република България. 

         От тези констатации следва извод, че не е налице едно от най - важните основания за трансфер на наказателно производство по смисъла на чл.8, т.1,б. „е” от ЕКТПНД – трансферът на производството да е в интерес на установяване на истината и по - конкретно, че най – важните доказателства да се намират в замолената държава – респ. чл. 478, ал.2,т.8 от НПК. Всички събрани по дело №47 Tm 11/2012 на Районен съд за Прага 1 доказателства         се намират на територията на Република Чехия и проверката им по реда на НПК при евентуално приемане на разглеждане на трансферираното производство, би затруднило сериозно и забавило производството по делото.

Съдът счита, че приемането на трансфера би противоречало на един от основните принципи както в нашето, така и в европейското законодателство – разглеждане и решаване на делата в разумен срок.  

         По изложените съображения и на основание чл. 478, ал.2 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ и НЕ ПРИЕМА молбата на Районен съд за Прага 1 за трансфер на наказателно производство по дело №47 Tm 11/2012, образувано срещу Е.И., ***.

         ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по н.о.х.д.№ 444/2013г. по описа на РС гр. Левски.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

         ПРЕПИС от определението и съдебния протокол от 07.11.2013г. ведно с изпратената по компетентност молба на Районен съд за Прага 1, Република Чехия, за трансфер на наказателно производство и приложенията към нея, да се изпратят на МП на РБ за информиране на Република Чехия за решението на българския съд. 

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: