МОТИВИ към присъда, постановена по н.о.х.д. №244/2013 година по описа на РС гр. Левски

 

Обвинението, повдигнато по отношение на подсъдимия З.Н.: ***, ЕГН **********, е по чл.354а, ал.3, т.1 от НК за това, че за времето от началото на м. април 2013г. до 26.04.2013, в *, в дом на ***, без надлежно разрешително държал високорискови наркотични вещества:

- растителна маса от растението наркотичен коноп, известно като марихуана с общо тегло 6.954 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 2.4%-2.5%, на стойност 41.72 лв., което представлява вещество, включено в Приложение №1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

Представителят на РП гр. Левски в съдебно заседание поддържа обвинението срещу подсъдимия. Счита, че не е налице маловажност на деянието, тъй като деецът е с висока обществена опасност. Пледира съдът да наложи по отношение на подсъдимия наказание „лишаване от свобода” в размер на 1 година, което да бъде намалено с 1/3, като му бъде определено наказание „лишаване от свобода” в размер на 8 месеца, като така определеното наказание бъде отложено с изпитателен срок от 3 години.

Защитникът на подсъдимия моли съда да приложи разпоредбата на чл.354а, ал.3 във вр. с ал.5 от НК с оглед стойността на иззетото високорисково наркотично вещество е 41.72 лв. и ниското съдържание на активния компонент тетрахидроканабинол.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Извършено е било претърсване в дома на подсъдимия в *, където били открити две полиетиленови топчета, съдържащи зелена тревиста маса. Едното количество тревиста маса било с размери 2.8 на 2.00 см., а другата опаковка съдържала две отделни топчета от същата тревиста маса, с размери 4.00 на 2.00 см. и 8.00 на 2.8 см. Подсъдимият дал обяснение на проверяващите, че това е марихуана, която закупил от непознато му лице в гр. Плевен.

По делото е назначена и извършена химико - физическа експертиза, според която зелената растителна маса представлява наркотичен коноп (марихуана). Констатираният активно действащ компонент тетрахидроканабинол в марихуаната е установен на 2.4 - 2.5%. Нетното тегло на конопа е 6.954 гр. Стойността на забраненото за притежание вещество е съответно установена на 41.72 лв.

При разпита в качеството му на обвиняем, подсъдимият Н. дал подробни обяснения. Подсъдимият изразил мнение, че употребявал марихуана за развлечение и че бил наясно със законовата забрана да я притежава.

От приложената по делото справка от бюро съдимост се установява, че подсъдимият е освобождаван от наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 354а, ал.5, вр. ал.3, т.1, вр. чл. 63, ал.1,т.5, вр. чл. 26, ал.1 от НК и на основание чл. 78а, ал.6, вр. ал.1 от НК му е наложено административно наказание обществено порицание. С решение №162/15.09.2011г. РС - Свищов е освободил от наказателна отговорност за престъпление по чл. 354а, ал.5, вр. ал.3, т.1, вр. чл. 63, ал.1,т.5 от НК и на основание чл. 78а, ал.6 от НК му е наложил административно наказание обществено порицание.

По отношение на подсъдимия има осъждания за престъпления по чл. 197, т.3, вр. с чл. 195, ал.1,т.2, вр. чл. 194, ал.1 от НК, както и по чл. 197, т.2, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 26 от НК.

Подсъдимият и защитникът му са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи от досъдебното производство.

Подсъдимият З.Н. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл.371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл.371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл.373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл.372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

Така възприетата фактическа обстановка се доказва по несъмнен и категоричен начин от събраните по делото писмени доказателствени средства, показанията на свидетелите и заключението на в.л., дадени на ДП и приобщени към доказателствения материал чрез прочитането им по реда на чл. 283 от НПК.

При така установеното от фактическа страна съдът приема за доказано по безспорен и несъмнен начин, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 354а, ал.5, вр. ал.3, т.1 от НК. Подсъдимият е държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества: растителна маса от растението наркотичен коноп, известно като марихуана с общо тегло 6.954 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 2.4%-2.5%, на стойност 41.72 лв.

          От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал, че държи у себе си високорискови наркотични вещества, без надлежно разрешително. Съзнавал е общественоопасния характер на забраненото от закона поведение, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е искал тяхното настъпване.

          Съдът счита, че престъплението се явява маловажен случай по смисъла на чл. 93, т.9 от НК. Основание за този извод дават конкретните обстоятелства, отнасящи се до вида и стойността на предмета на престъплението и на вредните му последици

Определящо в тази насока е обстоятелството, че предметът на престъплението е малко количество, с ниско съдържание на активния компонент, както и с незначителна стойност – 41.72 лв. С оглед на изложените съображения съдът намира, че извършеното от подсъдимия деяние е с по – ниска степен на обществена опасност от обичайната, поради което следва престъплението да се квалифицира като такова по чл. 354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК. Налице са всички предпоставки за квалифициране на деянието като „маловажен случай”, като предишните осъждания на подсъдимия за престъпления по чл. 197, т.3 от НК и по чл. 197, т.2 от НК не обуславя осъждане по по– тежката правна квалификация по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК. 

            При определяне на вида и размера на наказанието по отношение на подсъдимия З.Н. съдът взе предвид признанието на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал подсъдимият на органите на съдебното производство, причините и мотивите за извършване на деянието, както и предишните осъждания на лицето. Предвид изложеното съдът приема, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 54 от НК, поради което следва подсъдимият Н. да бъде осъден на наказание глоба в размер на хиляда лева, което в най – голяма степен съответства на тежестта на извършеното и личната обществена опасност на дееца.

Следва вещественото доказателство - марихуана с общо тегло 6.954 грама, на основание чл.354а, ал.6 от НК следва да се отнеме в полза на държавата, като след влизане в сила на присъдата да бъде унищожено.

При този изход на делото следва подсъдимият на основание чл.189, ал.3 от НПК да бъде осъден да заплати направените по бързо производство разноски в размер на 67.48 лв.

 Водим от горните мотиви съдът постанови присъдата си.

           

         

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: