РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _23.10._ 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

         Левченски районен съд в съдебно заседание на _двадесет и трети септември две хиляди и четиринадесета година в състав: 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора __, като   разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.д._192_, по описа за 2014г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.63 от ЗАНН.

         В РС-Левски е постъпила жалба от П.Г. ***, с ЕГН**********, против НП №14-0293-000142/01.04.2014г. на Началник група при ОДМВР  Плевен, РУ – Левски.

Жалбоподателят сочи, че с обжалваното НП на различни основания са му наложени 5 броя наказания „глоба”, вкл. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП в размер на 300 лв. и на основание чл. 174, ал.3 от ЗДвП – в размер на 2000лв.

Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно в частите му, касаещи описаните нарушения по чл. 177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП и по чл. 174, ал.3 от ЗДвП и наложените за тях наказания.

         Моли съда да отмени изцяло в обжалваните му части  наказателното постановление като незаконосъобразно.

         За ответника по жалбата не се явява представител, не изразява становище по жалбата.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срок, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана. По същество се явява основателна.

Административнонаказателното производство срещу С. е започнало със съставяне на акт за установяване на административно нарушение затова, че на 04.03.2014г. около 08:40 часа в гр. Левски, по ул. „Цар Иван Асен ІІ”, до бензиностанция „Лукойл”, в посока с. Аспарухово, като водач на МПС – лек автомобил „Мерцедес *” с рег. №* е извършил следните нарушения: спира за престой в лентата за насрещно движение, успоредно до спряло за престой МПС в дясна лента по посока на движението,      с което създава реална предпоставка за ПТП; управлява автомобила без свидетелство за управление на МПС – неправоспособен; отказва да бъде изпробван за алкохол с Техническо средство „Дрегер Алкотест 7510 с №0260; управлява автомобил след употреба на наркотици, установено с техническо средство; водачът не е поставил обезопасителен колан по време на движение и не е включил задължителни светлини за движение през деня. Посочени като нарушени са разпоредбите на чл.5, ал.3, т.1, чл. 2, чл. 6, т.2, чл. 70, ал.3, чл. 94, ал.3, чл. 137а, ал.1 и чл. 156 от ЗДвП. 

За констатираните в АУАН нарушения началник група към ОДМВР – Плевен, РУ Левски е издал наказателно постановление, с което за управление на ППС под въздействието на наркотици и други упойващи вещества; за движение с МПС през деня без задължително включени светлини през деня или с къси светлини; че не спира за престой или паркиране в населено място най-вдясно по посоката на движение; за това, че като е в движение не използва обезопасителен колан, с който МПС е оборудвано; за управление на МПС без да е правоспособен водач; че отказва да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество или не е изпълнил предписанието за медицинско изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, на основание чл. 185 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.; на основание чл. 183, ал.2, т.1 от ЗДвП – глоба в размер на 20 лв.; на основание чл. 183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – глоба в размер на 50 лв.; ва основание чл. 177, ал.1, т.2, пр. 1 от ЗДвП – глоба в размер на 300 лв.; на основание чл. 174, ал.3, от ЗДвП – глоба в размер на 2000 лв. 

От приложеното н.о.х.д.№161/2014г. по описа на РС гр. Левски се установява, че РС гр. Левски е одобрил споразумение, постигнато по цитираното дело между РП – Левски, подс. П.С. и защитника му, с което за престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК – управление на МПС – лек автомобил „Мерцедес *” с рег. № * след употреба на наркотично вещество на 04.03.2014г. е наложено наказание на основание чл.343б, ал.3 от НК;

За извършено деяние на същата дата и място – 04.03.2014г. до бензиностанция ”Лукойл”, а именно - управление на МПС – лек автомобил „Мерцедес *” с рег. № *, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП за същото деяние, С. управлявал МПС без съответно свидетелство за правоупарвление. За извършеното престъпление на основание чл. 343в,ал.2, във вр. с ал.1 от НК на подсъдимия е наложено съответното наказание.

По отношение на С. по същото н.о.х.д. е наложено наказание за това, че на същата дата и на същото място управлявал МПС – лек автомобил „Мерцедес *” с рег. № *, с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, а именно 0.96 на хиляда, установено по надлежния ред със съдебно медицинска експертиза №48/2014г., след като е осъден с влязла в сила присъда на РС – Левски за деяние по чл. 343б, ал.1 от НК.

 Така възприетата от съда фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните свидетели Н.Н. и В.И.. Показанията им са непротиворечиви, логични и последователни, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

Като прецени събраните по делото доказателства, съдът приема, че наказателното постановление следва да бъде отменено.

Безспорно установено е, че жалбоподателят е извършил посочените в АУАН деяния. Но същите по смисъла на закона представляват престъпления, а не нарушения.

За деянията, извършени от жалбоподателя има влязло в законна сила определение за одобряване на споразумение. В случая административнонаказателната отговорност се поглъща от наказателната.

Предвид на това не следва да бъде реализирана за едно и също деяние, извършено от едно и също лице както административна, така и наказателна отговорност.

Според разпоредбата на чл. 33 от ЗАНН, когато за дадено деяние е възбудено наказателно преследване от органите на прокуратурата, административно наказателно производство не се образува.

Според ал. 2 на същата разпоредба, когато се установи, че деянието, за което е образувано административно наказателно производство съставлява престъпление, производството се прекратява. Анализът на чл. 33 от ЗАНН сочи на поглъщане на административната отговорност от наказателната в случаите, когато с едно деяние се нарушават едновременно наказателна и административна норма.

Нормата на чл. 33 от ЗАНН предотвратява случаите на повторно търсене за отговорност за едно и също деяние – била тя наказателна или административна, което е принцип в наказателното право. След като за едно и също деяние, увреждащо едни и същи обществени отношения, деецът е понесъл по – тежката – наказателната санкция на закона, не е оправдано втори път да му се търси и административно – наказателна отговорност.

 

С оглед на всичко изложено, наказателното постановление, издадено против П.С. в обжалваната му част се явява незаконосъобразно, тъй като се нарушава принципът, че никой не може да бъде съден два пъти за едно и също деяние, поради което и следва да бъде отменено.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ Наказателно постановление №14-0293-000142/01.04.2014г. на Началник група при ОДМВР – Плевен РУ Левски В ЧАСТТА, с която на П.Г. ***, с ЕГН**********, на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ТРИСТА ЛЕВА; на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

         РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

 

          

                                                         СЪДИЯ: