Р Е Ш Е Н И Е

гр. ЛЕВСКИ, 05.12. 2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Левченски районен съд в съдебно заседание на шести ноември  две хиляди и четиринадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _В.Д._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова а.н.дело №_265_ по описа за _2014_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В Районен съд гр.Левски е постъпила жалба от Б.М., с ЕГН **********,***, против НП №14-0293-000190 от 06.08.2014 г на Началник РУП – Белене. В жалбата се сочи, че не е извършил никакви нарушения, отказал е да подпише акта. Твърди, че полицаите били двама непознати за него, не са му се представили, дори и след като попитал за имената им; че са се скрили „като партизани”, коланът му е бил поставен, че са му поискали пари, и са останали недоволни от сумата от 5 лв., която жалбоподателят заявил, че има в себе си. Заявява, че след това му написали акта, който той категорично отказал да (вземе), да подпише. На двадесетата минута случайно минал полицай от съдебната власт, с когото имал стари вражди.  Моли съда да отмени наказателното постановление.

            За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Съдът приема, че жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество.

 Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

Административнонаказателното производство против жалбоподателя е започнало със съставяне на АУАН от 21.05.2014г. затова, че на същата дата около 11:05 часа в гр.Левски, ул.”Крум Попов” жалбоподателят управлява лек автомобил БМВ * с рег.№*, собственост на А.А., без да може да представи СУМПС и КТ към него. Същият не е поставил обезопасителен колан по време на движение и не е включил светлини за движение през деня. Посочени като нарушени са разпоредбите на чл. 100, ал.1,т.1, чл. 137А, ал.1 от ЗДвП, чл.70, ал.3 от ЗДвП. Въз основа на съставения АУАН е издадено и наказателното постановление, с което на основание чл. 183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДвП за нарушение на чл.137А, ал.1 от ЗДвП  му е наложена глоба в размер на 50 лв.; на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.70, ал.3 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 20 лв. и на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.1 и 2 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 10 лв.

            В съдебно заседание са разпитани свидетели – служители в РУП – Белене И.Д. и Б.Б. и А.И. в качеството си на свидетел за отказ жалбоподателя да подпише акта.

От показанията на свидетелите Д. и Б. се установява, че по утвърден план на ОД на МВР – Плевен за размяна на районите за работа по КАТ са били изпратени с колегата си Б. в гр.Левски. Изградили са КПП на ул.”Крум Попов” пред дом №28 в гр.Левски, като за това била уведомена дежурната част на РУП – Левски. Към обяд към тях се е приближило * на цвят БМВ с невключени светлини за безопасно движение през деня. Свидетелят Д. е подал сигнал на автомобила да спре на определено от него място за проверка, след което било установено, че водачът не е поставил обезопасителен колан. След като свидетелят Д. се представил, поискал свидетелство за управление на водача, като такова не било представено. Извършили служебна справка в РУП – Левски за правоспособност на водача, от която се установило, че същият е правоспособен водач, след което свидетелят Д. е написал АУАН за констатираните нарушения. Предоставил бил съставеният АУАН на водача да се запознае, при което същият отказал, държал се грубо и арогантно към служителите на РУП – Белене. Отказът на водача да подпише акта е бил удостоверен с подписа на свидетел,  водач, случайно минаващ с автомобил, който е бил спрян.

Жалбоподателят М. заявил, че не са в добри отношения с този свидетел и не желае той да бъде свидетел на нарушението му. За съставения АУАН на жалбоподателя е била уведомена дежурната част на РУП – Левски, което било задължение за служителите на РУМВР – Белене - да уведомяват за всеки спрян автомобил, предвид факта, че работели по КАТ на разменни райони.

За констатираните нарушения – че водачът управлява без светлини, без да е поставил обезопасителен колан и чене носи свидетелство за управление на МПС бил съставен АУАН.

Показанията на свидетелите – служител в РУП - Белене са последователни, логични, вътрешно непротиворечиви, дадени въз основа на техните лични възприятия на фактите, поради което съдът ги кредитира като достоверни. Не се установиха влошени лични взаимоотношения между жалбоподателя и свидетелите – служители на РУМВР – Белене, още повече, че свидетелите по изключение са работили в гр. Левски и самият жалбоподател М. сочи, че са непознати за него.

Свидетелят А.И., разпитан в качеството си на свидетел при отказ да бъде подписан АУАН от жалбоподателя, заявява, че работи в *  ***. Според показанията му, с жалбоподателя не се намират в конфликт. На посочената дата в акта свидетелят И. е бил спрян от единия полицай, разяснено му е било, че жалбоподателят отказва да подпише акта и причината, поради което е бил спрян свидетелят, е отказът на жалбоподателя да бъде удостоверен с подписа на свидетел.

Въпреки изнесеното от страна на жалбоподателя, че със свидетеля И. се намират в конфликт, съдът дава вяра на показанията на свидетеля, тъй като са дадени добросъвестно. Показанията му кореспондират с тези на останалите свидетели, както и с писмените доказателства по делото.

Наказващият орган е санкционирал жалбоподателя с административно наказание глоба за това, че са нарушени разпоредбите на чл. 137А, ал.1 от ЗДвП, чл.70, ал.3 от ЗДвП и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП. Въз основа на съставения АУАН е издадено и наказателното постановление, с което на основание чл. 183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДвП за нарушение на чл.137А, ал.1 от ЗДвП  му е наложена глоба в размер на 50 лв.; на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.70, ал.3 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 20 лв. и на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.1 и 2 от ЗДвП за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 10 лв.

Съдът приема, че безспорно е установено нарушението, извършено от жалбоподателя. Доводите, изложени от Б.М. в дадените в хода на съдебното следствие обяснения, съдът приема за защитна теза, тъй като от една страна съдържат противоречие и не се подкрепят от събраните по делото доказателства – писмени и гласни.

Не се подкрепят от събраните доказателства и обясненията на жалбоподателя, че полицаите в изпълнение на служебните си задължения и изграждайки КПП са спрели служебния автомобил така, че последният да бъде скрит и да не се възприема от водачите. Показанията на всички разпитани свидетели, на които съдът дава вяра, сочат друг фактическа обстановка - че служебният автомобил не е бил скрит зад лозя, зад къща, а се е намирал в близост до кръстовище, на ул. „Крум Попов”. В хода на съдебното следствие и самият жалбоподател заявява, че по улицата, по която се е движел, полицейският автомобил за него не е било възможно да бъде видян, от което обаче не може да се направи извод, че полицаите, спирайки служебния автомобил на ул. „Крум Попов”, за което са уведомили и РУМВР – Левски, са имали за цел да се скрият от водачите.  

При издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да водят до незаконосъобразност на същото и да обуславят отмяната му.

НП е законосъобразно, издадено е от компетентен орган, в съответствие с процесуалните изисквания, въз основа на законосъобразен АУАН, при спазване на установената форма, ред и изискуеми реквизити.

Съдът приема, че правилно е ангажирана административно наказателната отговорност на жалбоподателя.

Съдът счита, че при определяне на наказанието наказващият орган е взел предвид обществената опасност на деянието и дееца.

Като съобрази горното съдът счита, че административно наказващият орган правилно и законосъобразно е определил наложените административни наказания.

            На основание изложеното, съдът

 

                                                                  РЕШИ:

 

На основание чл.63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 14 – 0293 – 000190/06.08.2014г., издадено от Началник група към ОДМВР – Плевен, РУ – Левски, с което на Б.М., с ЕГН **********,***, са наложени административни наказания: на основание чл. 183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДвП - глоба в размер на ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА; на основание чл.185 от ЗДвП глоба в размер на ДВАДЕСЕТ ЛЕВА и на основание чл.183, ал.1, т.1, предл.1 и 2 от ЗДвП глоба в размер на ДЕСЕТ ЛЕВА, КАТО ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                       

 

                                                                                    СЪДИЯ: