РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _19.09._ 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _деветнадесети септември_ две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАЛМИРА АТАНАСОВА

      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора _Чавдар Мънев  разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.д. №_320_ по описа на съда за _2016 г._, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Районен съд гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на И.С.З. ***, ЕГН **********, за извършено деяние по чл.343в, ал.2, във връзка с чл.63, ал.1 т.4 от НК за това, че на 26.08.2016 г. в гр.Левски, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, управлявал МПС – мотопед „*” с рег.№ *, без свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред, за управление на МПС без съответното свидетелство за това с НП № 15-0293-000162/15.09.2015 г. на началника на РУ гр.Левски, влязло в законна сила на 05.10.2015 г.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски поддържа изцяло внесеното постановление за освобождаване от наказателна отговорност. Счита, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява вината на обвиняемия, че същият е осъществил състава на престъплението, за което е бил  предаден на съд и че са налице предпоставките, визирани в чл.78а от НК. Пледира на обвиняемия да бъде наложено административно наказание.

Обвиняемият не се явява в съдебно заседание. Защитникът на обвиняемия изразява становище, че са налице предпоставките за приложение разпоредбата на чл.78а от НК и на обвиняемия следва да се наложи административно наказание „обществено порицание”.

 Съдът, като прецени представените по делото доказателства, приема за установено следното:

          Обвиняемият И.С.З. е роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, ученик в ***, неженен, не работи, неосъждан, ЕГН **********.

На 26.08.2016 г. при извършена проверка от служители на РУ-Левски било установено, че З. управлява МПС без свидетелство за управление. Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗДвП.

След извършена проверка в информационния масив на МВР било установено, че З. е наказан за друго такова нарушение по административен ред с НП от 15.09.2015 г., влязло в законна сила на 05.10.2015 г., т.е. установено е, че същият управлява МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред.

Предвид изложеното, съдът приема, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

Същият към момента на извършване на деянието (а и към настоящия момент) е непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което деянието следва да се квалифицира като престъпление във връзка с чл.63, ал.1 т.4 от НК.

За извършеното от З. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба, което следва да се редуцира с приложение разпоредбата на чл.63, ал.1, т.4 от НК.

Тъй като З. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност и след редукция на престъплението, с приложение на разпоредбата за непълнолетни и от престъплението няма причинени имуществени вреди, съдът приема, че са налице основанията за освобождаване на З. от наказателна отговорност и за налагане на административно наказание на основание чл.78а от НК.

На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

          НА ОСНОВАНИЕ чл.78а, ал.6 от НК ОСВОБОЖДАВА И.С.З., роден на *** ***, с постоянен и настоящ адрес:***, с българско гражданство, с основно образование, ученик в ***, неженен, не работи, неосъждан, ЕГН **********, от наказателна отговорност за извършено деяние по чл.343в, ал.2 от НК, във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК за това, че на 26.08.2016 г., около 21.20 часа в гр.Левски, област Плевен на кръстовище, образувано от ул.„Елин Пелин” и ул. „Райко Даскалов”, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, управлявал МПС – мотопед „*” с рег. № *, без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за това с НП № 15-0293-000162/15.09.2015 г. на началника на РУ гр.Левски, влязло в сила на 05.10.2015 г. и му НАЛАГА административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на решението по местното радио в гр.Левски.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 15-дневен срок от днес.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: