Р Е Ш Е Н И E

град Левски, 25.10.2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд  гр.Левски, първи състав,  в публично съдебно заседание на двадесет и пети октомври през две хиляди и шестнадесета година, в състав:       

                                                           Председател: НАТАША ПАНЧЕВА

при секретаря И.П. и прокурор Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдията Панчева АНД № 362 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.375 и следващите от НПК. Производство по налагане на административно наказание по чл.78а от НК.

Съдебното производство е образувано по внесено на 30.09.2016 г. от РП – Левски искане №Ах №14/2016 г. от 30.09.2016 г. по внесено  незабавно производство пр.пр. № 1019/2016 г. по описа на РП-Левски, №ЗМ-227/2016 г. по описа на РУ на МВР – Левски с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78 А от НК по реда на чл. 78 А НК против  С.М.М. *** за извършено престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, с което искане  прокурор при Районна прокуратура Левски Мая Тончева е направила мотивирано предложение на основание чл.375 и сл. от НПК до Районен съд гр.Левски да се произнесе с решение по реда на чл.378 от НПК, с което да бъде освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК, С.М.М., ЕГН **********, за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, за това, че на 27.09.2016 година, около 09.15 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Кирил и Методий” в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №14-0293-000093/29.04.2014 година на Началник Група към ОДМВР-Плевен, РУ-Левски (влязло в законна сила на 10.06.2016г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС – лек автомобил *** с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление на МПС.

По внесеното постановление е образувано НАХД №362/2016г. по описа на Районен съд Левски. С разпореждане от 03.10.2016г. е насрочено делото при условията на чл.376 от НПК.

РП-Левски, редовно призовани, изпращат представител по делото се явява районен прокурор Чавдар Мънев, който поддържа  предложението.

В съдебното заседание  деецът, редовно призован, се явява лично и с адв. М. С. ***.

Адвокат М.С. моли съда, ако счете, че е налице целия фактически  състав на нормата на чл.343в, ал.2 от НК, да освободи подзащитният му от наказателна  отговорност и да му наложи наказание в минимален размер.

В хода на разследването е установено следното:

Незабавно производство пр.пр. №1019/2016 г. по описа на РП-Левски, № ЗМ-227/2016 г. по описа на РУ на МВР – Левски е образувано на 30.09.2016 г. срещу С.М.М., ЕГН ********** ***, за извършено  престъпление по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 НК като незабавно производство.

В хода на разследването по делото е била установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият С.М.М. е роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, българин, със завършен седми клас, неженен, неосъждан, безработен, адрес за призоваване в страната: ***.

Обвиняемият С.М.М. не притежавал свидетелство за управление.

 С влязло в сила Наказателно постановление №14-0293-000093/29.04.2014 година на Началник група към ОДМВР – Плевен, РУ на МВР-Левски, обвиняемият С.М.М. бил наказан по административен ред затова, че на 10.04.2014 година в 12.35 часа в с.Градище на кръстовището на ул.”Странджа” и ул.”Оборище” като водач на лек автомобил – *** с рег.№ *, държава България при обстоятелства: управлява лек автомобил *** без да притежава свидетелство за управление на МПС – неправоспособен. Наказателното постановление влязло в сила на 10.06.2016 година.

На 27.09.2016г. около 09.15 часа обвиняемият С.М.М. управлявал МПС-лек автомобил *** с рег.№ *. По същото време и място там се намирали свидетелите С.К. и А.П., които били служители на РУМВР Левски. Около 09.15 часа свидетелите, служители при РУ на МВР-Левски С.К. и А.П. със служебния автомобил се намирали в гр.Левски на ул.”Кирил и Методий”. Служителите на РУ МВР Левски възприели, придвижването на л.а. ***, управляван от обвиняемия. Когато водачът М. видял служебния автомобил, отбил в ляво на пътното платно и спрял. Св. С.К. и А.П. се приближили към автомобила. Констатирали, че в лекият автомобил освен водача се возили и св. Д.А.А. и К.Б.Б. – двамата от ***. Служителите на полицията ги помолили да ги придружат до управлението за полицейска проверка.

При извършената проверка била установена самоличността на обвиняемия, както и това, че обвиняемият С.М.М. е неправоспособен водач. Поради това на обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата.М. подписал акта без възражения.

За случая образувано и проведено Незабавно производство.

От така установената фактическа обстановка и с оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК, като на 27.09.2016 година, около 09.15 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Кирил и Методий” в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление 14-0293-000093/29.04.2014 година на Началник Група към ОДМВР-Плевен, РУ-Левски (влязло в законна сила на 10.06.2016г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС-лек автомобил *** с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление на МПС.

Разпитан в качеството си на обвиняем на досъдебното производство, обв. С.М.М. е дал обяснения, че признава вината си.

Гореизложената фактическа обстановка безспорно се доказва-както от показанията на свидетелите С.К. и А.П. (л.7-10), обясненията на свидетеля Д.А. (л.11-12), Акт за установяване на административно нарушение (л.3), Наказателно постановление №14-0293-000093/29.04.2014 година на Началник група към ОДМВР-Плевен, РУ на МВР-Левски (л.3), Справка за нарушител/водач (л.20) и бюлетин за съдимост (л.19).

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обв.С.М.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 343в, ал.2 във вр. с ал. 1 от НК, като на 27.09.2016 година, около 09.15 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Кирил и Методий” в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление 14-0293-000093/29.04.2014 година на Началник Група към ОДМВР-Плевен, РУ-Левски (влязло в законна сила на 10.06.2016г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС-лек автомобил *** с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление на МПС.

От обективна страна изпълнителното деяние е извършено с действие. Обв. С.М.М. след като е бил наказан по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му  по административен ред, управлявал МПС-лек автомобил *** с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление с Наказателно постановление №14-0293-000093/29.04.2014 година на Началник Група към ОДМВР-Плевен, РУ-Левски (влязло в законна сила на 10.06.2016г.).

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл като форма на вината по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Както към момента на деянието, така и към настоящия момент деецът е пълнолетно и психически здраво лице. Същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици. Въпреки, че е бил наказан но административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление на МПС, в едногодишния срок от наказването му той напълно съзнателно управлявал отново моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление на МПС.

Съдът намира, даденото от обв. С.М. обяснение, е  негова защитна теза, и не кредитира тези негови обяснения, тъй като цялостния доказателствен материал и обективните данни по делото опровергават категорично обяснението на обвиняемия и доказват приетата по горе фактическа обстановка. Съдът стигна до този извод съпоставяйки обясненията на обв. С.М.М. със събраните по делото писмени доказателства и с показанията на разпитаните в хода на ДП свидетели.

С оглед на гореизложеното съдът намира, че обв. С.М.М. е извършителят на инкриминираното деяние описано в постановлението на РП Левски, за което следва да се ангажира наказателната му отговорност.  Това е така тъй като престъплението по чл.343в, ал.2 от НК е формално, на просто извършване  и за неговата съставомерност не се изисква друг съставомерен резултат. За да е налице това престъпление е достатъчно от обективна страна деецът да управлява МПС в едногодишен срок, след като е бил наказан по административен ред за управление на МПС, без съответно свидетелство. Други изисквания за съставомерността на деянието законодателят не е поставил. Затова и с факта на самото управление при изложените предпоставки деецът осъществява признаците на престъплението (в този см. решение №707/2004 г. на ВКС по а.н.д. №385/2004 г., III н. о.). В случая това е  точно така. Налице  е наказателно постановление за нарушение по ЗДвП, което наказателно постановление е влязло в законна сила. По делото липсват данни да са предприети някакви действия от страна на обвиняемия за оспорване на това наказателно постановление. Ето защо направените в тази връзка възражения от страна на защитника на обвиняемия се явяват неоснователни.

           Съдът като взе предвид фактическите обстоятелства по постановлението на Районна прокуратура – Левски, обстоятелствата, при които е извършено престъплението, данните за личността на извършителя, данните за семейното и имотното му състояние, чисто съдебно минало, ниска обществена опасност на деянието и на дееца и че за престъплението е предвидено наказание – до две години лишаване от свобода, както и че с деянието не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване, прие, че са налице условията на чл.78а от НК.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил пълнолетен, с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК.

Съдът, като отчете изложените обстоятелства, че С.М.М.  следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание при условията на чл. 78а от НК – глоба в размер на 1000 лв. за престъпление по чл. 343в, ал.2 във вр. с ал. 1 и чл. 26, ал. 1 от НК, като съобрази предмета на престъплението, личността на дееца, семейното и имотното му състояние, и че ще се постигнат целите на наказанието.

            Съдът намира, че на дееца не следва да се налага наказание лишаване от правоуправление, тъй като в разпоредбата на чл.343г от НК не е предвидено такова наказание за престъплението по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

 Водим от гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, във връзка с чл.78а от НК, съдът:

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемият С.М.М. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български граждани, със завършен седми клас, неженен, неосъждан, безработен. Адрес за призоваване в страната: *** за ВИНОВЕН, за това, че на 27.09.2016 година, около 09.15 часа в гр.Левски, обл.Плевен, по ул.”Кирил и Методий” в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №14-0293-000093/29.04.2014година на Началник Група към ОДМВР-Плевен, РУ-Левски (влязло в законна сила на 10.06.2016г.) за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал МПС-лек автомобил *** с рег.№ *, без съответно свидетелство за управление на МПС, като на основание чл. 78а от НК във връзка с чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1  от НК, ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1000,00 (хиляда) лева, която да заплати в полза на държавата, по сметка на бюджета на съдебната власт РС – Левски. 

  Решението може да се обжалва и протестира пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок считано от днес.

 

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: