РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ,   17.11.    2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Районен съд гр.Левски в съдебно заседание на _седемнадесети ноември_ две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:ПАЛМИРА АТАНАСОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

    ЧЛЕНОВЕ:

 

при секретаря _Я.Д._ и в присъствието на прокурора __, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н.дело №_432_ по описа за _2016_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

        В Районен съд Левски е постъпила преписка по съставен акт за констатиране на дребно хулиганство против С.М.М. *** за това, че на 16.11.2016 г., около 13.40 часа е нарушил обществения ред, изразяващо се в оскърбително отношение и държане към орган на властта – полицай И.И. – при изпълнение на служебните му задължения, при съставяне на АУАН по ЗДвП.

         Нарушителят е доведен в съдебно заседание и изслушан. В съдебно заседание са разпитани четирима свидетели.

         Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и материалите приложени към преписката, приема за установено следното:

         На 16.11.2016 г., около 13.40 часа свидетелят И.И. *** – изпълнявайки служебните си задължения, установил, че С.М.М. е паркирал неправилно управляваното от него МПС. И. поискал документите за правоуправление на МПС и разяснил на М., че е допуснал нарушение по ЗДвП, за което ще му бъде съставен акт. М. започнал да оспорва тези негови действия, като му заявил, че няма право да му съставя акт, защото книжката му е испанска и какъв е той, за да му пише акт. Свидетелят И. го помолил да излезе, но М. отново започнал да оспорва това, като му заявил, че няма да излезе, защото не иска и го запитал какво ще му направи. Блъснал полицая и отново му заявил, че няма да излезе и го попитал какво ще му направи. Тези действия на М. били извършени пред свидетелите Д.Й. и Д.Г., също разпитани в съдебно заседание. След като свидетелят И. бил блъснат от М., се наложило същият да използва физическа сила и помощни средства, в резултат на което на М. били поставени белезници и той бил задържан.

         Тази фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните по делото свидетели, представената преписка и признанията на нарушителя.

Показанията на свидетелите си кореспондират, няма налице противоречие с обясненията им, дадени по преписката, приложена към съставения акт по УБДХ и съдът им дава вяра. Свидетелите не са заинтересовани от изхода на делото. Същите са станали очевидци на случилото се, при изпълнение на служебните си задължения. Свидетелят И. по никакъв начин не е предизвикал агресивното поведение на М. и проявеното от М. спрямо полицая грубо отношение. От действията на М. е очевидно, че същият не само не зачита установените правила в страната, заявявайки, че след като има испанска книжка, нямат право да го санкционират за допуснатото от него нарушение, но и си позволява да бъде агресивен спрямо полицейския орган, изпълняващ служебните си задължения.  

         С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено, че на 16.11.2016 г., около 13.40 часа в гр.Левски, М.М. е извършил с действията си акт на дребно хулиганство, за което следва да бъде наказан по реда на УБДХ.

Предвид степента на обществена опасност, съдът счита, че проявата е акт на дребно хулиганство и не представлява престъпление по смисъла на чл.325 или друг текст от НК.

         Предвид изложеното, съдът счита, че на основание чл.6, ал.1, б.„а”, във връзка с чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ на М. следва да бъде наложено административно наказание Петнадесет денонощия задържане в структурно звено на МВР. При определяне вида и размера на наказанието, съдът съобразява тежестта на извършеното нарушение и приема, както бе посочено по-горе, че М., макар и да не е извършил престъпление по чл.325 от НК, то той не само не зачита и не се съобразява с установените правила в Република България (считайки се за недосегаем, след като има испанска книжка), но и си позволява да бъде агресивен спрямо контролните органи, установили нарушението и опитвайки се да изпълнят служебните си задължения по съставяне на АУАН. Грубото и арогантно  поведение на М. не е предизвикано по какъвто и да било начин от служителя на РУ на МВР гр.Левски. Не на последно място съдът отчита и обстоятелството, че М. е безработен и евентуалното налагане на административно наказание „глоба” не би могло да бъде изпълнено.

         На основание изложеното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.6, ал.1, б.„а”, във връзка с чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ НАЛАГА административно наказание на С.М.М. ***, ЕГН ********** –  ПЕТНАДЕСЕТ ДЕНОНОЩИЯ ЗАДЪРЖАНЕ В СТРУКТУРНО ЗВЕНО НА МВР.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в срок до 24 часа от постановяването му на касационните основания, предвидени в НПК.

В случай на обжалване НАСРОЧВА делото пред ПОС на 22.11.2016 г. от 14.00 ч., за когато нарушителят е уведомен. Да се уведоми РП-Левски.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: