РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _13.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _тринадесети септември_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Ваня Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_165_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Х.Н.З. против НП № 960/25.04.2017 г. на Директора на РДГ Ловеч. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН, въз основа на който е издадено обжалваното НП е, че същия е съставен против Х.Н.З., за това, че на 24.02.2017 г. в ДГС гр. П., община Л., по асфалтов път между селата Б. и М. в землището на с. Б. ловува, като се движи с извадено от калъф и сглобено ловно оръжие в забранено за лов време /през нощта/ без да притежава писмено разрешително за лов. В акта е отразено, че движението се осъществява с МПС /конкретизирано по вид и с рег. №/, както и че не е констатиран убит дивеч. Посочена като нарушена е разпоредбата на чл. 57 ал.1 от ЗЛОД.

По делото е представено и обжалваното НП, видно от което е, че на Х.Н.З. е наложено административно наказание  глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 84 ал.2 от ЗЛОД и лишаване от право на ловуване за срок от 3 години на основание чл. 94 ал.1 от ЗЛОД. Отнети са в полза на държавата – 1 бр. карабина, 20 бр. патрони и 1 бр. пълнител на основание чл. 95 ал.1 от ЗЛОД.

В НП е отразено, че З. е нарушил чл. 84 ал.2 от ЗЛОД във връзка с чл. 57 ал.1 от същия закон.

Налице е съществено разминаване между АУАН и НП. Както бе посочено по-горе в АУАН е отразено, че е нарушена разпоредбата на чл. 57 ал.1 от ЗЛОД. Едва за първи път в НП се посочва чл. 84 ал.2 от ЗЛОД, което отговаря на фактическата обстановка описана в акта и НП, но посочената пояснителна разпоредба на чл. 57 ал.1 от ЗЛОД сочи на вменено нарушение по чл. 84 ал.1 от ЗЛОД, като не са посочени елементите на квалифицирания състав на ал. 2. Това, съдът приема, че представлява съществено процесуално нарушение и е основание за отмяна на НП.

На основание изложеното, съдът

                                        Р Е Ш И:

НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 960 от 25.04.2017 г., издадено от Директора на РДГ – гр. Ловеч, с което на Х.Н.З. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв. на основание чл. 84 ал.2 от ЗЛОД, на основание чл. 94 ал.1 от ЗЛОД е лишен от право на ловуване за срок от 3 години и на основание чл. 95 ал.1 от ЗЛОД са отнети в полза на държавата – 1 бр. нарезна карабина, 20 бр. патрони и 1 бр. пълнител, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: