РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _05.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _пети септември_ 2017 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_327_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от Ц.Д.А. против НП № 17-0241-000108/10.07.2017 г. на Началник група към ОД МВР Плевен РУ Белене. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

          Видно от представения АУАН от 12.06.2017 г. е, че същия е съставен против Ц.Д.А., за това, че при извършена проверка на А. на 12.06.2017 г. около 13.00 часа в гр. Б. е установено, че управлява товарен автомобил ***** с табели с рег. № *****, собственост на ***** след като е свален от регистрация. В акта е отразено, че водача виновно е нарушил чл. 140 ал.1 от ЗДвП.

          Представено е и обжалваното наказателно постановление, от което се установява, че на А. за посоченото в акта нарушения е наложено наказание глоба в размер на 300 лв. и лишаване отправо да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 175 ал. 3 пр.1 от ЗДвП.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя и свидетелите по акта от показанията на които се установява, че водача е спрян за проверка на посочените в акта дата и място и след извършена справка в информационните масиви на МВР се установило, че автомобила е свален от регистрация служебно, поради което на водача е съставен акт по чл. 140 за това, че не е регистриран автомобила.  От показанията на свидетелите се установява, че на пръв поглед по никакъв начин не се установява автомобила да е свален от регистрация, тъй като същия си е бил с регистрационни табели, имал си винетка на стъклото, както и стикер за гражданска отговорност и за извършен технически преглед. Свидетелите заявяват, че когато служебно е свален от регистрация автомобила /например при изтекла застраховка/, полицията не уведомява собственика, че автомобила е свален от регистрация.

Като свидетел е разпитан и управителя на дружеството собственик на автомобила. От показанията му се установява, че нито той, нито жалбоподателя, който е водач на автомобила и работи по трудов договор в дружеството като шофьор на този автомобил не са знаели, че автомобила служебно е свален от регистрация.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че обжалваното НП е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Видно от посочените по-горе показания на разпитаните по делото свидетели е, че водача на автомобила не е знаел за снемането от регистрация на автомобила, поради което не може да му бъде вменено виновно извършване на нарушението, за което му е съставен акт и е наказан. Водача нито е знаел, нито по някакъв начин е можел дори да предположи, че автомобила, който му е поверен за управление от дружеството е със снета регистрация.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ОТМЕНЯ изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0241-000108 от 10.07.2017 г., издадено от Началник група към ОДМВР Плевен, РУ Белене, с което на Ц.Д.А. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. и лишаване на право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 175 ал.3 пр.1 от ЗДвП  за нарушение, за което е съставен АУАН Г851191/12.06.2017 г., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: