РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.09._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми септември_ 2017 г. в състав:

 

                                Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                Съдебни заседатели:

                                                       Членове:

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­_Чавдар Мънев_, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_355_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.414г, ал. 3 НПК във вр. чл.414а НПК.

Постъпило е предложение  от районна прокуратура – Л. да бъде освободен от наказателна отговорност обвиняемия С.П.М., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: с.М., общ.Л., ул.”***” № *.

В постановлението, по реда на чл. 414 А НПК се излагат доводи за наличието на всички предпоставки по смисъла на чл.78А НК, поради което на М. следва да бъде определено и наложено административно наказание в рамките, предвидени от закона.

Районна прокуратура – Л., редовно призована се представлява от прокурор Чавдар Мънев който поддържа така направеното предложение.

Обвиняемия  С.П.М. – редовно призован явява се лично в съдебно заседание. Моли съда да постанови решение, с което да му наложи наказание в минимален размер.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства, взе предвид изложеното в постановлението на РП-Л., взе предвид становището на уличения, намира за установено следното:

Обвиняемият С.П.М. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, работи в ЕТ „**” с. М., като заварчик, неосъждан, ЕГН **********

Обвиняемият С.М. ***, същият притежавал МПС мотопед марка „****” с номер на рама ***. Същият е правоспособен водач, притежава СУМПС.

През месец май 2015 г. закупил от „***” ЕООД гр.Т. процесния мотопед. Същият бил в недобро техническо състояние и не бил регистриран по надлежения ред, разписан в чл.140, ал.1 от ЗДвП.

На 26.06.2017 г. в 13:20 часа в с.М., общ.Л., обл.П., по ул.”***”, управлявал моторно превозно средтво мотопед марка “***” с номер на рама ***. По същото време и на същото място свидетелите В. С. и Н. К. полицейски служители при РУ на МВР гр.Л. изпълнявали сужебните си задължения по предварително утвърден график. Около 13:20 часа в с.М., по ул.”***” забелязали управлявания от М. мотопед. Спрели го за проверка. В хода на проверката установили самоличността на водача, както и, че управлявания от него мотопед бил без регистрационни табели.

По случая било образумвано наказателно производство. Съставен бил АУАН, с който вменили вина на М. нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП. Извършеното деяние от М. покрива признаците от обективна и субективна страна на чл.345, ал.2 от НК.

От обективна страна обв.С. П.М. на 26.06.2017 година в с. М., общ. Л. по ул.”***”, управлявал моторно превозно средтво мотопед марка “***” с номер на рама ***, без същото да е регистрирано по надлежния ред – чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места”

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината -пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Обв.М. е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасния му характер, а именно, че управлява моторно превозно средство, без същото да е регистрирано по надлежния ред.

С оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.345, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година и с глоба от петстотин до хиляда лева.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателствени средства – протокол за оглед на местопроизшествие, албум, протоколи за разпит на свидетелите св.В. Н. С.и св.Н. К., разпит на обвиняемия М., Справка за нарушител, Акт за установяване на административно нарушение, протокол за доброволно предаване и справка за съдимост, договор за покупко-продажба на МПС, документи регистрационен талон на МПС и фактура №66 на „***” ЕООД.

ПРИОБЩЕНИ  като доказателства по делото чрез тяхното прочитане по реда на чл. 281 НПК.

При така приетото за установено от фактическа страна е видно, че с деянието си обвиняемия М. осъществил както от обективна, така и от субективна страна признаците  от състава на престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

За извършеното от М., престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една или с глоба от петстотин до хиляда лева.

Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

От извършеното противоправно деяние не са настъпили имуществени вреди, обвиняем е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван досега от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава  деветнадесета на НПК. Ето защо СЪДЪТ счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл. 78А от НК, поради което обвиняемия М. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание – глоба.

При определяне размера на административната санкция, която следва да бъде наложена на обвиняемия М. съдът съобрази чистото съдебно минало, доброто процесуално поведение на досъдебната и съдебната фаза на производството, степента на обществена опасност на извършеното. Ето защо съдът счита, че наобвиняемия М. следва да бъде наложена глоба към минималният размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78 А НК, а именно – 1000 лв. в полза на държавата.

При този изход на делото следва на основание чл. 21 ал.І т. 7 от НПК да бъде прекратено наказателното производство, образувано срещу обвиняемия М. за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, пр.пр. № 848/2017 г. по описа на РП-Л, № ЗМ-198/2016 г. по описа на РУ на МВР Л.

Водим от горното и на основание чл. 414Г, ал.ІV, т.1 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА С.П.М., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: с.М., общ.Л., ул.”***” № 12 ЗА ВИНОВЕН в това, че на 26.06.2017 г. в 13:20 часа в с.М., общ.Л., обл.П., по ул.”***”, управлявал моторно превозно средтво мотопед марка “Y***” с номер на рама ***, без същото да е регистрирано по надлежния ред – чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места”, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл. 345, ал.2 от НК и на основание чл. 78А НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000 лв.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 21, ал.І, т. 7 от НПК наказателното производство, провеждано срещу С.П.М., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: с.М., общ.Л., ул.”***” №*  за престъпление по чл 345, ал.2 от НК.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ПлОС.

 

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: