РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _25.10._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _десети октомври_ 2017 г. в състав:

 

Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                              Съдебни заседатели:     

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­_ _, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № _369_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 - 63 ЗАНН

 Постъпила е жалба от И.Ц. *** с ЕГН **********, против Наказателно постановление №2 от 25.07.2017 година на началника на РУ Б. към ОД на МВР П., с която на жалбоподателя е наложена глоба от 200 лева за извършено нарушение по чл. 258, ал. 1  от ЗМВР.  Твърди, че не е извършил нарушение. Моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Ц. Б.   редовно призован не се явява  лично  в съдебно заседание и не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ редовно призован не се явява и представлява обжалваното НП.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства - поотделно и в тяхната съвкупност, взе предвид изложеното в жалбата и становището на жалбоподателят, намира за установено следното:

ЖАЛБАТА  е подадена в рамките на преклузивният срок по чл. 59 ал. 2 от ЗАНН,от легитимно лице  и  в този смисъл се явява ДОПУСТИМА и следва да бъде разгледана.

На 30.06.2017 година в 17.25 часа, на адрес по  местоживеене *** младши полицейски инспектор при РУ Б. намерил жалбоподателката. Същия й прочел призовката и разяснил датата, мястото и часа на явяване в РУ Б., както и че става въпрос за справка за извършено нарушение по ЗДвП и отговорността, която ще носи при неявяване, прочел й, че следва да се на 04.07.2017 година в сградата на РУ „Полиция“ гр.Б. за справка.  Жалбоподателката отказала да получи призовката. Призовката била връчена от Мл.ПИ Ц. при отказ от страна на жалбоподателката, оформен с подписа на свидетеля Мл.ПИ Петров служител при РУ Б..

В посочения в призовката час (04.07.2017 година – 17 часа), жалбоподателката не се явила в сградата на полицейското управление в гр.Б.. В това нейно неявяване пред органите на МВР те намерили, че е извършила административно нарушение   и за това нейно неявяване на 04.07..2016 г., на 11.07.2016 година, около 15.30 часа св. И.Д. и св.И.А.Б. – също служители на РУ „Полиция“ гр. Б., посетили адреса на жалбоподателката в с.П.и след намирането й на последната св.Д. съставил акт №2/11.07.2017 г. за установяване на административно нарушение на жалбоподателя, в присъствието на св. Б. за нарушение на чл.258, ал.1 от ЗМВР.

Съставили ат №2 от 11.07.2017 г. (Акт №2/11.07.2017 г. за установяване на административно нарушение е съставен за това, че на 11.07.  2017 г.., около 15.30  часа,  с.П., ул.„***” без уважителни причини не се е явил в сградата на РУ – гр.Б., след като е редовно призован писмено с призовка, получена лично, без да е посочил уважителни причини за неявяването си, представляващо нарушение на чл.69, ал.2 ЗМВР.) Нарушителката отказала да подпиша акта, който и бил прочетен, отказът и бил оформен с подписа на свидетеля Д., кмет на селото. В акта за нарушение жалбоподателката не е посочила, че има възражения към акта, както и към призовката, довела до него. В установения по закон срок, не е направила писмени възражения, с които да е изложил и посочил  конкретни причини.

Въз основа на акта за нарушение е издадено наказателно постановление №2. на Началника на РУ „Полиция“ гр. Б., с което на жалбоподателя е наложена глоба по чл.258, ал.1 ЗМВР в размер на 200.00 лв., за нарушение на чл.69, ал.2 от ЗМВР, изразяващо се в това, че на 11.07.2017 година, около 15.30 часа, не се е явил в сградата на РУ – гр. Б.  след като е редовно призован писмено с призовка /връчена му при отказ/ и не е посочил уважителни причини за неявяването си.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства и доводите на жалбоподателя, намери за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателката Б. е била призован да се яви на 04.07.2017 г., около 17:00 часа в гр. Б., в сградата на РУ на МВР Б.. Призовката е била получена на 30.07.2017 година при отказ, надлежно оформен подписана един свидетел.  Жалбоподателят не се явил на датата, за когато е бил редовно призован.  Съдът намира, че е редовно призована за тази дата 04.07.2017 година, тъй като призовката е връчена при отказ при установения ред за това, като предварително и е било прочетено съдържанието на призовката.

За установеното нарушение срещу Б. бил съставен акт за установяване на административно нарушение №2 от 11.07.2017 г., който бил връчен на нарушителя в деня на съставянето му. В законовия срок не били постъпили възражения по акта. Акта бил връчен с отказ удостоверен с подписа на един свидетел.  Оформянето на отказа на жалбоподателката да подпише АУАН е  направено  по установения затова ред.

         Въз основа на този АУАН,  П. Д. – началник РУ МВР - гр.Б., издал атакуваното понастоящем наказателно постановление, с което приел, че жалбоподателят не се е явил след като е бил редовно призован, с което виновно е нарушил чл.258, ал.1, вр. чл.69 от ЗМВР.

Описаната фактическа обстановка съдът прие за установена след анализа на приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства по делото, както и устни такива – показанията на свидетелите Д., Б. и Д..                           

Същите следва да бъдат кредитирани като достоверни и дадени въз основа на непосредствените им възприятия.

Останалите събрани по делото писмени доказателства са безпротиворечиви в тяхната цялост, поради което съдът им даде вяра.

Следва да се подчертае обстоятелството, че жалбоподателката не оспорва изложената в наказателното постановление фактическа обстановка.

От правна страна:  

Атакуваното наказателно постановление е от категорията на обжалваемите. Жалбата е депозирана в срок и изхожда от легитимирана страна в процеса, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, тя е ОСНОВАТЕЛНА, като съображенията на съда в тази насока са следните:

Съгласно разпоредбата на чл. 69, ал.1 от ЗМВР, полицейските органи могат да призовават в служебните помещения граждани за изпълнение на определените им с този закон правомощия, а според ал.2 – полицейските органи писмено уведомяват гражданите за призоваването. В съобщението изрично се посочват целта на призоваването, часът и мястото на явяване.

Видно от разпоредбата на  чл. 258, ал.1 от ЗМВР, който без уважителни причини не се яви в местата по чл. 69, ал. 1, след като е редовно призован, се наказва с глоба до 300 лв.

В настоящия случай няма спор, че жалбоподателката е била редовно призован да се яви на 04.07.2017 г. в 17.00 часа в сградата на РУ на МВР-Б.. Безспорно установено е и обстоятелството, че въпреки редовното й призоваване, същата не се е явила в указаните й ден и час в полицейското управление, като не е представила никакви доказателства, че е била в невъзможност да стори това, с което е осъществил състава на нарушение по чл.258, ал.1 от ЗМВР.

Предвид извършеното нарушение на  чл. 258, ал.1, вр. чл. 69, ал.1 от ЗМВР, на жалбоподателката е бил съставен акт за установяване на административно нарушение, а в последствие и обжалваното от него наказателно постановление.

Съдът намира, че при постановяване на наказателното постановление, е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, довело до противоречие в обстоятелствената му част и съответно ограничило правото на защита на жалбоподателя. Видно от събраните по делото доказателства (л.7) е, че жалбоподателката Б. е била призована да се яви в РУ на МВР – Б.  на 04.07.2017 г. в 17.00 часа. С неявяването си на посочените в призовката ден и час, тя е извършила и описаното в АУАН нарушение, като това е станало именно на 04.07.2017 г. в 17.00 часа, а не на 11.07. 2017 година. Същевременно, за разлика от призовката  за явяване в  акта за установяване на административно нарушение е записано дата 11.07. 2017 година , но тя не е била призовавана за този ден, в наказателното постановление, е посочено, че нарушението е извършено от жалбоподателя на 11.07.2017 г. около 15.30 часа. На тази дата и час обаче няма данни жалбоподателката да е била призоваван в РУ на МВР – Б., още по-малко пък да не се е явила, предвид обстоятелството, че съставения на същата дата АУАН му е бил връчен лично. Доколкото по делото безспорно се установи, че нарушението от страна на жалбоподателя е извършено на 04.07.2017  г. в 17.00 часа, а не както се твърди в НП на 11.07.2017 г. около 15.30 часа, налице са нарушения на разпоредбите на чл. 42, т.3 и чл. 57, ал.1, т.5 от ЗАНН, съгласно която както в акта така и в НП следва да бъдат посочени точните дата и час на извършване на нарушението. Налице е друга фактическа обстановка. Налице е съществено противоречие между изложеното в обстоятелствената част на АУАН и в НП. В този смисъл, при издаването на наказателното постановление е допуснато съществено процесуално нарушение, довело до неговата неяснота и съответно ограничило правото на защита на жалбоподателя.

Предвид изложеното съдът счита, че обжалваното Наказателно постановление №2 от 25.07.2017 г., издадено от Петър  А. Даков ВПД Началник на РУ на МВР гр. Б.  следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление Наказателно постановление №2 от 25.07. 2017  г., издадено от П.  А. Д. ВПД Началник на РУ на МВР гр. Б., с което на И.Ц.Б. *** с ЕГН **********, за нарушение на чл. 69, ал.1 и ал.2 от ЗМВР, е наложено на основание  чл. 258, ал.1 от ЗМВР административно наказание „Глоба” в размер на 200,00 (двеста) лева, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщенията до страните за неговото изготвяне с касационна жалба пред Административен съд – гр. Плевен, по реда на АПК.

 

                                              

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: