РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.11._ 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр.Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и осми ноември_ 2017 г. в състав:

 

                                Председател: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                                Съдебни заседатели:

 

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­_Мая Тончева_, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_485_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.414г, ал.3 НПК във вр. чл.414а НПК.

Постъпило е предложение  от районна прокуратура – Левски да бъде освободен от наказателна отговорност обвиняемия Р.Р.И., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: с.О., общ.Л., обл.П., ул.”**” № *.

В постановлението, по реда на чл. 414 А НПК се излагат доводи за наличието на всички предпоставки по смисъла на чл.78А НК, поради което на И. следва да бъде определено и наложено административно наказание в рамките, предвидени от закона.

Районна прокуратура – Левски, редовно призована се представлява от прокурор Мая Тончева която поддържа така направеното предложение.

Подсъдимия  Р.Р.И. – редовно призован не се явява. Представлява се от служебен защитник адвокат М.С. от ПлАК. Моли съда да постанови решение, с което да му наложи наказание в минимален размер.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства, взе предвид изложеното в постановлението на РП-Левски, взе предвид становището на уличения, намира за установено следното:

Подсъдимият Р.Р.И. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, ученик в десети клас, неосъждан, ЕГН **********.

Подсъдимия Р.Р.И. ***. На неустановен ден и месец през 2015 г. И. Н. Й. от с.О. закупил от неустановено по делото лице мотопед марка „***” без регистрационна табела и с номер на рама ***, което не е било регистрирано по надлежния за това ред съгласно чл.140, ал.1 от ЗДвП. На 08.09.2017 г. в с.О., предоставил мотоциклета за управление на непълнолетния Р.Р.И. ***, който е и неправоспособен водач. На същия този ден свидетелят В. С. полицейски служител при РУ гр.Л. изпълнявал служебните си задължения по предварително утвърден график с колега от с.О. Около 15:40 часа полицейските служители движейски се със служебния автомобил по ул.”***” забелязали движещ се мотоциклет, който возел друго лице на задната седалка. Двамата били без поставени обезопасителни каски, поради което пред дом №* свидетелят С. спрял водача на мотопеда за извършване на служебна проверка. В хода на проверката установил самоличността на водача в лицето на Р.Р.И.. Последният не представил СУМПС, както и документи за мотопеда. На мотопеда нямало поставени регистрационни табели. В това му поведение С. открил административно нарушение за което съставил АУАН, който описвал извършените нарушения. По случая е образувано и проведено наказателно производство. Извършен бил оглед на местопроизшествие, направен бил албум. Направена била проверка от ДМОС за мотопед „***” с рама №*** и се установило, че същия е бил регистриран в И. с рег. табели ***на името на *** роден на *** година ***. Регистрацията на мотопеда била снета на 18.05.2012 г., поради експорт в страна на Европейския съюз. По този начин на 08.09.2017 г. в с.О., общ.Л., обвиняемия Р.Р.И., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, около 15:40 часа по ул.”***” пред дом с №* управлявал МПС – мотоциклет марка „**” с рама №***без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния за това ред посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП - „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места”, с което си деяние осъществил изпълнителното деяние на престъплението по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от НК, както и всички изискуеми рпизнаци от обективна и субективна страна за съставомерност на престъплението по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63 от НК.

От обективна страна обв.Р.Р.И. ***, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си около 15:40 часа по ул.”***” пред дом №*, управлявал МПС ***” с рама №*** без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния за това ред посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП - „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места”, с което си деяние осъществил изпълнителното деяние на престъплението по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от НК, както и всички изискуеми признаци от обективна и субективна страна за съставомерност на престъплението по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63 от НК.

От субективна страна деянието е осъществено при форма на вината -пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Обв. И. е съзнавал всички обстоятелства от обективната страна на деянието, както и общественоопасния му характер, а именно, че управлява моторно превозно средство, без същото да е регистрирано по надлежния ред.

С оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.345, ал.2 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година и с глоба от петстотин до хиляда лева.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателствени средства – протокол за оглед на местопроизшествие, албум, протокол за разпит на свидетеля В. С., разпит на обвиняемия И., Справка за нарушител, Акт за установяване на административно нарушение, справка от ДМОС и справка за съдимост.

ПРИОБЩЕНИ  като доказателства по делото чрез тяхното прочитане по реда на чл. 281 НПК.

При така приетото за установено от фактическа страна е видно, че с деянието си обвиняемия И. осъществил както от обективна, така и от субективна страна признаците  от състава на престъпление по чл. 345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от НК.

За извършеното от И. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една или с глоба от петстотин до хиляда лева.

Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

От извършеното противоправно деяние не са настъпили имуществени вреди, обвиняем е непълнолетен, неосъждан, не е освобождаван досега от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава  деветнадесета на НПК. Ето защо СЪДЪТ счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл. 78А от НК, поради което обвиняемия Илиев следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание – „Обществено порицание”.

При определяне размера на административната санкция, която следва да бъде наложена на обвиняемия И. съдът съобрази чистото съдебно минало, доброто процесуално поведение на досъдебната и съдебната фаза на производството, степента на обществена опасност на извършеното. Ето защо съдът счита, че на обвиняемия И. следва да бъде наложено Обществено порицание.

При този изход на делото следва на основание чл. 21 ал.І т. 7 от НПК да бъде прекратено наказателното производство, образувано срещу обвиняемия И. за престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от НК, пр.пр. № 1130/2017 г. по описа на РП-Левски, № ЗМ-275/2017 г. по описа на РУ на МВР Левски.

Водим от горното и на основание чл.414Г, ал.ІV, т.1 от НПК, съдът

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА Р.Р.И. роден на *** ***, с постоянен адрес ***, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на на 08.09.2017 година в с.О., общ.Л., обл.П., като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, около 15:40 часа по ул.”***” пред дом №*, управлявал МПС ***” с рама №*** без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния за това ред посочен в чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места”, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от НК поради което и на основание чл.78А НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 21, ал.І, т. 7 от НПК наказателното производство, провеждано срещу Р.Р.И. роден на *** ***, с постоянен адрес ***, ЕГН **********, за престъпление по чл 345, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.63, ал.1 от НК.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ПлОС.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: