РЕШЕНИЕ

гр. Л., _12.12._ 2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд гр.Л. в публичното съдебно заседание на _дванадесети декември_ 2017 г. в състав:

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: _НАТАША ПАНЧЕВА_

                   Съдебни заседатели:                                  

при участието на секретаря _Илияна Петрова_ и прокурора ­­_Чавдар Мънев, като разгледа докладваното от съдия Панчева а.н. дело № ­­_498_ по описа  за _2017_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.414г, ал. 3 НПК във вр. чл.414а НПК.

Постъпило е предложение  от районна прокуратура – Л. да бъде освободен от наказателна отговорност обвиняемия Х.Х.Х., ЕГН **********, с адрес за призоваване в страната: с.Б., общ.Л., обл.П., ул.”В.Л.” № *.

В постановлението, по реда на чл. 414А НПК се излагат доводи за наличието на всички предпоставки по смисъла на чл.78А НК, поради което на Х.Х. следва да бъде определено и наложено административно наказание в рамките, предвидени от закона.

Районна прокуратура – Л., редовно призована явява се районен прокурор Чавдар Мънев.

Обвиняемия  Х.Х.Х. – редовно призован не явява лично в съдебно заседание. Моли съда да постанови решение, с което да му наложи наказание в минимален размер.

СЪДЪТ, като съобрази събраните по делото доказателства, взе предвид изложеното в постановлението на РП-Л., взе предвид становището на уличения, намира за установено следното:

Обвиняемият Х.Х.Х. е роден на *** г. в гр.К., с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Обвиняемият Х.Х.Х. притежава свидетелство за управление на МПС и е правоспособен водач.

На неустановен ден и година Х.Х. закупил „***” товарен с номер на рама ***. Автомобилът ползвал основно за превоз на фураж и животни.  Той бил без поставени на него регистрационни номера и нямал регистрационни документи. Р. М. М. от гр.П. притежавал товарен автомобил „***” с номер на рама ***, който имал регистрационни табели с номера ЕН 10 13 ВР. Този автомобил ползвал и Х.Х.. Той демонтирал регистрационните табели от автомобила с номера ***от товарния „***” с номер на рама *** и ги монтирал на товарния автомобил „***” с номер на рама *** и оборудван по този начин той започнал да управлява т.а. „***”.

На 13.11.2017 г. около 16:60 часа на път ПП-3 (Е83) км.53+83.5 между с.О. и с.Б., обл.П. Х. управлявал така оборудвания т.а. „***” с поставени на него регистрационни табели с номера ***и номер на рама ***.

В същото това време и на място били свидетелите А.и И. Те спрели автомобила за проверка. В хода на проверката Х. заявил, че документите му и тези на автомобила са в дома му в с.Б., поради което той не може да им ги представи. На свидетелят А. му направило впечатления за нещо нередно и поради тази причина те съпроводили Х. с управлявания от него автомобила до домът му. Там той им предоставил документи. На свидетелят А. му направило впечатление, че в талона била записано, че товарния автомобил е „***”, а управлявания от Х. автомобил бил „***” за това несъответствие свидетелят А. незабавно уведомил по телефона ОДЧ и изчакали на място служителите на РУ на МВР Л.. Била направена проверка в масивите и се установило, че поставените регистрационни табели на товарния автомобил „***” ***са издадени за друго МПС, а именно „***”. Номерът на рамата на „***” е *** се водел в движение и следвало да е с рег. номер ***, но регистрационни в табели в КАТ нямало.

За констатираните нарушение свидетеля А. съставил на Х. АУАН бланка №*** който бил подписан без възражения от Х., като иззели контролен талон с №***, СРМПС част ІІ №***, както и два броя регистрационни табели с контролни номера ***.

По случая било образувано и проведено настоящето производство, бил извършен оглед на местопроизшествие и изготвен албум.

При направената проверка в системата ИИС – МВР КАТ е установил, че т.а. „***” е *** е с регистрация на С. М. М. от с.*** и е с рег. № ***. Актуалното състояние на този товарен автомобил към дата 13.11.2017 г. е, че той е в движение. Установено е също така, че рег.табели ***са издадени за товарен автомобил „***” с номер на рама ***. Разследващия полицай срещу разписка върнал на Х. един брой регистрационен талон СРМПС част ІІ №***.

Т.е. по описания по-горе начин на 13.11.2017 г. Х. осъществил от обективна и субективна страна изпълнителното деяние на престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

От обективна страна на 13.11.2017 г. около 16:50 часа на път ПП 3 (Е83), км.53+835 между с.О. и с.Б., общ.Л., обл.П., управлявал МПС товарен автомобил „***” с номер на рама ***, като си служи с контролни знаци ***, издадени за друго МПС – товарен автомобил „***” с номер на рама ***.

От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

С оглед събраните безспорни и непротиворечиви доказателства е видно, че обвиняемият е осъществил с деянието си от обективна и субективна страна състава на престъпление по смисъла на чл.345, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до една година и с глоба от петстотин до хиляда лева.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателствени средства – протокол за оглед на местопроизшествие, албум, протокол за разпит на свидетелите Д. А., разпит на обвиняемия Х., Справка за нарушител, Акт за установяване на административно нарушение, протокол за доброволно предаване и справка за съдимост.

ПРИОБЩЕНИ като доказателства по делото чрез тяхното прочитане по реда на чл. 281 НПК.

При така приетото за установено от фактическа страна е видно, че с деянието си обвиняемия Х. осъществил както от обективна, така и от субективна страна признаците  от състава на престъпление по чл. 345, ал.1 от НК.

За извършеното от Х., престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до една или с глоба от петстотин до хиляда лева.

Деецът не е осъждан за престъпление от общ характер.

От престъплението няма причинени имуществени вреди.

От извършеното противоправно деяние не са настъпили имуществени вреди, обвиняем е пълнолетен, неосъждан, не е освобождаван досега от наказателна отговорност по реда на раздел ІV от глава  деветнадесета на НПК. Ето защо СЪДЪТ счита, че са налице всички законови предпоставки за приложението на чл. 78А от НК, поради което обвиняемия Х. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и му бъде наложено административно наказание – глоба.

При определяне размера на административната санкция, която следва да бъде наложена на обвиняемия Х. съдът съобрази чистото съдебно минало, доброто процесуално поведение на досъдебната и съдебната фаза на производството, степента на обществена опасност на извършеното. Ето защо съдът счита, че на обвиняемия Х. следва да бъде наложена глоба към минималният размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78 А НК, а именно – 1000 лв. в полза на държавата.

При този изход на делото следва на основание чл. 21, ал.І, т. 7 от НПК да бъде прекратено наказателното производство, образувано срещу обвиняемия Х. за престъпление по чл.345, ал.1 от НК, пр.пр. № 1379/2017 г. по описа на РП-Л., № ЗМ-336/2017 г. по описа на РУ на МВР Л..

Водим от горното и на основание чл.414Г, ал.ІV, т.1 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Х.Х.Х. с постоянен адрес ***, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 13.11.2017 г. около 16:50 часа на път ПП 3 (Е83), км.53+835 между с.О. и с.Б., общ.Л., обл.П., управлявал МПС товарен автомобил „***” с номер на рама ***, като си служи с контролни знаци ЕН 10 13 ВР, издадени за друго МПС – товарен автомобил „***” с номер на рама *** ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл.345, ал.1 от НК поради което и на основание чл.78А НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000 лв.

ОТНЕМА на основание чл.53 от НК 2 бр. регистрационни табели за МПС с рег. номер ***, които след влизане в сила на решението да бъдат ИЗПРАТЕНИ на КАТ П..

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.21, ал.І, т.7 от НПК наказателното производство, провеждано срещу Х.Х.Х. с постоянен адрес ***, ЕГН **********, за престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

Решението може да се обжалва и протестира в 15 дневен срок от днес пред ПлОС.

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: