РЕШЕНИЕ

 

гр. Левски, _25.04._ 2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд гр. Левски в публичното съдебно заседание на _двадесет и пети март_ 2019 г. в състав:

 

                     Председател: _ПАЛМИРА АТАНАСОВА_

                             Съдебни заседатели:

                                                   Членове:

 

при участието на секретаря _Янка Димитрова_ и прокурора ­­__, като разгледа докладваното от съдия Атанасова а.н. дело № ­­_84_ по описа  за _2019_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

          В районен съд Левски е постъпила жалба от З.И.М. ***-0293-000244/19.02.2019 г. на Началник РУП към ОД МВР П., РУ Л. Твърди се, че обжалваното НП е незаконосъобразно и моли съда да го отмени.

За ответника – редовно призован – представител не се явява. Не е взето становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

          Жалбата е подадена в срока по чл. 59 от ЗАНН, поради което, същата се явява допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

          Видно от представения АУАН от 05.02.2019 г. е, че същия е съставен против жалбоподателя  за това, че на 05.02.2019 г. в 23.40 часа в гр. Л., като водач на МПС лек автомобил ************ с рег. № ********** управлява без да е представил автомобила на задължителен периодичен технически преглед за проверка на техническото му състояние и не спира, а продължава движението си след подаване на ясен и видим сигнал за спиране със стоп палка. В акта е отразено, че автомобила е последван и водача е спрян на ул.**********. Отразено е, че М. виновно е нарушил чл. 147 ал.1 от ЗДвП и чл. 103 от ЗДвП. В акта е отразено, че водача отказва да подпише акта и това обстоятелство е удостоверено с подписа на един свидетел – Л.Н.Л..

          Представено е и обжалваното НП, от което се установява, че за установеното с акта нарушение на З.И.М. е наложено административно наказание на основание чл. 185 от ЗДП глоба в размер на 20 лв. и на основание чл. 175 ал.1 т.4 от ЗДП – глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

В съдебно заседание са разпитани в качеството на свидетели актосъставителя - В.Н.С. и свидетеля по акта –Л.Н.Л. от показанията, на които се установяват обстоятелствата отразени в акта. Свидетелите дават подробни показания. Същият не са заинтересовани по какъвто и да било начин от изхода на делото и при установяване на нарушението актосъставителя е изпълнявал служебните си задължения. Направен е опит водача да бъде спрян, като му е подаден ясен и видим сигнал със стоп палка за спиране на автомобила, който се е движел срещу контролните органи, но същият вместо да спре на стоп палката продължил и завил в първата улица в дясно, след което бил последван и спрян за проверка, при която проверка било установено, че автомобилът няма технически преглед, а след това водачът отказал да подпише съставеният му акт и си тръгнал. От показанията на свидетеля Л. се установява, че сигнала е подаден с „палка и фенер”, както и че полицаите са били със светлоотразителни жилетки и се е виждало, че са полицаи с полицейска униформа.

          При съставянето на акта за установяване на административното нарушение и при издаването на наказателното постановление няма допуснати нарушения на  процесуални правила, които да опорочават съответният акт. Извършеното нарушение е установено по един несъмнен и категоричен начин, за което е наложено съответното административно наказание. Както в акта, така и в НП са посочени конкретно и ясно фактите установено при съставяне на акта.

          Към административно наказателната преписка е приложена и справка за нарушител, от която се установява, че водача има многократни нарушения по ЗДвП, поради което съдът приема, че това обстоятелство правилно е съобразено от административно наказващия орган при определяне размера на наложените му наказания.

Предвид всички събрани по делото доказателства, съдът приема, че съставеният акт и издаденото въз основа на него наказателно постановление са правилни и законосъобразни.

          Воден от горното, съдът

                                                  Р Е Ш И :

          НА основание чл. 63 от ЗАНН ПОТВЪРЖДАВА изцяло НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0293-000244 от 19.02.2019 г. на Началник РУП към ОД МВР П., РУ Л., с което на З.И.М. ***, ЕГН ********** е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. на основание чл. 185 от ЗДП и глоба в размер на 150 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца на основание чл. 175 ал.1 т.4 от ЗДП за нарушения допуснати на 05.02.2019 г. и установени с АУАН  с № АА78067/05.02.2019 г., като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПЛЕВЕНСКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: