РЕШЕНИЕ

 

гр. ЛЕВСКИ, _21.02. 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _двадесет и първи февруари_ 2011 г. в състав:

 

                             Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                                           Съдебни заседатели:

                                     

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора ­­_, като разгледа докладваното от съдия Димитрова а.н. дело № ­­ _40  по описа  за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

В РС - Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на А.С. *** за това, че на 02.11.2010 г. в ***, осъществил неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа и неправомерно въздействал върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, собственост на „ЧЕЗ България” АД – София.

Престъпление по чл.243в, ал.1 от НК.

За РП – Левски – редовно призована, не се явява представител и не взема допълнително становище по внесеното предложение.

Обвиняемият С. се признава за виновен, дава обяснения по случая, като след приключване на съдебното следствие моли съда да му наложи минимално по размер административно наказание глоба.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

На 02.11.2010 г., свидетелите В.В. и П.Р., и двамата служители към „ЧЕЗ Разпределение България” АД, на длъжност инженери ел.контрол, извършвали проверки за нерегламентирано ползване на ел.енергия в *. Около 11:30 часа извършили проверка и на адрес:***. В хода на проверката констатирали, че ел.таблото се намирало в антре към приземен етаж, монтирано в дървена ниша, вляво от входната врата. По време на проверката присъствал и титуляра на партидата – обвиняемия А.С.. Двамата свидетели демонтирали гетинаксовия панел на таблото и видели, че имало подвързан кабел със сечение 0.6 кв.мм. от автоматичен прекъсвач, който се явявал входящ за електромерното табло. Другия край на кабела бил подвързан към изходящ предпазител. По този начин консумираната от този кабел ел.енергия не се отчитала от средството за търговско измерване и съответно не се заплащала. Свидетелите констатирали, че в момента на проверката по кабела протичал ел.ток от 4.4 ампера, т.е. имало включени консуматори. За констатираното нарушение свидетелите съставили констативен протокол №3003542/2010 г., в който описали начина на неправомерното свързване към ел.мрежа и последиците от него.

С извършване на процесуално-следствено действие от същата дата: оглед на местопроизшествие, било образувано досъдебно производство по случая, което приключило с внасяне на постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по отношение на А.С. за извършено престъпно деяние по чл.234в, ал.1 от НК.

Изложената по – горе фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство писмени доказателства, а именно: от констативен протокол № 3003542 от 02.11.2010 г., съставен на титуляра на партидата А.С., за констатираното нарушение от свидетелите В. и Р.; от протокол за оглед на местопроизшествие, представляващо табло за ел.енергия, състоящо се от един брой трифазен електромер с №*, находящо се в дом в ***, ведно с приложен фотоалбум към него; от заключението на вещото лице по назначената на досъдебното производство съдебно – техническа експертиза, от която се установява, че намерената схема на свързване показва външна нарочна интервенция в ел.таблото, изразяваща се в подвързване на кабел директно към входящ и един изходящ предпазител от битовата ел.верига на абоната, като ел.енергията, ползвана от консуматорите във веригата след този изходящ предпазител не се отчита от СТИ; от приложеното по делото веществено доказателство – 1 брой парче от проводник със сечение 0.6 кв.мм., оставено на съхранение в РУП – Левски, по повод на който обвиняемия заявява, че е негов и поставен от него; от показанията на разпитаните свидетели, както и от обясненията на подсъдимия, които съдът кредитира изцяло, предвид непротиворечието им с останалите доказателства по делото и са в смисъл, че лично е направил неправомерното свързване, с цел да не се отчита консумираната ел.енергия от средството за търговско измерване и съответно да не се заплаща.

От изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234в, ал.1 от НК. Деянието е извършено от С. умишлено, при форма на вината – пряк умисъл.

За извършеното престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева. В резултат на деянието не са причинени имуществени вреди. Видно от представени касови бележки е, че начислената сума в размер на 686.04 лева за консумирана, но незаплатена ел.енергия на „ЧЕЗ Електро България” АД, е заплатена изцяло и в брой от обвиняемия. Деецът не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност /видно от приложената към делото справка за съдимост/, поради което съдът счита, че са налице условията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на С..

При определяне размера на административното наказание, съдът съобрази ниската степен на обществената опасност, която разкрива извършеното деянието и личността на дееца, предвид добрите характеристични данни за обвиняемия. Взе предвид причините и мотивите за извършване на престъплението, а именно тежкото му имотно състояния, въпреки трудовата му ангажираност, изразяващо се в минимални ежемесечни доходи, необходими за издръжката на домакинство от три лица. Съобрази и направеното от С. признание на вината и оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина по делото, изразеното съжаление и разкаяние за извършеното, както и пълното и своевременно изплащане на начислената сума за консумирана, но незаплатена на дружеството ел.енергия. Изброените по-горе обстоятелства са мотивирали съда да наложи на А.С. административно наказание глоба към минималния размер предвиден в закона, при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства, а именно глоба в полза на държавата в размер на хиляда лева.

На основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК следва да бъде отнето в полза на държавата вещественото доказателство, принадлежащо на обвиняемия и послужило му за извършване на умишленото престъпно деяние, а именно: 1 брой парче от проводник със сечение 0.6 кв.мм., намиращо се на съхранение в РУП – Левски, като след влизане на решението в законна сила същото следва да бъде унищожено.

При този изход на делото и на основание чл189, ал.3 от НПК, обвиняемият С. следва да бъде осъден да заплати направените деловодни разноски в размер на 40 лева, представляващи заплатено възнаграждение на вещото лице.

Водим от горните мотиви, съдът

                                                           

  Р Е Ш И:

 

ОСВОБОЖДАВА А.С. ***, ЕГН **********, ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършено деяние по чл.234в, ал.1 от НК, за това, че на 02.11.2010 г. в ***, осъществил неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа и неправомерно въздействал върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, собственост на „ЧЕЗ България” АД – София.

НАЛАГА на основание чл.78а от НК на А.С. административно наказание глоба в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

ОТНЕМА на основание чл.53, ал.1, б.”а” от НК в полза на държавата вещественото доказателство: 1 брой парче от проводник със сечение 0.6 кв.мм., намиращо се на съхранение в РУП – Левски, като след влизане на решението в законна сила постановява същото да бъде унищожено.

ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК А.С. да заплати направените деловодни разноски в размер на 40 лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПлОС в 15-дневен срок от днес.

                                                    

       

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ: