Мотиви към присъда №9/07.03.2011 г., постановена по НОХД №516 по описа за 2010 г. на РС-Левски

 

          Срещу подсъдимия Б.Б. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че в *, като осъден от РС – Левски, с влязло в сила съдебно решение №74/18.11.2004 г. да издържа свои низходящи – децата си Х.Х., с ЕГН ********** и В.Х., с ЕГН **********, месечна издръжка по 40 лева за всяко едно от тях, съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – за периода месец септември 2009 г. до месец септември 2010 г., в размер на 960 лева.

Престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа обвинението срещу подсъдимия, така както е предявено. Излага доводи, че същото е доказано по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото доказателства, поради което моли за осъдителна присъда. По отношение на наказанието, което следва да се наложи на подсъдимия Б., предлага пробация, включващо двете задължителни периодични мерки за минимален срок, при условията на чл.55 от НК.

Подсъдимият Б.Б., в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, изразява съжаление за извършеното деяние и моли съда за минимално наказание.

            Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимият Б.Б. ***, ЕГН **********.

            С решение №74/18.11.2004 г. по гражданско дело №261/2004 г. по описа на РС Левски, влязло в законна сила на 18.11.2004 г., гражданския брак между подсъдимия Б. и свидетелката С.Ц., бил прекратен. Със същото решение, родителските права по отношение на родените от брака им деца – Х.Х., с ЕГН ********** и В.Х., с ЕГН **********, били предоставени за упражняване от тяхната майка. Подсъдимият бил осъден да заплаща по 40 лева месечна издръжка за всяко едно от децата си, считано от 01.11.2004 г., до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

            Поради финансови затруднения, подсъдимият Б. спрял да изплаща издръжката за двете си деца от месец септември 2009 г. до месец септември 2010 г., поради което общо дължимата от него сума в размер на 960 лева, за посочения период, не била получена от свидетелката С.Ц..   

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Към досъдебното производство е приложено заверено копие от решение №74/18.11.2004 г., постановено по гражданско дело №261/2004 г. по описа на РС Левски, влязло в законна сила на 18.11.2004 г., видно от което е, че гражданския брак между подсъдимия Б. и свидетелката С.Ц. е прекратен, че родителските права по отношение на родените от брака им деца – Х.Х., с ЕГН ********** и В.Х., с ЕГН **********, са предоставени за упражняване от тяхната майка, а подсъдимият е осъден да заплаща по 40 лева месечна издръжка за всяко едно от децата си, считано от 01.11.2004 г., до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

От приобщените, чрез прочитане в съдебно заседание, показания на свидетелката Ц. и обясненията на подсъдимия Б., безспорно се установява, че Ц. не е получавала дължимата сума за издръжка на родените от брака им две деца в размер на 960 лева, в продължение на една година – от месец септември 2009 г. до месец септември 2010 г. Обясненията на подсъдимия напълно кореспондират с показанията на свидетелката, поради което съдът ги кредитира като достоверни.

От изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че деянието извършено от подсъдимия Б.Б. осъществява от обективна и субективна страна признаците на престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

            Съдът счита, че подсъдимият следва да носи наказателна отговорност по горепосочените текстове от НК, като наказанието следва да се определи при условията на чл.55 ал.1 т.2, б.”б” от НК, предвид наличието на многобройни смекчаващи вината и отговорността му обстоятелства. Като такива следва да се отчетат: доброто процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, чистото му съдебно минало и изразеното разкаяние за извършеното, тежкото му семейно и имотно състояние – подсъдимият живее на семейни начала и полага грижи и за третото си малолетно дете, същият е безработен и доходите, които осигурява на семейството си не са постоянни, тъй като произхождат от трудова дейност в областта на строителството, но в продължение на повече от една година не е бил трудово ангажиран. В този смисъл, макар и дължимата сума в размер на 960 лева, да не е възстановена от подсъдимия, съдът намира, че това обстоятелство не следва да се третира като отегчаващо отговорността му, тъй като се дължи не на липсата на желание да стори това, а на липсата на финансова възможност, което е станало и причина да извърши престъплението. Поради тази причина съдът приема, че от двете алтернативно предвидени в състава на извършеното престъпление наказания -  лишаване от свобода до една година или пробация, следва да се определи на Б. по – тежкото по вид наказание, а именно лишаване от свобода, което е без специален минимум. Безспорно изброените по - горе смекчаващи вината и отговорността на подсъдимия обстоятелства разкриват една по - ниска степен на обществена опасност, както на извършеното престъпление, така и на дееца. При това положение и най-лекото предвидено в закона наказание за извършеното престъпление, би се оказало несъразмерно тежко за него, поради което съдът е заменил предвиденото в състава на извършеното престъпление наказание лишаване от свобода за срок до една година, с наказанието пробация. Съдът намира, че за постигане целите на наказанието по чл.36 от НК, следва да се наложат на Б. само двете задължителни пробационни мерки, а именно: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца при периодичност за явяване и подписване - два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Налагането на трети вид пробационна мярка освен, че не би съответствала на извършеното деяние, но би била и нецелесъобразна, с оглед на добрите характеристични данни за подсъдимия и затрудненията, които биха могли да възникнат за последния, във връзка с намиране на работа и осигуряване на доходи за препитание на семейството му, а така също и за заплащане в бъдеще на дължимата издръжка на родените от брака му със свидетелката С.Ц. две деца.

Деловодни разноски по делото не са направени и такива не следва да се присъждат.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъда си.

                              

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: