МОТИВИ по н.о.х.д. №591 по описа за 2010г. на РС гр. Левски

 

          Обвинението против подсъдимия И.Н., ***, ЕГН **********, е повдигнато първоначално по чл. 235, ал.1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, затова че на 21.08.2010г., в землището на с. Асеновци, обл. Плевен, в отдел 366 от горския фонд, при условията а продължавано престъпление извършил следните престъпления:

- на 21.08.2010г. около 20.00 часа в землището на с. Асеновци, в отдел 366 от горския фонд, извършил сеч на 3 куб.м. церови дърва за огрев на стойност 180.00 лв., без да притежава писмено позволително затова;

- на 21.08.2010г. около 21.00 часа в землището на с. Асеновци, в отдел 366 от горския фонд – земен път, водещ към селото, извършил извозване на 1 куб. метър церови дърва на стойност 60.00 лв., без ад притежава писмено позволително за това. 

          Подсъдимият е получил препис от обвинителния акт, разбира обвинението и признава вината си.

          В хода на съдебното следствие представителят на РП – Левски е повдигнала на основание чл. 287 от НПК ново обвинение срещу подсъдимия, като новото обвинение се счита предявено срещу подсъдимия И.Н. затова че на 21.08.2010г. в землището на с.Асеновци, обл.Плевен, в отдел 366 от горския фонд, при условията на продължавано престъпление, извършил следните престъпления:

- на 21.08.2010г., около 20 ч., в землището на с.Асеновци, отдел 366 от горския фонд, извършил сеч на 3 куб.м. церови дърва за огрев на стойност 180 лв., без да притежава писмено позволително за това.

- на 21.08.2010г., около 21 ч., в землището на с.Асеновци, отдел 366 от горския фонд - земен път, водещ към селото, извършил извозването на 1 куб.м. церови дърва на стойност 60 лв., без да притежава писмено позволително затова, като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл.235, ал.6, във вр. с ал.1, във вр с чл.26, ал.1 от НК.

          Представителят на РП – Левски поддържа обвинението. Счита, че по безспорен и несъмнен начин е доказано повдигнатото обвинение срещу подсъдимия И.Н. от обективна и субективна страна за престъпление по чл.235, ал.6 във вр. с ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК. Моли съда да го признае за виновен и му наложи наказание глоба в размер около минималния, предвиден като наказание за извършеното престъпление.

          Назначеният защитник на подсъдимия моли съда да признае подсъдимия за виновен по така повдигнатото обвинение и да му наложи наказание пробация в минимален размер.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Съгласно заповед на Директора на ДГС – Плевен, на 21.08.2010г. свидетелите П.Д., Р.Р. и И.Р. – горски надзиратели към ДГС – Плевен извършили проверка в землището на с. Асеновци, обл. Плевен.

При извършената проверка в отдел 366 били заловени на място лица, които извършвали нарушение по Закона за горите, изразяващи се в сеч и извозване на церови дърва за огрев. Свидетелите били в достатъчна близост, като наблюдавали две лица, които с помощта на моторни резачки извършвали сеч. След като лицата натоварили в каруците дървата, на излизане от горския масив били спрени за проверка от служители при ДГС – Плевен. Последните изискали документи за произход и извозване на дървесината, както и документи за самоличност на подсъдимия Н., каквито той не представя. Отсечената дървесина не била маркирана. Поради невъзможност за снемане на самоличност на подсъдимия Н. бил съставен констативен протокол, в който било записано името, което продиктувал. Със същия протокол бил призован да се яви на 23.08.2010г. в РУП – МВР гр.Левски, като носи със себе си документ за самоличност. Подсъдимият още при съставяне на констативния протокол, признал и показал мястото, където извършил сечта. На 23.08.2010г. подсъдимият се явил в сградата на РУП на МВР Левски , където му бил съставен АУАН №543/2010г. за извършване на сеч на 3 куб. м. церови дърва за огрев, без да притежава писмено позволително за същото, както и АУАН №538/2010г. за извършване на транспорт с конска каруца на 1 пр. куб. м. церови дърва за огрев, нарязан с моторен трион, без да представи моторен билет или друг документ, доказващ законовия им произход.

Към делото е представен справка, изготвена от ДГС Плевен, от която се установява, че в регистъра на стопанството подсъдимият И.Н. фигурира с четири нарушения по Закона за горите.

От заключението на вещото лице по назначената съдебно-лесотехническа експертиза е видно, че стойността на 3 куб. м. церови дърва за огрев е 180 лв., стойността на 1 пр. куб. м. церови дърва за огрев, транспортирани от подсъдимия е 60 лв.

Подсъдимият и назначеният му защитник са дали съгласие да бъде открита процедура по предварително изслушване на страните и да не се провежда разпит на всички свидетели и вещото лице, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.

Подсъдимият Н. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. 

В съответствие с разпоредбите на НПК и на основание чл. 371 от НПК съдът е уведомил подсъдимия, че съответните доказателства от досъдебното производство и направеното от него самопризнание по чл. 371, т.2 от НПК ще се ползват при постановяване на присъдата.

На основание чл. 373, ал.4 НПК и предвид обстоятелството, че действията по разследването са извършени при условията и по реда, предвиден в НПК, съдът е одобрил изразеното съгласие.

С определение на основание чл. 372, ал.4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.  

На основание чл. 283 от НПК съдът е присъединил към доказателствата писмените доказателства, събрани на досъдебното производство.

Съдът приема, с оглед на събраните по делото доказателства, че обвинението е доказано по безспорен и несъмнен начин.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия И.Н.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът приема, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 235, ал. 6, във вр. с ал. 1 от НК, тъй като на 21.08.2010г., в землището на с. Асеновци, обл. Плевен, в отдел 366 от горския фонд, извършил сеч на 3 куб. м. церови дърва за огрев на стойност 180.00 лв. и по земен път, водещ към селото, извозил 1 куб. м. церови дърва на стойност 60.00 лв., без да притежава писмено позволително затова, като деянието представлява маловажен случай предвид незначителността на вредните последици, поради което се отличава с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид.

Съдът счита, че не са налице предпоставките на разпоредбата на чл.26, ал.1 от НК, тъй като не са налице едновременно обективните и субективните признаци на престъплението и то в такава връзка, че всяко последващо деяние да е продължение на предшестващите. За да е налице продължавано престъпление е необходимо да са извършени повече от две единични деяния, които осъществяват поотделно един или различни състави на едно и също по вид престъпление. В конкретния случай подсъдимият е извършил едно деяние,  което осъществява състава на престъплението по чл.235, ал.6 от НК.

Предвид изложеното следва подсъдимият Н. да бъде оправдан да е извършил деянието при условията на продължавано престъпление.

Причина за извършване на престъплението е неспазване на установения правов ред.

При определяне на наказанието по отношение на подсъдимия съдът взе предвид признанията на вината, както и на всички факти в обвинителния акт, съдействието, което е оказал на органите на съдебното и досъдебно производство, причините и мотивите за извършване на деянието, целите на наказанието, във връзка с превъзпитанието на подсъдимия.

За извършеното престъпление по чл.35, ал.6 от НК законът предвижда наказания лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Подсъдимият е безработен, поради което съдът счита, че налагането на наказание глоба за извършеното престъпление не би осъществило своята превантивна роля и не би оказало своето поправително и превъзпитателно въздействие. При това положение следва да му бъде наложено наказание пробация в минимален, предвиден от закона срок, а именно задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично; задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца; безвъзмезден труд в полза на обществото от 100 ч. за срок от една година.

 

ПО ПРЕДЯВЕНИЯ ГРАЖДАНСКИ ИСК:

 

В наказателния процес е приет за съвместно разглеждане гражданския иск, предявен от ДГС-Плевен чрез ЮК П.И. против И.Н. ***, ЕГН **********, за сумата от 60 лв., представляващи претърпени имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва, считано от дата на увреждането.

Съгласно заключението на вещото лице, което обективно и компетентно е изготвено, стойността в парично изражение на 3 куб. м. церови дърва за огрев е 180 лв.; стойността на 1 пр. куб. м. церови дърва за огрев транспортирани от подсъдимия е 60 лв.

Подсъдимият е признат за виновен и осъден за извършеното престъпление, а именно, че е извършил сеч на 3 куб. м. церови дърва за огрев без да притежава писмено позволително и е извозил 1 пр. куб. м. церови дърва за огрев, за което е получил и съответното наказание.

Гражданският иск се явява основателен и доказан, поради което следва да бъде уважен. Следва подсъдимият да бъде осъден да заплати на ощетеното юридическо лице сумата от 60 лв., причинени имуществени вреди със законната лихва, считано от 21.08.2010г – датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

При този изход на делото следва подсъдимият да бъде осъден да заплати държавна такса от 50 лв. върху уважения размер на гражданския иск и направените деловодни разноски в размер на 75 лв.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: