Мотиви към Решение № от 11.02.2011г., постановено по а.н.д. №13/2011г. по описа на РС гр. Левски.

                  

В РС гр.Левски е постъпило постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на В.О. ***, ЕГН**********, затова че на 19.10.2010г. в гр. Левски, обл. Плевен, по ул. „Никола Й. Вапцаров” в едногодишен срок от наказанието му по административен ред с наказателно постановление № 93/08.04.2010г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 03.05.2010г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Опел – *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление. 

Обвиняемият О. се явява в с. з., признава се за виновен, изразява съжаление за извършеното.

За РП гр. Левски – редовно призовани, се явява представител и взема становище, че от събраните по делото доказателства се установява, че В.О. е извършиш престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Предлага на съда да наложи наказание глоба, което да бъде в минималния предвиден в закона размер.

Защитникът на обвиняемия адв.М. пледира с оглед данните на тежкото материално състояние и здравословно на обвиняемия, а именно: безработен е и издържа малолетно дете, съдът да наложи наказание „Глоба” в минимален размер.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          Обвиняемият В.О. ***, ЕГН **********.

          На 19.10.2010г. за времето от 08.30 часа до 20.30 часа служителите на РУП – Левски: св. С.С. и св. М.М. изпълнявали служебните си задължения по предварително утвърден от началник РУП – Левски работен график на територията на гр. Левски, обл. Плевен. Около 14.10 часа двамата свидетели работели по контрол на автомобилното движение и със служебен автомобил извършвали обход в града, когато в близост до кръгово кръстовище на ул. „Крум Попов” установили лек автомобил „Опел *” с рег. № *, управляван от неправоспособен водач, а именно – обвиняемият В.О.. Същият бил разпознат от свидетеля С.. Свидетелите потеглили след въпросния автомобил и по ул. „Никола Вапцаров” го спрели за проверка. В автомобила на мястото на водача се намирал обвиняемият В.О. ***. В присъствието на свидетеля М. свидетелят С. поискал от обвиняемия да представи свидетелство за управление на МПС. При направената проверка обвиняемият не представил свидетелство за управление на МПС, като заявил, че не притежава такова. Чрез ОД в РУП – Левски била извършена проверка в информационните масиви на МВР, при която се установило, че обвиняемият В.О. няма нито една регистрирана категория и няма издадено свидетелство. За така констатираното нарушение свидетелят С. съставил акт за установяване на административно нарушение № 6686/20.10.2010г. на обвиняемия О.. Кано очевидец на нарушението в АУАН бил вписан свидетелят М.М..

          Видно от приложеното наказателно постановление №93/08.04.2010г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 03.05.2010г., обвиняемият О. бил наказан по административен ред за същото деяние – управление на МПС без съответно свидетелство за управление. Постановлението било връчено на майката на обвиняемия О. на 23.04.2010г., а именно – свидетелката С.О., ЕГН ********** ***, като същото наказателно постановление не е обжалвано.

          От заключението на вещото лице по назначената съдебно – графична експертиза е видно, че подписът, положен в долния десен край срещу дата 23.04.2010г. в наказателно постановление №93/08.04.2010г., издадено против лицето В.О., ЕГН **********, е положен от лицето С.О..  

От така установената по несъмнен начин фактическа обстановка е видно, че с деянието обвиняемият В.О. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, тъй като на 19.10.2010г. в гр. Левски, обл. Плевен, по ул. „Никола Й. Вапцаров” в едногодишен срок от наказанието му по административен ред с наказателно постановление №93/08.04.2010г. на Началник РУП – Левски, влязло в законна сила на 03.05.2010г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, управлявал лек автомобил „Опел – *” с рег. № *, без съответно свидетелство за управление. 

          Така описаната фактическа обстановка се установява от представените по досъдебно производство №325/2010г. по описа на РП гр.Левски доказателства, приобщени към доказателствения материал по делото: АУАН №684/19.10.2010г., НП №93/10г., заключението на назначената  съдебно - графическа експертиза.  

От така изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства е видно, че с деянието си В.О. е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл.343в, ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

          За извършеното престъпление законът предвижда лишаване от свобода до две години. В резултат на деянието няма причинени имуществени вреди. Деецът О. не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност, видно от справката за съдимост, поради което съдът счита, че са налице предпоставките за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

          При определяне размера на наказанието по отношение на обвиняемия В.О. съдът взе предвид съдействието, което е оказал на органите на съдебното производство за разкриване на обективната истина, обществената опасност на деянието и дееца, доброто му процесуално поведение, причините и мотивите за извършване на престъплението, критичното отношение към извършеното. Съдът съобрази и влошеното му здравословно състояние, обстоятелството, че е баща на мололетно дете, както и че същият безработен.

Предвид изложеното съдът счита, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите отговорността и вината обстоятелства.

          Предвид изложеното съдът приема, че следва по отношение на обвиняемия О. да бъде наложена глоба в минималния размер, предвиден в НК, а именно – ХИЛЯДА ЛЕВА.                                     

РАЙОНЕН СЪДИЯ: