Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, 12.01. 2012 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Левченски районен съд в съдебно заседание на петнадесети декември две хиляди и единадесета  година в състав:

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЙКА МАНОЛОВА

    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

при секретаря _Р.П._ и в присъствието на прокурора_, като разгледа докладваното от съдия Манолова н.а.х.дело №_432_ по описа за _2011_ год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

          В Районен съд гр. Левски е постъпила жалба от Б.М. ***, ЕГН **********, против НП №580/24.10.2011г. на началник РУП – Левски.

          Жалбоподателят твърди, че е лишен от правоуправление от 2009г. за срок от един месец, като е започнал да управлява МПС след изтичане на срока на наказанието. Твърди, че не си е взел свидетелството за правоуправление от КАТ, тъй като дължи около 300 лв. и поради липса на финансови средства не е в състояние да заплати сумата, за да получи документа. Твърди, че в момента не е лишен от правоуправление.

          Моли съдът да отмени наказателното постановление и да наложи наказание за неносене на документи, както и да отмени отнемането на 6 контролни точки.

          За административно-наказващият орган – редовно призован –  не се явява представител, не е изразено становище по жалбата.

          Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което се явява допустима и следва да бъде разгледана по същество. Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Видно от представените по делото писмени доказателства е, че на 13.05.2011г. на Б.М. *** е съставен акт за установяване на административно нарушение №580/ 24.10.2011г., затова че на 13.05.2011г. около 21.00 часа в гр. Левски, ул. „Ал. Стамболийски” като водач на МПС лек автомобил „Форд *” с рег. № * не представя свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него, с което е нарушил чл. 100, ал.1 от ЗДвП.

За нарушенията, констатирани с АУАН, началник на РУП гр.Левски е издал на 24.10.2011г. НП против М., с което за нарушение на чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП, на основание чл. 177, ал.1, т.2 от ЗДвП  управлява лек автомобил „Форд *” без да притежава свидетелство за управление на МПС. Наложеното административно наказание на жалбоподателя е на основание чл.177, ал.1, т.2, предл. 2 от ЗДвП – глоба в размер на 300 лв. В наказателното постановление е вписано, че „затова че на 13.05.2011г. по ул. „Ал. Стамболийски” управлява лек а-л „Форд *”, без да притежава свидетелство за управление на МПС”. със същото наказателно постановление да отнети и 6 контролни точки.

 В съдебно заседание са разпитани свидетелите К.Д. и В.Т..

От показанията на разпитаните свидетели се установява, че са изпълнявали служебните си задължения. Спрели са за проверка лек автомобил „Форд”, управляван от жалбоподателя. Последният не представил свидетелство за управление на МПС и контролен талон. По тази причина бил съставен АУАН. Според свидетеля Т., водачът е бил спиран и друг път и предупреждаван. След извършена справка в дежурната на РУП – Левски се установило, че М. е лишен и няма право да управлява.

 Съдът кредитира показанията на тези свидетели като достоверни. Свидетелите са без родствена връзка с жалбоподателя, поради което се явяват незаинтересовани от изхода на делото, дават добросъвестно показанията си въз основа на личните си възприятия в качеството им на очевидци на нарушението.

Актът за установяване на административно нарушение е съставен по отношение на жалбоподателя М. затова, че не представя свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него, което съставлява нарушение на чл. 100 от ЗДвП.

От една страна административнонаказващият орган е приел, че Б.М. не носи свидетелство за управление на МПС за съответната категория, с което е нарушил чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП;

от друга – в наказателното постановление е дописано, че жалбоподателят управлява без да притежава свидетелство за управление на МПС, като и в НП е посочено, че е нарушена разпоредбата на чл. 100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Наказващият орган е санкционирал жалбоподателя с административно наказание глоба в размер на 300 лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, предл. 2 от ЗДвП. Според цитираната разпоредба, наказва се с глоба от 100 до 300 лв. който управлява моторно превозно средство, чието свидетелство за управление е отнето по реда на чл. 171, т.1 или 4.

Безспорно е, че наказателното постановление следва да съответства на констатациите в АУАН. ЗАНН поставя изисквания за точно описание на нарушението, което се вменява на привлеченото към административна отговорност лице. Описанието на нарушението, дадено в АУАН трябва да остане непроменено в издаденото въз основа на него наказателно постановление. Безспорно е, че непредставянето на свидетелство за управление е деяние, което не е идентично с описаното в НП. Разминаването в описанието, посочено в АУАН и НП е нарушило правото на защита на жалбоподателя. Административнонаказващият орган няма право за пръв път в НП да се прави допълнително или различно описание на нарушението каквото не присъства в АУАН. 

Наказващият орган следва да опише конкретното нарушение и съответно да подведе дееца под правилната санкционираща норма.  В противен случай се нарушава правото на защита на дееца да научи в какво нарушение е обвинен и за какво нарушение му се налага наказание.

Поради наличието на противоречие в обстоятелствената част на постановлението и диспозитива на същото, е невъзможно защитата на нарушителя да бъде реализирана в пълен обем.

Съдът приема, че на М. е наложено наказание за нарушение, каквото не е констатирано в акта. Нарушението е съществено и води до незаконосъобразност на наказателното постановление, поради което същото следва да бъде отменено като такова.

В жалбата се прави искане съдът да отмени отнемането на 6 контролни точки.

Следва да бъде отбелязано, че отнемането на контролни точки на водачите на МПС не представлява административно наказание, а има контролно – отчетни функции. Самото отнемане на контролни точки се извършва само въз основа на влезли в сила наказателни постановления и не представлява изпълнение на наложено административно наказание, нито пък налагане на принудителна административна мярка. По изложените съображения съдът не следва да се произнася по така направеното искане.

По изложените съображения съдът

 

 

                                                      РЕШИ:

 

          На основание чл.63 от ЗАНН ОТМЕНЯ Наказателно постановление №580/24.10.2011г. на началник РУП – Левски, с което на Б.М. ***, ЕГН **********, на основание чл.177 ал.1, т.2, предл. 2 от ЗДвП е наложено административно наказание – глоба в размер на ТРИСТА ЛЕВА, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред ПАС в 14-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: