О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. ЛЕВСКИ, _28.12._ 2011 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на двадесет и осми декември 2011  г. в състав:

 

                             Председател: _МАРГАРИТА ДИМИТРОВА_

                          Съдебни заседатели: А.Г.

                                                                     Г.Г.

 

при участието на секретаря Я.Д. и прокурора Цветомир Папурков, като разгледа докладваното от съдия Димитрова ЧНД № 488 по описа  за 2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.433 и следващите от НПК.

В Районен съд гр.Левски е постъпила молба от Б.Б. ***, с ЕГН **********, с правно основание чл.87 от НК.

            В молбата си твърди, че е осъждан два пъти, като по отношение на първото му осъждане е реабилитиран по право. Моли съда да постанови съдебната му реабилитация по отношение на второто осъждане с присъда, постановена по НОХД №822/2007 г. по описа на РС – Левски, поради наличието на законовите предпоставки за допускането й.

            Съдът, като прецени доводите на молителя изложени в молбата и в съдебно заседание, събраните по делото доказателства и становището на РП - Левски, приема че са налице основанията за допускане на реабилитация по отношение на молителя.

            От приложения по делото първи бюлетин за съдимост по отношение на молителя е видно, че е осъждан с присъда, постановена по НОХД №10/2008 г. по описа на РС – Левски, влязла в законна сила на 18.06.1998 г., за престъпление по чл.343, ал.2, б.”а” от НК, с която присъда на молителя е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година и два месеца, чието изтърпяване на основание чл.66 от НК е отложено с три години изпитателен срок, както и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от три години. Съдът констатира, че върху гореописания бюлетин за съдимост на молителя е направено служебно отбелязване на 07.05.2002 г. за настъпила реабилитация по право за това осъждане.

            Видно от втория бюлетин за съдимост, приложен към справката е, че Б.Б. е осъждан и с присъда №22/25.02.2008 г., постановена по НОХД №822/2007 г. по описа на РС – Левски, влязла в законна сила на 11.03.2008 г., за две престъпления - по чл.215 и по чл.216 от НК, извършени при условията на съвкупност. С цитираната присъда, за престъплението по чл.215 от НК на Б.  е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. За престъплението по чл.216 от НК на Б. е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Със същата присъда на основание чл.23 от НК е определено по отношение на молителя едно общо наказание, измежду наложени му, най – тежкото от тях, а именно: пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.  

            По отношение на второто осъждане на молителя, което е и последно, е налице първото условие за допускане на реабилитация, посочено в чл.87, ал.1 от НК - да са изтекли три години от изтичане срока на наложеното наказание на молителя. Тригодишния срок по чл.87, ал.1 от НК е започнал да тече от изтърпяване на определеното общо, най – тежко наказание за двете деяния. Видно от издаденото удостоверение от РПС – гр.Левски, молителят е изтърпял наложеното наказание пробация по НОХД №822/2007 г. по описа на РС – Левски на 26.09.2008 г. Следователно към 26.09.2011 г. е изтекъл тригодишния срок от изтърпяване на наложеното наказание.

            Налице е и другото условие за реабилитация по чл.87 от НК – а именно осъденият да е имал добро поведение, след осъждането. Последващото неизвършване на престъпления от молителя, съдът отчита като съществен показател за добро поведение на същия. В този смисъл са и показанията на допуснатия до разпит свидетел, който добросъвестно заявява, че молителят е трудово ангажиран, полага грижи за семейството си, няма други противообществени прояви и съжалява за извършеното от него деяние.

            Налице е и следващо самостоятелно условие за допускане на реабилитация – да са възстановени причинените от престъплението имуществени вреди. Видно от представените по делото удостоверения от ТД на НАП – Велико Търново и СИС при РС – Левски е, че молителят няма задължения към държавата и висящи изпълнителни дела срещу него.

Предвид изложеното по-горе съдът намира, че следва да бъде постановено определение, с което да бъде допусната съдебна реабилитация по отношение на второто осъждане на Б..

Предвид гореизложеното, съдът   

 

          О П Р Е Д Е Л И:

 

РЕАБИЛИТИРА на основание чл.87, ал.1 от НК Б.Б. ***, с ЕГН **********, за осъждането му с присъда №22/25.02.2008 г., постановена по НОХД №822/2007 г. по описа на РС – Левски, влязла в законна сила на 11.03.2008 г., с която за престъпление по чл.215 от НК, му е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца, и за престъпление по чл.216 от НК му е наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца, като със същата присъда на основание чл.23 от НК е определено по отношение на молителя едно общо наказание, измежду наложени му, най – тежкото от тях, а именно: пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба и протест пред ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в 7-дневен срок от днес.

 

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                   

                                        

                                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

                                                                                               

                                                                                        2.