ПРОТОКОЛ

 

гр. ЛЕВСКИ,   18.01.  2012 г.

 

Левченски районен съд в публичното съдебно заседание на _осемнадесети януари _ 2012 г.  в състав:

 

           Председател: МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

                          Съдебни заседатели:А.Г.

                                                                 Я.Б.

 

при участието на секретаря _В.Д._ и прокурора _Цветомир Папурков сложи за разглеждане _н.о.х.д._476 по описа за  2011 г., докладвано от съдия _Димитрова._

На именното повикване в 10.30_ часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Б.Е. – редовно призован – явява се лично и с назначеният му на досъдебното производство за служебен защитник адв. Т.И. ***.

ОСТАНАЛИТЕ СВИДЕТЕЛИ и ВЕЩИТЕ ЛИЦА – уведомени да не се явяват предвид постъпила молба от адв. И., с която моли съда да постигнат споразумение с РП-Левски – не се явяват.

ЗА РП-ЛЕВСКИ – явява се прокурор Цветомир Папурков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.Т. – Да се даде ход на делото. Запознат съм с делото, желая да поема защитата на подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ Е. – Да се даде ход на делото. Желая този адвокат да ме защитава и в съда. Поддържам молбата за сключване на споразумение с прокурора.

         Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                      ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

         НАЗНАЧАВА на основание чл.382, ал.3 от НПК за служебен защитник на подсъдимия Б.Е.адв. Т.И. ***.

 

СНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМИЯ:

 

Б.Е. – ***, ЕГН **********.

Получил съм препис от обвинителния акт, разбирам обвинението.

 

На страните се разясняват правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Не правя отводи, постигнали сме споразумение с подсъдимия и неговият защитник.

 

АДВ.И. – Не правя отводи, съгласни сме да сключим споразумение с РП-Левски. поддържаме си искането за споразумение.

 

ПОДСЪДИМИЯ Е. – Не правя отводи, съгласен съм да сключим споразумение.

 

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с прочитане на обвинителния акт от прокурора.

 

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сключат споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Преди обсъждане на споразумението искам да направя изменение на обвинението, тъй като от самопризнанието и другите смекчаващи отговорността обстоятелства, деянието представлява маловажен случай, следва да бъде квалифицирано като такова и след преквалифициране на деянието да обсъдим наказанието, а именно че на 19.06.2011 г. в Затвора гр. Белене направил опит да придобие без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества на обща стойност 138.27 лв., а именно: 10.25 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 2.8% на стойност 61.50 лв.; 5.06 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 3.1% на стойност 30.36 лв. и 1.547 грама амфетамин на стойност 46.41 лв., съгласно  Приложение №1 към чл.3, ал.2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини и случаят е маловажен – престъпление по чл.354 ал.5 вр. ал.3, т.1 вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

АДВ.И. – Не възразяваме по новото повдигнато обвинение.

ПОДСЪДИМИЯТ Е. –Да се приеме така както е предложено.

 

         Съдът счита направеното искане за изменение на обвинението за основателно и същото следва да бъде прието, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

На основание чл.287 от НПК приема направеното изменение на обвинението от РП – Левски, като същото следва да се счита за предявено срещу подсъдимия за това, че:

 На 19.06.2011 г. в Затвора гр. Белене направил опит да придобие без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества на обща стойност 138.27 лв., а именно: 10.25 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 2.8% на стойност 61.50 лв.; 5.06 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 3.1% на стойност 30.36 лв. и 1.547 грама амфетамин на стойност 46.41 лв., съгласно  Приложение №1 към чл.3, ал.2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини и случаят е маловажен – престъпление по чл.354 ал.5 вр. ал.3, т.1 вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

 

АДВ.И. – Не желаем делото да се отлага по повдигнатото ново обвинение, тъй като не е съществено изменение на обстоятелствената част.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Е. – Не желая да се отлага делото, поддържам направеното самопризнание. Не желая да давам обяснения по новото обвинение.

 

ПРОКУРОРЪТ – Предлагам споразумение за решаване на н.о.х.д №476/2011 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №178/2011 г. по описа на РП-Левски), между РП – Левски, подсъдимият Б.Е., с ЕГН ********** и защитникът му адв.И. *** в следния смисъл:

 

Подсъдимият Б.Е. се признава за виновен в това, че на 19.06.2011 г. в Затвора гр. Белене направил опит да придобие без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества на обща стойност 138.27 лв., а именно: 10.25 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 2.8% на стойност 61.50 лв.; 5.06 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 3.1% на стойност 30.36 лв. и 1.547 грама амфетамин на стойност 46.41 лв., съгласно  Приложение №1 към чл.3, ал.2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини и случаят е маловажен.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Б.Е.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Б.Е. се налага на основание чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.18, ал.1 и чл.54 от НК наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

        

Направените разноски по делото в размер на 150 лв. се възлагат на подсъдимия Б.Е..

 

         Отнемат се в полза на държавата веществените доказателства по делото:

1. Високорискови наркотични вещества: 10.25 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 2.8%; 5.06 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 3.1% и 1.547 грама амфетамин, като след влизане на споразумението в сила същите следва да бъдат унищожени от компетентните органи.

2. - 3 бр. найлонови прикове в тях общо 3 бр. чехъла сиви на цвят с надпис „MARATON„ – 1 бр. от тях №4 и 2 бр. №5 с издълбани тайници в областта на петата и общо 3 бр. самозалепващи пакетчета към тях.

         -хартиен плик в него: зелен чорап, 3 бр. мобилни телефона марка: „Моторола С115” с № IMEI *, батерия и СИМ карта с № *; „Алкател” с IMEI №* с батерия; „Нокиа” с IMEI №* с батерия; 3 бр. букси с част от кабел.

         -хартиен плик в него: зелен чорап, 3 бр. мобилни телефона „Нокиа” с IMEI №* с батерия; „Панасоник” с IMEI №* с батерия; „Нокиа” с IMEI №* с батерия, букса с кабел, батерия за „Нокиа” и 2 бр. хенсфри в отдени найлонови самозалепващи пакетчета.

         -запечатан с восъчен печат №”105 РДВР ПЛЕВЕН” найлонов плик, в него: чорап, 2 чифта слушалки за мобилен телефон; 2 бр. черни зарядни със срязани кабели; листовка за „Ривотрил”, както и шише с надпис „Rivotril” /2 mg/ с бели хапчета в него.

         -1 бр.жълт плик с найлонова торбичка в него с въздушни балончета, с надпис „подател Е.Х.,*** и „получател М. ***…”

         -1 бр. жълт плик, като горния със същите надписи, като и този е срязан в единия край като горния.

         -1 бр. част от опаковка на колет с надпис „С.Д. *** /Н.А. ***.

         -1 бр. кутия от колет /кафява/ с жълто тиксо на „Български пощи”, с надпис върху кутията *, ***…, *** М.А.…

         -1 бр. жълт плик като този от т.1 и 2 с надпис ***, М.А..

         -1 бр. жълт плик като горния, но по-малък със същия надпис.

 

АДВ. И. – Съгласни сме с така предложеното споразумение от РП-Левски. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и ви моля да го одобрите.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Е. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

         ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

                   (Цв.Папурков)              (адв.Т.)                (Б.Е.)

 

ПРОКУРОРЪТ – Моля да одобрите споразумението, същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВ. И. – Моля да одобрите споразумението, не противоречи на закона и морала.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Е. – Разбирам обвинението, за което сключихме споразумение. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписвам споразумението.

 

         Съдът намира, че така постигнатото между страните е пълно и не следва да бъдат внасяни промени в него, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато по н.о.х.д №476/2011 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №178/2011 г. по описа на РП-Левски), между РП – Левски, подсъдимият Б.Е., с ЕГН ********** и защитникът му адв.И. *** в следния смисъл:

 

 

Подсъдимият Б.Е. се признава за виновен в това, че на 19.06.2011 г. в Затвора гр. Белене направил опит да придобие без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества на обща стойност 138.27 лв., а именно: 10.25 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 2.8% на стойност 61.50 лв.; 5.06 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 3.1% на стойност 30.36 лв. и 1.547 грама амфетамин на стойност 46.41 лв., съгласно  Приложение №1 към чл.3, ал.2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини и случаят е маловажен.

Налице е извършено деяние. Деянието е извършено от подсъдимия Б.Е.. Извършено е виновно, при форма на вината пряк умисъл.

 

Деянието съставлява престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

 

За извършеното престъпление на подсъдимия Б.Е. се налага на основание чл.354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1, във вр. с чл.18, ал.1 и чл.54 от НК наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА.

        

Направените разноски по делото в размер на 150 лв. се възлагат на подсъдимия Б.Е..

 

         Отнемат се в полза на държавата веществените доказателства по делото:

1. Високорискови наркотични вещества: 10.25 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 2.8%; 5.06 грама марихуана със съдържание на активния действащ компонент – тетрахидроканабинол – 3.1% и 1.547 грама амфетамин, като след влизане на споразумението в сила същите следва да бъдат унищожени от компетентните органи.

2. - 3 бр. найлонови прикове в тях общо 3 бр. чехъла сиви на цвят с надпис „MARATON„ – 1 бр. от тях №4 и 2 бр. №5 с издълбани тайници в областта на петата и общо 3 бр. самозалепващи пакетчета към тях.

         -хартиен плик в него: зелен чорап, 3 бр. мобилни телефона марка: „Моторола С115” с № IMEI *, батерия и СИМ карта с № *; „Алкател” с IMEI №* с батерия; „Нокиа” с IMEI №* с батерия; 3 бр. букси с част от кабел.

         -хартиен плик в него: зелен чорап, 3 бр. мобилни телефона „Нокиа” с IMEI №* с батерия; „Панасоник” с IMEI №* с батерия; „Нокиа” с IMEI №* с батерия, букса с кабел, батерия за „Нокиа” и 2 бр. хенсфри в отдени найлонови самозалепващи пакетчета.

         -запечатан с восъчен печат №”105 РДВР ПЛЕВЕН” найлонов плик, в него: чорап, 2 чифта слушалки за мобилен телефон; 2 бр. черни зарядни със срязани кабели; листовка за „Ривотрил”, както и шише с надпис „Rivotril” /2 mg/ с бели хапчета в него.

         -1 бр.жълт плик с найлонова торбичка в него с въздушни балончета, с надпис „подател Е.Х.,*** и „получател М. ***…”

         -1 бр. жълт плик, като горния със същите надписи, като и този е срязан в единия край като горния.

         -1 бр. част от опаковка на колет с надпис „С.Д. *** /Н.А. ***.

         -1 бр. кутия от колет /кафява/ с жълто тиксо на „Български пощи”, с надпис върху кутията *** …, *** М.А.…

         -1 бр. жълт плик като този от т.1 и 2 с надпис ***, М.А..

         -1 бр. жълт плик като горния, но по-малък със същия надпис.

 

АДВ. И. – Съгласни сме с така предложеното споразумение от РП-Левски. Считаме, че същото не противоречи на закона и морала, и ви моля да го одобрите.

 

ПОДСЪДИМИЯТ Е. – Съгласен съм с така предложеното споразумение. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

         ПРОКУРОР:                  ЗАЩИТНИК:                  ПОДСЪДИМ:

                   (Цв.Папурков)              (адв.Т.)                (Б.Е.)

 

 

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НА ОСНОВАНИЕ чл.384 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото по н.о.х.д №476/2011 г. по описа на РС-Левски (досъдебно производство №178/2011 г. по описа на РП-Левски), между РП – Левски, подсъдимият Б.Е., с ЕГН ********** и защитникът му адв.И. *** споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.24, ал.3 от НПК наказателното производство по н.о.х.д.№476/2011 г. по описа на РС – Левски.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Протоколът написан в с.з. и приключи в 11.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

                                                                         2.