Мотиви към присъда №1/11.01.2012 г., постановена по НОХД №486 по описа за 2011 г. на Районен съд – гр.Левски

 

          Срещу подсъдимия Т.Т. ***, е повдигнато и предявено обвинение за това, че в гр.Белене, като осъден от Районен съд – Левски с влязло в сила съдебно решение /спогодба/ №790/09.12.2009 г. по описа на РС – Левски, да заплаща издръжка в размер на 60 лева месечно на свой низходящ – Е.Т., с ЕГН **********, съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски – 30 месечни вноски за периода 01.05.2009 г. до 01.10.2011 г. в размер на 1800 лева.

Престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

Представителят на Районна прокуратура гр.Левски, в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, поддържа обвинението срещу подсъдимия, така както е предявено. Излага доводи, че същото е доказано по безспорен и несъмнен начин от събраните по делото доказателства, поради което моли за осъдителна присъда. По отношение на наказанието, което следва да се наложи на подсъдимия Т., предлага по – лекото от двете алтернативно предвидени в състава на извършеното престъпление, а именно наказание пробация, включващо двете задължителни периодични мерки за минимален срок, с периодичност на явяване – два пъти седмично.

Подсъдимият Т.Т., в съдебно заседание, след приключване на съдебното следствие, изразява съжаление за извършеното деяние и моли съда да му наложи предложеното от представителя на прокуратурата наказание.

            Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

            Подсъдимият Т.Т. ***, с ЕГН **********.

            С протокол от съдебно заседание №790/09.12.2009 г., по гражданско дело №481/2009 г. по описа на РС - Левски, влязъл в законна сила на 16.12.2009 г., била одобрена постигната спогодба между свидетелката И.Ш. *** и подсъдимия Т.Т., по силата на която родителските права по отношение на детето Е.П., с ЕГН **********, били предоставени за упражняване на майката Ш.. Подсъдимият бил осъден да заплаща по 60 лева месечна издръжка за детето, платима на неговата майка, считано от 01.05.2009 г., до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване. За периода от месец май 2009 г. до месец октомври 2011 г. включително, подсъдимият не заплащал на свидетелката Ш. дължимата издръжка за детето си, като съзнателно пропуснал 30 месечни вноски в размер на 1800 лева. Свидетелката Ш. депозирала жалба в прокуратурата и по случая било образувано досъдебно производство, което приключило с внасяне на обвинителен акт в РС – Левски срещу Т., за престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

Видно от приложеното към досъдебното производство заверено копие от протокол №790 от проведено съдебно заседание на 09.12.2009 г. по гражданско дело №481/2009 г. по описа на РС - Левски, влязъл в законна сила на 16.12.2009 г. е, че била одобрена постигната спогодба между свидетелката Ш. и подсъдимия Т., по силата на която родителските права по отношение на детето Е.П., с ЕГН **********, били предоставени за упражняване на майката Ш.. Подсъдимият бил осъден да заплаща по 60 лева месечна издръжка за детето, платима на неговата майка, считано от 01.05.2009 г., до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване. 

От показанията на свидетелката Ш. се установява, че за периода от месец май 2009 г. до месец октомври 2011 г. включително, в продължение на 30 месеца, не е получавала дължимата сума за издръжка на детето Е. от подсъдимия, в размер на 60 лева месечно, съгласно постигнатата и одобрена от съда спогодба по горецитираното гражданско дело. Т. съзнателно пропуснал 30 месечни вноски в общ размер на 1800 лева. Обясненията на подсъдимия напълно кореспондират на показанията на разпитаната по делото свидетелка, поради което съдът им дава вяра и приема за доказано по безспорен и несъмнен начин повдигнатото му обвинение.

От изложената фактическа обстановка и събраните по делото доказателства се установява, че деянието извършено от подсъдимия Т. осъществява от обективна и субективна страна признаците на престъпление по чл.183, ал.1 от НК. Нито в хода на досъдебното производство, нито по време на проведеното производство в съдебната фаза на процеса, подсъдимият Т. не е представил доказателства за заплащане на дължимата сума за издръжка на детето си, поради което съдът намира, че същият не може да се ползва от привилегията на чл.183, ал.3 от НК и следва да носи наказателна отговорност по основния състав на същата разпоредба. Наказанието му следва да се определи при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК, като се замени алтернативно предвиденото в състава на извършеното престъпление наказание лишаване от свобода с наказанието пробация. Налице са многобройни смекчаващи отговорността и вината на Т. обстоятелства, поради което така предвиденото наказание лишаване от свобода, би се оказало несъразмерно тежко за него. Като смекчаващи вината и отговорността на подсъдимия обстоятелства съдът отчета: доброто му процесуално поведение, признанието на вината, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по делото, тежкото му имотно, семейно и здравословно състояние – подсъдимият е пенсиониран по болест, поради ***, постоянните му доходи са минимални и единствено от инвалидната пенсия в размер на 115 лева, която получава, полага грижи и отглежда сам другото си дете. 

При определяне на наказанието съдът отчете и наличието на отегчаващи вината и отговорността на Т. обстоятелства, които препятстват възможността да му бъде определено най – лекото алтернативно предвидено в състава на престъплението наказание – глоба. Такива са предишните му осъждания за умишлени престъпления от общ характер, дългият период от време, през който Т. съзнателно не е заплащал дължимата издръжка за детето си Е.П., включително и през периода, през който е бил работоспособен, т.е. преди да претърпи *** и да бъде пенсиониран по болест, както и големия размер на дължимата сума, от която именно поради липса на финансови възможности, а не на липса на желание да стори това, не е възстановил дори и частично. В съдебно заседание, подсъдимият признава, че няма въобще да може да възстанови дължимата сума за издръжка, както и че за в бъдеще няма да може да изплаща дължимите месечни вноски. Гореизброените отегчаващи обстоятелства разкриват една по - висока степен на обществена опасност, както на извършеното престъпление, така и на дееца, но при наличието на многобройни смекчаващи такива, съдът е заменил наказанието лишаване от свобода с пробация, като приема, че двете задължителни пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за минимален срок от шест месеца, при периодичност за явяване и подписване  - два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца, ще способства за постигане целите на наказанието по чл.36 от НК и ще окаже необходимия предупредителен ефект върху него, във връзка с осигуряване на средства за заплащане, както на дължимата за инкриминирания период от време издръжка на детето си, а така също и за в бъдеще.

Деловодни разноски по делото не са направени и такива не следва да се присъждат.

Водим от горните мотиви, съдът постанови присъда си.

                             

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: